Annonce
Vejle

Ørnenes forsigtigper nærmer sig Vejles kær

Havørneungen blev udklækket 21. april efter en rugetid på cirka 35 dage, og midt i juli blev den første gang observeret flyvende ved redestedet. Nu er ungen begyndt at flyve ind tæt på Kongens Kær. Foto: Erik Borch
Vejles første havørneunge i mere end 125 kan nu opleves tæt på Kongens Kær, hvor den fortsat tøver med at følge forældrene på jagt.

Vejle: - Det er Vejles første havørneunge i mere end 125 år.

Det er med begejstring i stemmen, at den lokale naturformidler John Mikkelsen fortæller, at det nu er muligt at opleve tre havørne omkring vådområdet Kongens Kær.

Havørneparret, der længe har benyttet vådområdet på Vejles dørtærskel som fast spisekammer, blev forældre til en unge, der blev udklækket 21. april efter en rugetid på cirka 35 dage.

Først de senere uger er ungen begyndt at flyve ind tæt på Kongens Kær, men helt ind i søens faste ørnetræ kommer ungen endnu ikke.

Det er kommet bag på os, at den ikke følger med forældreørnene ind i Kongens Kær, når de ankommer, men i stedet vælger at opholde sig i god afstand til kæret.

John Mikkelsen, naturformidler

En rigtig forsigtigper

- Det er kommet bag på os, at den ikke følger med forældreørnene ind i Kongens Kær, når de ankommer, men i stedet vælger at opholde sig i god afstand til kæret. Men den nærmer sig langsomt og har nu fundet en mast cirka 100 meter uden for kæret, hvor den kan holde øje med forældreørnene i ørnetræet og alt det andet spændende, der sker i kæret. Det er en rigtig forsigtigper, fortæller John Mikkelsen.

Han er overbevist om, at vejlensere og de mange ørneturister, der gæster kæret, inden længe vil kunne se ungen kaste den sidste rest af forsigtighed af sig og følge forældrene ind i kæret.

- Nu skal forældrene i gang med at oplære ungen i at jage. Det er der, de flotte og sjove scener venter, for ungen vil kikse de første mange gange, forudser John Mikkelsen.

En social ungdomsklub

De lokale ornitologer observerede første gang ungen i luften over redestedet - som de holder hemmeligt - den 15. juli, og forventningen er, at ungen forlader forældrene til december, eller måske tidligere.

- På det tidspunkt skal forældrene til at tænke på næste kuld, og derfor jager de ungen væk. Ofte samles ungerne i flokke på 10 til 20 fugle hen på vinteren. Det kan være i Vadehavet i en slags social ungdomsklub, hvor de sikkert hjælper hinanden med at finde føde og overleve vinteren, fortæller John Mikkelsen.

Havørneungen tør endnu ikke følge forældrene helt ind i Kongens Kær, men ses ofte siddende i en højspændingsmast tæt på kæret. Foto: Erik Borch

Høj dødelighed

Han har set et foto fra Holland, hvor ikke færre end 55 havørneunger er samlet. Men dødeligheden blandt ungfuglene er høj, fordi de ikke kan finde føde nok og har svært ved at finde et egentligt territorium, hvor de kan slå sig ned og finde en mage.

- Der sidder gamle ørne, hvor de ikke kan komme ind, men de unge ørne flyver ikke så langt væk, som man tidligere havde troet, fortæller naturformidleren.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Campinghytten var fuld af tyvekoster: Retten udviste de to gerningsmænd

Annonce