Annonce
Danmark

Østjylland vækster mest - andre kan lære af succesen

Aarhus er højdespringer, når det kommer til befolkningstilvækst de senere år. Fra 2016 til 2019 er kommunens nettotilflytning på hele 4774. Arkivfoto: Axel Schütt
Østjylland er den del af Danmark, der de senere år har oplevet størst nettotilflytning. Aarhus' størrelse er en stor fordel for landsdelen, men de øvrige danske kommuner kan lære af den østjyske succes.

Boliger: Der er stor forskel på, hvor dygtige danske kommuner er til at lokke nye tilflyttere til og holde på dem, der allerede bor i kommunen. Der findes dog én landsdel, som kan prale af særlig flot tilflytning de senere år - nemlig Østjylland.

Det viser en ny rapport fra rådgivningsvirksomheden Exometric og Kuben Management, der begge er en del af NRGI. Rapporten er lavet på baggrund af data, som viser danskernes flyttemønstre, og dataene er suppleret af massevis af interviews med almindelige danskere.

- Den østjyske millionby med Aarhus som perlen i østersen er i høj grad et af de områder, der oplever meget stor vækst, siger Nikolaj Pfeiffer, direktør i Exometric.

Annonce

Ingen reklamer

I Aarhus betragter borgmester Jacob Bundsgaard (S) det som et stort privilegium for kommunen, at så mange har lyst til at blive århusianere.

- Det gør Aarhus til en mere dynamisk by med endnu flere muligheder i fremtiden, og det giver et enormt stort nyt input til byen og dens udvikling, når mennesker slår sig ned og tager del i byens liv, siger han til Avisen Danmark.

Den enorme tilflytningssucces i Jyllands hovedstad skyldes dog ikke store reklamekampagner. I kommunen går man op i at skabe en spændende by, hvor der er godt samarbejde på tværs af erhvervsliv, kulturliv og byen i sig selv, ligesom man sørger for at skabe et varieret boligudbud til århusianere i forskellige livsfaser og med forskellige økonomier, fortæller borgmesteren.

Kommuner med størst nettofraflytning

 1. Frederiksberg -4379
 2. Esbjerg -1893
 3. Gentofte -1631
 4. Ringkøbing-Skjern -1471
 5. Hjørring -1192
 6. Varde -1078
 7. Aabenraa -1059
 8. Høje-Taastrup -1038
 9. Skive -977
 10. Norddjurs -972
 11. Viborg -955

Kommuner med størst nettotilflytning

 1. Aarhus +4774
 2. Aalborg +2827
 3. Rødovre +1795
 4. Silkeborg +1568
 5. Skanderborg +1533
 6. Holbæk +1135
 7. Horsens +1081
 8. Roskilde +1068
 9. Solrød +1000
 10. Middelfart +986
 11. Vejle +948
Annonce

Metropoler

En af de store fordele for Aarhus Kommune er hovedbyens størrelse, som giver et væld af muligheder. Men kommunerne omkring den jyske hovedstad kan også noget med at vækste.

- Det, Aarhus og de andre østjyske kommuner helt ned til Vejle er gode til, er at sørge for en positiv udvikling både i forhold til uddannelse, erhverv og kulturtilbud. Aarhus har dog den store fordel, at der ikke er andre steder i Jylland, der er en metropol på samme måde, siger Nikolaj Pfeiffer.

I efterhånden mange år har der været en tendens til, at vi søger mod de allerstørste byer. Men sideløbende er der nu også en strømning mod andre større byer i de enkelte landsdele - som eksempelvis Esbjerg, Randers og Holstebro. Selv om disse byer ikke er nær så store som Aarhus, er der mange af de samme tilbud, der gør sig gældende i de mindre, lokale hovedbyer, som nu også lokker familier til, forklarer Exometric-direktøren.


Man skal gøre sine byer og lokalområder til gode, trygge rammer med stærke fællesskaber. Det, tror jeg, er noget af det, der aldrig går af mode.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune


Annonce

Lær af Østjylland

Selv om Aarhus har en stor fordel i at være stor studieby, kan selv mindre kommuner lære af, hvordan man arbejder med befolkningstilvækst i "østersens perle", mener Nikolaj Pfeiffer.

Det er nemlig vigtigt, at man som kommune fokuserer på, hvilke ting der gør området unikt, og hvilken position kommunen har i forhold til nabokommunerne. Er man en pendlerkommune, hvor det er vigtigt, at det er et rart sted at bo, og man værner om naturen? Eller er man en såkaldt satellitby eller en regional hovedstad, hvor man skal leve op til andre forventninger fra borgerne?

Tilbage i Aarhus er borgmesteren ikke i tvivl om, at rammebetingelserne er vigtige for kommunens succes, og derfor er det ikke så ligetil at kopiere opskriften og bruge i en mindre kommune. Der er dog en faktor, han mener, er vigtig for succes - uanset størrelse:

- Man skal gøre sine byer og lokalområder til gode, trygge rammer med stærke fællesskaber. Det, tror jeg, er noget af det, der aldrig går af mode.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce