Annonce
Debat

Økonomisk ansvarlighed går forhåbentligt aldrig af mode

Christoffer Aagaard Melson. Pressefoto
Annonce

Læserbrev: Statsminister Mette Frederiksen blev i et interview på TV 2 tidligere på ugen (uge 2, red.) spurgt om, hvordan vi kommer til at mærke, at den øgede statsgæld under corona-krisen skal betales tilbage.

Til det spørgsmål svarede statsministeren, at "det er en lidt gammeldags og måske også lidt en traditionel borgerlig måde at se det på" og tilføjede i øvrigt, at Danmark skal tilbagebetale den store gæld, som følger af corona-krisen ved hjælp af investeringer.


Hendes udtalelser møder kritik fra nogle af landets bedste økonomer. Den kritik er jeg helt enig i.

Christoffer Aagaard Melson


Hendes udtalelser møder kritik fra nogle af landets bedste økonomer. Den kritik er jeg helt enig i.

Det giver selvfølgelig mening at optage gæld, når vi er i en historisk krise, og renten oven i købet er lav. Renten er dog kun lav, fordi tidligere regeringer har ført en ansvarlig økonomisk politik, og der derfor er tillid til, at Danmark kan betale pengene tilbage.

Hvis vi end ikke i gode tider vil prioritere at betale af på vores gæld, som statsministeren virker til at mene, vil den stigende gæld, særligt hvis renterne begynder at stige, spise af det økonomiske råderum. Dermed vil vi få færre penge til velfærd og andre prioriteter.

Desuden vil en stigende gæld gøre os mere sårbare.

Det er bestemt ikke der, hvor vi er, men vi kan jo se på skrækscenariet med de sydeuropæiske lande under finanskrisen.

De havde en meget høj statsgæld og blev fanget i en gældsfælde med stigende renter. Det har haft store økonomiske konsekvenser, blandt andet i form af meget høj arbejdsløshed, i lande som Spanien, Portugal og Italien, som flere af landene stadig er mærket af.

Det må ikke ske i Danmark, og jeg håber derfor inderligt, at statsministeren kommer på bedre tanker.

Økonomisk ansvarlighed går forhåbentligt aldrig af mode.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Vi skal holde bedre på de unge i Vejle

Annonce