Annonce
Vejle

Gæsterne har fået andre krav og forventninger: Økohippien skal få erhvervsturister til Vejle

Maria Stilund Sommer fra MeetingVejle er vild med naturen og bruger den meget i sin fritid. Foto: Kate Pommer
Maria Stilund Sommer elsker at være i naturen, når hun ikke er på arbejde som tovholder for MeetingVejle, der forsøger at fremme erhvervsturismen.
Annonce

Vejle/Egtved: Inde midt på Banegårdspladsen i Vejle sidder Maria Stilund Sommer med ansvaret for at sikre erhvervsturismen i Vejle Kommune under navnet MeetingVejle, der nu har eksisteret i flere år. Hun er aktuel med en sommerkampagne, der skal få det lokale erhvervsliv til at få øjnene op for at holde møder og konferencer inden for kommunegrænsen.

Erhvervsturismen har ændret sig, og gæsterne har andre krav og forventninger til opholdet.

- Førhen var det vigtigt, at hotellet lå tæt på en motorvej. Nu er bæredygtighed kommet meget mere i fokus, og efter finanskrisen er materialismen blevet lagt lidt på hylden, til fordel for at man har fokus på få oplevelser efter det faglige, og at man har fokus på, hvem man har en samtale med fremfor materialismen, siger hun, og henviser til, at cykelture og vandring i naturen er blevet populært, når der skal holdes pause fra møderne.

- Vi kan sagtens få en mere holistisk til gang til til turisme, og vi må også se anderledes på vækst, for vækst er ikke bare baseret på økonomi. Vækst kan også være bæredygtighed, fordi det giver flere turister, siger hun.

Fokus på bæredygtighed er kommet for at blive og er svær at ignorere, mener tovholderen.

- Her må jeg bare være hård og sige, at vi snart er der, hvor hvis du ikke fokuserer på bæredygtighed, så bliver du hægtet af, siger hun.

Annonce

Slapper af i egen skov

Naturen er også en vigtig del af Maria Stilund Sommer og kærestens liv uden for jobbet.

- Vi er lidt nogle økohippier, der går meget op i bæredygtighed. Vi er vild med vilje, tæller sommerfugle for Naturstyrelsen, dyrker egne grønsager, og så nyder jeg at skabe liv og kan næsten få alt til at gro, siger hun.

Når hun skal slappe af, foregår det i hende og kærestens egen skov, tæt på søen eller rundt i overdrevet. Hvis hun ikke pusler rundt i de to drivhuse eller de 80 kvadratmeter køkkenhave.

- Jeg kan bare gå i skoven og rundt mellem træerne, hvis jeg en dag synes, at den moderne verden bliver for meget for en stund. Her er man også fri for trafikstøj, siger hun.Maria Stilund Sommer er cand. mag i klassisk arkæologi og for ti år siden, havde hun en forventning om at gå den klassiske akademiske vej med målet om en ph.d., men livet ville noget andet. Overtagelsen af et kulturrejsebureau blev startskuddet til en markant ændring i arbejdslivet.

- Jeg savner det ikke i dag, og det har været et aktivt valg siden 2016. For mig var det meget ensomt og for introvert på universitetet, hvor man også konkurrerede meget med sine kolleger om forskningsmidlerne, og her er det helt anderledes, fordi man har en fælles mission, siger hun.

Annonce

Samarbejde vs. konkurrence

I sit arbejde bruger Maria Stilund Sommer sine empatiske evner og samarbejdsevner. Skal det indre konkurrencemenneske findes frem, foregår det på mountainbiken. Og hendes største konkurrent er hende selv.

- Jeg kan tage 7 kilometer på 12 minutter på grusvej og op og ned ad bakker, og det er markant bedre, end da jeg startede, siger hun med et stort smil.

Maria Stilund Sommer er den eneste medarbejder i MeetingVejle, men hun sidder på kontor med andre, der også arbejder med turisme, og det er værdifuldt at kunne sparre om turismen, og hvordan kommunen eksempelvis kan tiltrække events for 800-1200 deltagere, mener hun.

Turister skelner ikke til kommunegrænser, og derfor går det ikke at sammenligne sig med nabokommunen.

Blå bog

Cand. mag i klassisk arkæologi fra Aarhus Universitet

38 år

Bor i Egtved med hund, kat og kæresten Morten på et landsted fra 1890

Er drivkraften bag Gastro Guiden, The Vejle Survival Guide (guide på kinesisk) og Kina Klar ”Kineserne Kommer” kurserne.

- Jeg tror meget på samarbejde frem for konkurrence, og at det giver mere mening at stå sammen, siger hun.

Da corona brød ud, måtte Maria Stilund Sommer sadle helt om. Flere events, som hun havde brugt et år eller mere blev aflyst, og der måtte tænkes i helt nye baner.- Først skal man lige komme sig over granatchokket, og dernæst handlede det om at skrive ud til samarbejdspartnere for at høre, om der er noget vi kunne hjælpe med, siger hun.

Men jobbets udfordringer er ikke nok for arkæologen, der supplerer med klassiske russiske litteratur.

- Lige nu læser jeg Dostojevskijs Forbrydelse og Straf, men jeg kan også sagtens læse en krimi og gerne af Jo Nesbø. Jeg kan godt lide at skifte mellem det underholdende og det filosofiske og blive udfordret, mens jeg læser, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce