Annonce
Erhverv

10 ton ørreder døde af iltmangel i Vejle-dambrug

Under sidste uges hede sensommernætter døde 10 ton regnbueørreder på grund af iltmangel i dambruget, der får sit vand direkte fra Vejle Å. Hvor Bøgedal Dambrug normalt får 25 kroner per kilo, måtte Haakon Jøker i stedet betale en krone per fisk for at få Daka til at afhente dem. Det gav dambrugeren et tab på en kvart million kroner. Foto: Yilmaz Polat
Vejle Kommune skærer langt mindre grøde i en stor del af Vejle Å end tidligere. Det ser dambrugere som hovedårsagen til et iltsvind, der i sidste uge kostede Bøgedal Dambrug en kvart million kroner.

Vejle: Der mødte dambrugsejerne et trist syn, da de lørdag morgen i sidste uge kørte ind på Bøgedal Dambrug neden for Skibet.

Regnbueørreder i stort antal lå med den hvide bug i vejret, døde af iltmangel i det vand, som er i direkte forbindelse med Vejle Å.

Den lørdag nat havde knap seks ton ørreder mistet livet, og de efterfølgende dage med lummer sommervarme døde omkring et halvt ton hver nat.

- I løbet af sidste uge mistede vi omkring 10 ton fisk på grund af iltsvind. Det var ikke et rart syn, og det var lige til at blive deprimeret over. De døde fisk har en værdi af en kvart millioner kroner, og vi er ikke forsikrede mod tab på denne måde, fortæller dambruger Haakon Jøker.

Annonce
Hvis vi i gamle dage havde problemer med ilten i vandet, fik vi skåret grøden, og så var problemet løst.

Haakon Jøker, dambruger gennem 64 år

Også mange døde fisk sidste år

Han og sønnen Jørgen Jøker driver også Hammers Dambrug og Lihme Fiskeri i Randbøldal - hvor de til sammen producerer 300 ton fisk om året - samt Ollerupgård Dambrug, hvor de producerer ørredæg ved Fårup Sø.

Men det er kun ved Skibet, at de oplever problemer med ilten i vandet. Og de er ikke i tvivl om, at det skyldes Vejle Kommunes praksis, idet kommunen sidste år valgte at reducere kraftigt i skæring af grøden i åens bund og langs kanterne i sæsonen.

- Det her er ikke bare et spørgsmål om vejr og vind. Det er kommunens pasning af åen, der skaber problemerne, og vi havde samme problem sidste år med iltsvind og døde fisk. Da var det over en længere periode, fortæller Jørgen Jøker.

Døde planter bruger ilten

De har været nødt til at investere i ni iltpiskere, som sørger for at ilte vandet i dammene. Det var ikke nødvendigt, da kommunen fulgte cirkulæret og slog grøden i åen mindst hver sjette uge fra juni til slutningen af september.

- Problemet er, at den døde grøde nu bliver liggende langs åens kanter, og døde planter bruger mere ilt end levende. Sidste uge havde vi ekstremt varme nætter, hvilket gjorde iltmanglen endnu større om natten, hvor planterne bruger ilten, forklarer Jørgen Jøker.

Jørgen og Haakon Jøker har været nødt til at investere i ni iltpiskere, som sørger for at ilte vandet i dammene. Det var ikke nødvendigt for tre år siden. Foto: Yilmaz Polat

Harmonerer ikke med sund fjord

De to dambrugere har svært ved at følge kommunens logik i forsøget på at skabe en mere vild og naturlig å ved at undlade at skære grøden.

- Grøden løsner sig til efteråret og ender med at bundfælde sig i fjorden, hvor det ligger og rådner og optager ilt. Det harmonerer ikke med, at man gerne vil have en sund fjord, siger Jørgen Jøker.

- Gode lakseforhold kræver mellem 60 og 70 procent ilt i vandet, og med de iltmålere, vi har lånt og sat op, har vi målt iltindholdet helt nede i 42 procent ved solopgang. Det er i karambolage med kommunens egne ønsker for åen, tilføjer Haakon Jøker.

Må skride til ekspropriation

Hvis iltprocenten i vandet er under 50, får fiskene, ifølge dambrugerne, problemer, og de dør, hvis den når under 30, hvilket tilsyneladende var tilfældet i løbet af de varme sommernætter i sidste uge.

De lokale dambrugere har ringet til Vejle Kommune med ønsket om at få sat gang i grødeskæringen, lige som de har bragt spørgsmålet op på et bestyrelsesmøde i Vejle Ådal og Fjord, hvor Jørgen Jøker blandt andet sidder sammen med flere af Vejles byrådspolitikere.

Men det har hidtil været forgæves.

- Vi har følt i 20 år, at kommunen helst ser, at vi ikke var her, og det er ved at lykkes. Vi frygter, at de er i gang med salamimetoden, så de sulter folk væk. Jeg synes, det ville klæde myndighederne, hvis de tager en ren beslutning og siger, at de ikke vil have dambrug langs den nederste del af Vejle Å. Så må de ekspropriere, siger Jørgen Jøker.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce