Annonce
Kultur

10 mio. kr. stor redningskrans: Byrådsmedlem foreslår forenings-hjælpepakke

Medlem af kultur- og idrætsudvalget, Per Olesen (V), foreslår en hjælpepakke til Vejles foreningsliv. Han vil blandt andet hjælpe foreningerne i gang med at lave nye indtægtsgivende arrangementer og aktiviteter, når forsamlingsforbuddet er ophævet. Men det kræver opbakning fra et flertal i byrådet. Arkivfoto: Michael Svenningsern
Per Olesen (V) søger byrådets opbakning til en hjælpepakke, der på seks forskellige punkter skal komme lokale foreninger til gode i en tid, hvor indtægter og medlemstal falder.
Annonce

Vejle: Vejle Musikteater er lukket sommeren over. Jelling Musikfestival har for første gang nogensinde aflyst. Grejsdalsløbet bliver ikke kørt i år. Vejle Fjordfestival er droppet.

Listen over coronaramte og aflyste arrangementer i Vejle Kommune er meget længere, og nu søger Per Olesen (V) byrådets opbakning til at etablere en hjælpepakke, der skal komme det lokale foreningsliv til undsætning under coronakrisen.

Et enigt folketing besluttede tidligere på ugen at støtte den trængte del af foreningslivet i Danmark med 50 millioner kroner. Men det rækker ikke, mener Per Olesen.

Venstre-politikeren mener, at kommunen bør finde finansiering til en hjælpepakke på mellem fem og 10 millioner kroner, som ramte foreninger kan søge penge fra.

- Liv, sygdom og bevarelse af arbejdspladser er selvfølgelig vigtigere end kulturlivet, men på et tidspunkt skal vi også have fokus på fællesskaberne. Nogle foreninger risikere at bløde medlemmer, og tænk bare på, hvad aflysningen af Jelling Musikfestival betyder for indtægterne i en række foreninger, mens andre foreninger er ramt på den korte bane, fordi de ikke kan hente samme sponsorindtægter som tidligere hos firmaer, der også er ramt af krisen, siger Per Olesen.

Liv, sygdom og bevarelse af arbejdspladser er selvfølgelig vigtigere end kulturlivet, men på et tidspunkt skal vi også have fokus på fællesskaberne.

Per Olesen (V), byrådsmedlem

Annonce

Søger hurtig opbakning

Gennem sit politiske virke har han ofte haft fokus på idrætslivet, men hans forslag til en hjælpepakke skal yde støtte til foreningslivet over en bred kam.

Han har opbakning til forslaget i sin egen byrådsgruppe, og efter påske vil han søge opbakning til forslaget i kultur- og idrætsudvalget, mens økonomiudvalget skal løfte finansieringen fra en "omkostningspulje under coronakrisen".

Hvis der er flertal for forslaget, håber han, at forslaget bliver vedtaget i indeværende måned, så foreningslivet ikke skal vente flere måneder, før det kan få en kommunal håndsrækning.

- Jeg har fået en del henvendelser fra foreninger, der får penge til driften fra forskellige arrangementer. Det er fra stævner, festivaler og lignende, og flere af dem har omkostninger til de aflyste arrangementer, som de nu ikke får dækket, fortæller Per Olesen.

Annonce

Seks punkter i alt

Hans forslag går på mere end et økonomisk tilskud til at dække underskud og omkostninger i forbindelse med aflyste arrangementer.

Forslaget rummer i alt seks punkter, som byrådsmedlemmet mener, skal på banen. Ikke mindst nu hvor regeringen har forlænget forbuddet mod store forsamlinger til udgangen af august, og Mette Frederiksen fortsat holder landets foreningsliv lukket på grund af smittefaren.

- Udover muligheden for økonomisk hjælp foreslår jeg, at vi skal etablere en kampagne over for medlemmerne i de forskellige foreninger. En kampagne med budskab om, at man skal støtte sin forening og blive ved med at være medlem, selvom der ingen aktivitet er i foreningen i øjeblikket, siger Per Olesen.

Staten har afsat 50 millioner foreningskroner

Regeringen og alle Folketingets partier indgik tirsdag en aftale om at yde et ekstraordinært tilskud på 50 mio. kr. til lokale idræts- og spejderforeninger.

Støtten går fortrinsvis til de foreninger, der er hårdest ramt af eksempelvis medlemstilbagegang og aflyste mindre arrangementer med under 500 deltagere.

Midlerne fordeles forholdsmæssigt i de tre foreningspuljer, der allerede eksisterer på idræts- og spejderområdet til lokalforeninger, og som administreres af hhv. Firmaidrætten, DIF og DGI i fællesskab samt DUF.

De 50 mio. kr. afsættes med 23 mio. kr. til DIF, 21 mio. kr. til DGI, 3,5 mio. kr. til Firmaidrætten og 2,5 mio. kr. til DUF øremærket spejderne.

Annonce

Hjælp til nye aktiviteter

Han vil også fremrykke foreningernes lokaletilskud til de foreninger, der er i likviditetsproblemer, ligesom han mener, at kommunen bør kigge på, hvordan man kan hjælpe de selvejende idrætshaller, der ikke får lejet det sædvanlige antal timer ud under krisen.

Foreninger skal også kunne søge økonomisk bistand til at stable nye arrangementer og aktiviteter på benene, når forsamlingsforbuddet er ophævet. Aktiviteter, der kan skaffe foreningerne de tiltrængte indtægter, de mangler lige nu.

- Endelig mener jeg, at foreningerne på den korte bane skal kunne søge tilskud til forbedring af deres faciliteter. Det kan være til renovering af et klubhus eller lignende, så vi kan sætte gang i økonomien og hjælpe de lokale håndværkere, siger Per Olesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce