Annonce
Give

107-årig sætter sig for egen bordende

Formanden for Riis Bakker Børge Christensen er på plads ved de nye plankeborde på den gamle festplads. Her er gæster velkomne til at nyde deres frokost og kaffe, bare de husker at rydde op efter sig. Foto: Børge Larsen
Riis Bakker inviterer til generalforsamling den sidste dag i juli. Det bliver måske ved de nye bøgetræsborde på den gamle festplads.

Riis: Hvis vejret arter sig, bliver deltagerne ved generalforsamlingen i aktieselskabet Riis Bakker bænket ved selskabets nye plankeborde.

De er fremstillet på stedet. Måske ikke lige frem snedkereret her, så dog i hvert fald vokset op i bakkerne ved Riis. Her blev der sidste år fældet to store gamle bøgetræer, som siden blev skåret op i planker på et lokalt savværk.

Plankerne er blevet tørret og i forsommeren blev der fremstillet to store plankeborde med tilhørende bænke af de to træer. De er nu placeret ved den gamle festplads og står solidt plantet på et fundament, der er den sidste rest af den gamle festhytte.

- Ja, det er solide borde. Det er ikke sådan nogle, man lige flytter rundt med, siger Børge Christensen.

Han er formand for selskabet Riis Bakker, og dermed den, der skal aflægge beretningen over årets aktiviteter på generalforsamlingen. Det håber han kan ske ved de nye borde.

Men bordene er ikke det eneste nye, der bliver at berette om. For øjeblikket er der ved at blive sat kæder på de fire hjørnesten, der indrammer genforeningsstenen på toppen af Riis Bakker.

Annonce
Efter vi i 2016 fik anlagt stier i området, er antallet af gæster steget. Men vi har heldigvis ingen problemer med hverken skovsvineri eller hærværk.

Børge Christensen

Syv kirker og et fængsel

Stenen blev rejst i 1920, otte år efter området på i alt seks hektar blev købt for 1250 kroner. Bagmændene var folk, der gerne ville bevare naturen.

Den første paragraf i de vedtægter, der blev vedtaget på den stiftende generalforsamling 30. april 1912 lyder således:

- Selskabets Formaal er først og fremmest at frede ”Riis Bakker”, dels for derigennem at opnaa, at et Stykke typisk jysk Natur bevares i sin nuværende Skikkelse, dels for paa det indkøbte Areal at skabe en Samlings- og Mindeplads.

Det formål følges stadig. Genforeningsstenen står på et af de højeste punkter i Vejle Kommune og udsigten fra toppen er stadig flot.

Den gang i 1920 kunne man fra toppen se syv kirker, og hvis vejret var klart kunne man også se statsfængslet i Horsens. Det kan man ikke helt længere. Bygningerne er der sådan set stadig, men træerne er blevet flere og ikke mindst højere.

Men højt er der derop, så det var noget af et slæb at få stenen bragt der op. Mange heste, masser af spil og flere mand var i gang for at få den to meter høje stem slæbt op.

- Der blev rejst fire mindre sten rundt om den store sten. De var fra begyndelsen forbundet med en solid jernkæde, der var fæstnet i toppen af de fire sten. Men tidens tand har været hård ved både kæden og holderne, så de forsvandt sporløst, fortæller Børge Christensen.

Nu er der blevet fremstillet en ny kæde og den er på sat på plads til generalforsamlingen 31. juli. Både de nye borde og den genskabte jernkæde er tydelig tegn på, at der fortsat er liv i det gamle aktieselskab. Og økonomisk styrke til at gøre noget for området.

Det sidste skyldes ikke mindst, at man i fjor begyndte at sælge træet i området. Ikke træer til fældning, men nærmere sponsortræer, hvor foreninger og privatpersoner kunne købe retten til at støtte foreningen ved at købe et træ. Træerne kostede fem hundrede kroner stykket og så lagde Vejle Kommune et tilsvarende beløb oven i.

- Vi satte forsigtigt 50 træer til salg og håbede det bedste. Vi blev overrasket over, hvor hurtigt de var udsolgt og i dag har vi en venteliste med interesserede købere, siger Børge Christensen.

Der er dog ikke umiddelbart planer om at sælge flere træer. Til gengæld er der planer om fortsat at vedligeholde området omkring Riis Bakker. Det kan man høre nærmere om ved generalforsamlingen onsdag 31. juli klokken 19.

Salget af sponsortræer gik over al forventning. Nu overvejer Børge Christensen og resten af bestyrelsen, om successen skal gentages. Foto: Børge Larsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tyv var forbi Boelskilde i weekenden

Annonce