Annonce
Vejle

Økolariet genåbnet: Branden har givet nye muligheder

Den fornyede udstilling om grundvandet er noget af det, som gør projektleder i Økolariet Hanne Rasmussen særlig stolt. Informationsfilmen på skærmene under loftet er konstreret på en særlig måde, så det hænger sammen med udstillingen på væggen nedenunder. Det givet et flot visuelt udtryk. Foto: Søren Gylling

I august sidste år udbrød der brand i Økolariets tårn. Vand- og sodskader gjorde det nødvendigt med en omfattende renovering, og på den måde er branden blevet vendt til en fordel.

Vejle: Der opstod hurtigt kø foran den velkendte kloaksimulator, da Økolariet lørdag formiddag åbnede igen efter en længere vinterpause.

Simulatoren sender gæsten på en tur igennem toilettet og hele vejen ud i kloaksystemet, og selvom dette har været en fast del af Økolariet siden allerførste åbningsdag i 2003, så er det en del af udstillingen, som gæsterne altid vender tilbage til.

- Vi har mange gæster, som kommer her år efter år, og for dem vil genkendelsens glæde stadig være der, når de kommer på besøg nu, fortæller projektleder Hanne Rasmussen fra Økolariet.

For selvom den brand, der hærgede oplevelsescentrets tårn i august sidste år forårsagede så store skader, at mange af udstillingerne måtte gentænkes, så har flere elementer fået lov at genopstå i den spritnye version af Økolariet, som åbnede lørdag.

Men Hanne Rasmussen understreger, at alle de gamle udstillinger er blevet genskabt i en ny og endnu bedre version.

- Når det nu skulle være, at vi var så uheldige, at det brændte, så har det faktisk givet en kæmpe mulighed for at lave noget nyt og anderledes - og noget er også blevet bedre, end det var før, siger Hanne Rasmussen, mens hun stolt viser rundt i tårnet.

Annonce

Økolariet i vinterferien

I vinterferien kan gæsterne på Økolariet opleve flere forskellige ting.Man kan programmere robotter, der skal indsamle plastik, og man kan deltage i en quiz om plastik rundt i hele huset.

I stoftrykkeriet kan man dekorere en stofpose eller rygsæk, der kan bruges igen og igen og på den måde være med til at minimere brugen af plastik.

Man kan også få sved på panden ved at deltage i det interaktive spil "Sved og Svar" og samtidig blive klogere på plastik i havet.

I et helt rum vil der være fokus på aktiviteter om bæredygtighed. Det er gruppen Ung Energi, der hele ugen stiller op med aktiviteter, hvor m kan smage på klimavenlige insekter, måle sin CO2-udledning og gætte på forskellige varers vandforbrug med mere.

Alle aktiviteter er gratis, men stofposen 50 kroner.

I et samarbejde med Affald & Genbrug ved Vejle Kommune har Økolariet lavet en sjov og lærerig udstilling, hvor man kan scanne forskellige produkter for at se, hvordan de skal affaldssorteres. Hanne Rasmussen peger blandt andet på æggebakkerne: - Det er ikke alle, der ved, at de skal sorteres under grønt affald, siger hun. Foto: Søren Gylling

Plastik i havet er oppe i tiden

Lørdag var første gang, gæsterne kunne få adgang til tårnet siden branden i august.

Her kunne man i kælderen blandt andet opleve en ny udstilling om plastik i havet. Udstillingen vokser sig endnu større i løbet af foråret og breder sig ind i Økolariets biograf.

- Det er et tema, som er meget oppe i tiden, og vi kan mærke, at mange skoleelever kommer til os for at få ekstra meget viden om det, fortæller Hanne Rasmussen.

Som for mange af de andre udstillinger i Økolariet lover hun, at den kommende "plastik i havet"-udstilling vil give en fortættet sanseoplevelse. Det, oplever hun, formidler informationerne videre på den mest effektive måde.

- Folk kan godt lide den tætte scenografi, hvor sanserne virkelig bliver påvirket. Det vil vi derfor gerne gøre endnu mere ud af.

I "Genbrugsbyen" lærer Økolariets gæsterne, hvordan man skal behandle sit affald med omtanke. Foto: Søren Gylling

Alle kan blive mere bæredygtige

Sådan en scenografi kan man også opleve i Økolariets helt nyt udstilling om grundvandet og drikkevandet.

Her er der blevet udviklet en ny projektion (film, red.), som ved hjælp af en særlig teknik fortsætter ned på væggen under skærmen, så man får et meget visuelt indtryk af, hvordan regn og grundvand er påvirket af hinanden.

- Det er en udstilling, som vi selv er meget stolte af, smiler Hanne Rasmussen, som i det hele taget er begejstret for det nye Økolarie-tårn.

Og det med rette. Man kan tydeligt se, at det store antal gæster, som har fundet vej til Økolariets første åbningsdag, også lader sig rive med af især de mange interaktive dele af udstillingerne.

Det gælder blandt andet i den nye udstilling om genbrug og bæredygtighed, hvor man på mange underholdende måder bliver inspireret til at genanvende eller genbruge sine ejendele. Her man kan også lære at sortere sit affald korrekt.

De to ivrige teenagepiger, Thea Sveistrup og Liva Jensen, der er kommet til Vejle fra Herning, bliver helt forpustede af at løbe frem og tilbage mellem en computerskærm og nogle "buzzere", som de skal trykke på - alt efter, hvor de mener, at batterier, flasker, pizzabakker og så videre skal deponeres.

Plastik i havet er noget af det, der især interesserer mange skolebørn, oplever Hanne Rasmussen, der er projektleder ved Økolariet. Derfor vil der i løbet af foråret komme en større udstilling om netop dette emne. Foto: Søren Gylling

Noget for alle

Men også de to brødre, Kenneth og Elias Durand på henholdsvis ni og syv år fra Bøgeskov, har fået leget og smagt sig til en del viden i løbet af deres besøg lørdag formiddag.

Mens de gnasker på melorme fra en særudstilling i forbindelse med vinterferien, som "Ung Energi" står for, kan de fortælle, hvad de har lært under dagens besøg.

- At en pizzabakke er fem måneder om at blive nedbrudt, fortæller syvårige Elias, mens storebror supplerer:

- Og en flasker tager en million år. Og en cykel tager 2000 år.

- Og kapsler tager fem år, tilføjer Elias.

Der er ingen tvivl om, at Økolariet med sine nye udstillinger også har formået at skabe en brugervenlighed, som gør oplevelsen tilgængelig og relevant for alle uanset alder.

At få lov til at smage insekter, som for eksempel disse melorme, har været meget populært på Økolariet. Derfor er det én af de ting, man også fortsat vil kunne opleve, når man besøger oplevelsescentret. Foto: Søren Gylling
De værdifulde råstoffer, som gemmer sig i gammel elektronik, er måske fremtidens guld. Det kan man også lære om i Økolariet. Foto: Søren Gylling
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce