Annonce
Jelling

100.000 kroner mere til milliondyr folkefest i Jelling

Den årlige sommerpicnic samler mange mennesker i Jelling. Når der til april 2020 skal være folkefest for at markerer genforeningen, forventer arrangørerne 5000 gæster. Arkivfoto
Region Syddanmark har bevilget 100.000 kroner til afholdelsen af en folkefest i Jelling i forbindelse med Genforeningen 2020 - 100-året for Sønderjyllands tilbagevenden til dansk jord. Folkefesten forventes at tiltrække 5000 gæster.
Annonce

Jelling: 5000 gæster og et budget på næsten 1,2 millioner kroner. Sådan lyder nogle af forventningerne til en stor folkefest i Jelling i 2020, der skal markerer 100-året for genforeningen med Sønderjylland.

Nu har det projekt fået et tilskud på 100.000 kroner af Regionsrådet for Syddanmark - samme beløb, som der var blevet anmodet om af arrangøren, Grænseforeningens Kreds nr. 20, der er en sammenslutning af fem lokalforeninger i Horsens, Fredericia, Kolding, Vejle og Vejle Vesteregn.

- Pengene har vi givet, fordi vi synes, det er et godt tænkt arrangement, og vi tror, det kan trække mange mennesker til Jelling. Byen er et historisk vigtigt punkt, dels ved sin rolle i grænseområdet dengang og ved Danmarks generelle historie, siger Søren Rasmussen (DF), formand for Udvalget for Regional Udvikling.

Jellings grænsehistorie

  • Selv om Jelling ikke var nogen grænseby, lå den fra 1864 til 1920 i en grænseregion, da den dansk-tyske grænse lå ved Kongeåen og syd om Kolding.
  • En genforeningssten blev rejst i 1920 på smedjens plads ved Smededammen i Jelling, men blev i 2013 flyttet over på den anden side af dammen.
  • Jelling Seminarium, som blev oprettet i 1841, uddannede blandt andet dansksprogede lærere til slesvigske landsbyskoler.
Annonce

Fortjener stor ros

Han henviser både til Jellingstenene som nationale symboler og til lærerseminariets rolle i det daværende grænseland, hvor der blev uddannet mange dansksindede lærere fra Sønderjylland og Slesvig i perioden 1864-1920.

Søren Rasmussen mener, at grænseforeningen fortjener stor ros for det gode initiativ til en folkefest og for at inddrage børn og unge mennesker.

Og børn og unge mennesker bliver da også inddraget i høj grad. 50 skoler - eller cirka 1000 børn - skal være med i en konkurrence om at kreere fremtiden mindesten, Sigurd Barrett skal genfortælle historien på en levende og børnevenlig måde, og i det hele taget skal børn og unge være med til at give deres besyv på, hvilken betydning grænser vil få for vores fremtidige identitet.

Annonce

Tre ansøgninger endnu

Arrangementet går under titlen "Grænser og national identitet før, nu og i fremtiden - en moderne folkefest i Jelling" og er som sagt noget, som Grænseforeningens Kreds nr. 20 står bag. Her vækker det glæde hos formand Kirsten Rykind Eriksen, at der er kommet flere penge at gøre godt med.

- Det er rigtig dejligt med de 100.000 kroner. Vi har stadig tre ansøgninger ude, og ender det med, at vi kommer til at mangle penge, så bliver der måske en koncert mindre, men især det til børn og unge vil stadig være med. Det er først efter sommerferien, at vi går i gang med finplanlægningen, men blandt andet Sigurd Barrett har vi allerede skrevet kontrakt med, siger hun.

Hos Vejle Kommune har Grænseforeningen Kreds 20 tidligere fået bevilget 80.000 kroner af kultur- og idrætsudvalget, og blandt andet er der også kommet 200.000 kroner fra Slots- og Kulturstyrelsen under Kulturministeriet.

De 100.000 kroner fra Region Syddanmark kommer fra en pulje på 1,5 millioner kroner specifikt til fejringen af genforeningen. 37 projekter havde ansøgt og 20 har fået tilskud - blandt andet en genforeningsfest i Christiansfeld 10. juli 2020 og ”Genforeningen 2020 fortalt gennem Danmarks Største Cykelløb” arrangeret af DGI Midtjylland.

Folkefesten i Jelling finder sted 24.-25. april 2020.

Jellings historie er ikke uden aftryk fra perioden med landegrænse ved Kongeåen. I juli 1920 gjorde seminarieforstander Skat Rørdam og Frue klar til afsked med Jelling efter 17 år. Blandt mange fingeraftryk på byen blev det sidste genforeningsstenen ved Smededammen. Parret ses her siddende på hver side af stenen. Foto: Anna Andersen/Lokalhistorisk Arkiv Jelling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Husk at sortere: Eksplosion i skraldebil skyldtes gasflasker

Annonce