Annonce
Børkop

100 år siden: Genforeningen blev markeret ved den otte tons tunge sten

Ejnar Sten Hansen holdt tale ved Genforeningsstenen i Skærup. Det er i disse dage 100 år siden, at Danmark og Sønderjylland blev samlet. Foto: Jørgen Flindt
Over 30 mødte frem, da 100-året for genforeningen blev markeret i Skærup. For her står en stor sten, der vidner om en historie om historien.
Annonce

Skærup: Klokken 10 blev flaget hejst. 100-året for genforeningen blev torsdag markeret i Skærup, hvor der står en stor genforeningssten i anlægget.

- Men måske skulle man ikke kalde det genforening. Det rette ord er nærmere indlemmelse, lød det fra Ejnar Sten Hansen, der holdt talen.

For skal noget genforenes, skal det have eksisteret mindst en gang før, og Sønderjylland, som vi kender det i dag, eksisterede ikke før 1920.

Altså for 100 år siden. Men lad os holde os til ordet genforening, for i Skærup har man en ret stor genforeningssten. Her mødte cirka 35 op for at markere genforeningen.


Trofast kamp for retfærds sag bragte Danmarks store dag. Rejst til minde om genforeningen med Sønderjylland 9. juli 1920.

Sådan står på der på stenen - det er lærer Lærer Holt, Skærup, der har forfattet teksten.


- Skærup har som sådan ikke noget at gøre med Sønderjylland. Den daværende grænse gik jo syd for Kolding. Men der er over 500 genforeningssten rundt i hele landet, og en af dem er altså lige her, så derfor giver det god mening, at vi markerer de 100 år her i Skærup, sagde Ejnar Sten Hansen.

Annonce

En historisk tur

Han er manden, der to gange har sørget for, at ordene på stenen er blevet frisket op.

Lærer Holst fra Skærup forfattede ordene til stenens tekst. Foto: Jørgen Flindt

Og så er han selv mere end almindelig historisk interesseret. Derfor var han manden med talen, og han var manden, der førte de fremmødte gennem en underholdende rejse fra Kong Christian 1., der i 1460 lovede, at Slesvig og Holsten aldrig skulle deles, over krigsnederlaget i 1864, til tyskernes nederlag i 1. verdenskrig, den danske påskekrise og genforeningen.

Og han kom også ind på dengang, stenen i Skærup blev rejst. Det skete i 1921.

- Det var en landmand ved navn Hans Damkjær Nielsen, der var stødt på en kæmpe sten på sin mark. Det viste sig, at den vejede otte tons, og det blev arrangeret sådan, at den skulle være en genforeningsten, og den skulle stå her, hvor den står nu. Dengang havde pladsen her først været en lille kålhave for byens borgere, og senere var det blevet en lille losseplads. Men man fik ryddet op og lavet et lille anlæg, og her blev stenen rejst, forklarede Ejnar Sten Hansen i sin tale.

Forvirring om dato

Der er flere mulige datoer i spil, når talen falder på, hvornår Sønderjylland/Nordslesvig blev dansk. Den 15. juni er dagen, hvor Sønderjylland kom under dansk suverænitet.

Men det var først 10. juli 1920, at Kong Christian 10. red over grænsen. På den hvide hest.

På stenen i Skærup står der dog datoen 9. juli.

Man ved ikke, hvorfor 9. juli blev valgt i Skærup, men et godt bud er, at det var den dato, kongen helt konkret satte sin underskrift på, at nu var den nordlige del af Slesvig kommet under det danske rige.

Dengang stenen skulle afsløres, havde man inviteret ingen ringere end H.P. Hansen (dansk politiker, der utrætteligt kæmpede danskhedens sag før 1920, red), og han mødte op.

- Det trak 1000 nysgerrige til. Så mange er vi ikke i dag, men det er nu ret flot, at så mange er mødt frem, sagde han videre i talen.

Annonce

Har sin berettigelse

Stenen i Skærup står derfor trofast på sin plads. Den er ikke sådan lige til at flytte. Og det skal den heller ikke.

Cirka 35 mødte frem. Foto: Jørgen Flindt

- Der er nok nogle borgere i Skærup, der ikke engang ved, den er her, og der er helt sikkert mange, der ikke ved, hvad der står på den. Men den har sin helt store berettigelse, for genforeningen er en af de helt store milepæle i dansk historie, lød det fra Ejnar Sten Hansen.

Og der var kaffe og kage og nå ja, også lidt å-kolde øl. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce