Annonce
Jelling

1000 fakler og Gorms Street Food: Jelling fejrer 25 år som Unesco-verdensarv

Til folkefesten skal 1000 mennesker med fakler lyse Jellingmonumenterne op. Arkivfoto: Mette Mørk
I de kommende måneder skal en række arrangementer markere, at det i år er 25 år siden, at Jellingmonumenterne kom på Unescos verdensarvsliste. Den største fejring sker til en folkefest med blandt andet 1000 fakler langs palisaden.

Jelling: For snart 25 år siden offentliggjorde Unesco en liste med 27 nye navne på verdensarvslisten. En af disse navne var Jellingmonumenterne.

Dengang var nyheden ikke stor nok til at rydde forsiden på Vejle Amts Folkeblad. Heller ikke i Jelling vidste man helt, hvad der foregik. Men i dag - 25 år senere - skal der ikke herske tvivl, når jubilæet skal fejres.

- I 1994 var der ikke så meget fokus på det, men til 25 års jubilæet vil vi i langt højere grad involvere de lokale og involvere byen, fortæller Morten Teilmann-Jørgensen, museumschef på Kongernes Jelling.

Sådan fejres 25 år på Unescos verdensarvsliste

  • 12. september: Verdensarvsdokumenter i Byens Bio.
  • 16. september: Frem til 11. oktober kommer 300 skoleelever fra Vejle Kommune til Jelling for at blive uddannet til verdensarvsambassadører.
  • 19. september: Første foredrag ud af fire i Jelling Kirke om forskellige vinkler på verdensarven. De tre andre foredrag er 26. september, 3. oktober og 10. oktober.
  • 26. oktober: Den store folkefejring af 25 års jubilæet for hele Jelling og omegn.
  • 17. december: Det officielle Danmark siger hurra i Kongernes Jelling.

Konkurrencevinder må røre Jellingsten

Det kommer helt konkret til at ske med flere arrangementer i Jelling frem til 17. december, som er den officielle dato for den dag, Jellingmonumenterne fik Unesco-stemplet.

Allerede 12. september går det løs, når der er verdensarvsbio i Byens Bio i Jelling. Her vises dokumentaren The Destruction of Memory, som er en historie om ødelagte verdensarvssteder i krigsramte lande.

Fra midten af september og frem til efterårsferien inviteres flere hundrede skoleelever fra Vejle Kommune til Jelling for at blive uddannet til ambassadører for byens verdensarv. I den forbindelse deltager eleverne i en konkurrence om at være den, der får lov at komme ind i glasburdet til den store Jellingsten og lægge hånden på den.

Derudover vil der i Jelling Kirke være fire foredrag med forskellige vinkler på verdensarven.

Fakler og street food

Den helt store fejring er lørdag 26. oktober. Her skal en kæmpe slange af 1000 mennesker med fakler danne en ring langs den 1,5 kilometer lange palisade.

Samme aften er der musik, dans og lys på Sydhøjen, hvor der kommer til at være uropførelse af et stykke verdensarvsmusik komponeret til jubilæumsfesten. Derefter åbner den til andledningen Gorms Street Food Marked med smagsprøver fra forskellige verdensarvssteder. Samtidig arbejder stenhuggere på en ny Jellingsten.

Denne Jellingsten skal stå færdig til den officielle jubilæumsdag 17. december. Her er Kongernes Jelling vært for en mere officiel fejring med politikere, kirkefolk og muligvis en person fra hoffet.

- Vores mål med alle aktiviteterne er at give folk en bedre forståelse af Jellings verdensarv, som på nogle måder får et mere menneskeligt ansigt, lyder det fra Morten Teilmann-Jørgensen.

Alle arrangementer er gratis, da de er støttet af Vejle Kommune og Region Syddanmark.

Sådan så forsiden af Vejle Amts Folkeblad ud fredag 16. december 1994, da avisen skrev, at Jellingmonumenterne var blevet optaget på Unesco-verdensarvslisten. Den beskedne placering på forsiden illustrerer, hvilken betydning nyheden havde dengang. Affotografering: Anders Kynde
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce