Annonce
Jelling

12 gudstjenester på 7 timer: Sådan fejres juleaften på Jelling-egnen

Jelling Kirke må ikke lukke mere end 70 personer ind på grund af de aktuelle coronarestriktioner. Derfor har man valgt at lave et billetsystem til de seks gudstjenster i kirken juleaftensdag. Arkivfoto: Mette Mørk
Vil du til gudstjeneste i Jelling, Hvejsel, Ildved, Kollerup eller Vindelev juleaftensdag, er der mange gudstjenester at vælge i mellem. Men du skal lade sangstemmen blive derhjemme.
Annonce

Jelling: Meget har coronavirus ændret på i årets løb. Men virussen kan ikke rokke ved, at juleaften er 24. december.

Den kan heller ikke rokke ved, at dagen kan fejres i kirkerne med juleevangeliet, salmesang, prædiken og en glædelig stemning.

Til gengæld ændrer virussen markant på, hvordan juleaftengudstjenesterne skal foregå.

Det vedrører naturligvis også kirkerne i Jelling og omegn, hvor der skal holdes afstand og bæres mundbind, når man ikke sidder ned.

Menighedsrådene i kirkerne i Jelling, Kollerup, Vindelev, Hvejsel og Ildved har alle besluttet, at de fremmødte ikke må synge. På den måde kan der være plads til flere mennesker i kirkerne, da fællessang kræver to meters afstand mellem tilhørerne.

Det betyder dog ikke, at der slet ikke bliver sunget eller spillet musik til julegudstjenesterne. Denne rolle er i stedet overladt til kirkesangere, organist og andre musikere.

Sammenlagt bliver der 12 gudstjenester at vælge mellem i de lokale sogne.

1 Jelling Kirke

Kristian Bøcker er sognepræst i Jelling Kirke, hvor der holdes seks gudstjenester juleaftensdag. Selv er han præst under tre af gudstjenesterne. Arkivfoto: Mette Mørk

Normalt er der lidt over 1000 mennesker inde forbi gudstjenesterne i Jelling Kirke juleaften. Det kan ikke lade sig gøre i år, da der kun må være cirka 70 personer i kirken ad gangen.

Til gengæld er der hele seks gudstjenester i løbet af dagen. De foregår klokken 10, 11 og 12 samt klokken 14, 15 og 16. Gudstjenesterne har en varighed på en halv times tid.

Dog skal kirkegængerne medbringe en billet, som skal afhentes i Jelling Sognehus på en af følgende tidspunkter: fredag 18. december klokken 16 til 18, søndag 20. december klokken 12 til 14 eller tirsdag 22. december klokken 16 til 18. Der kan hentes seks billetter per person.

- Det er den mindst ringe løsning. Vi har også overvejet at rykke i større lokaler, men vi mener, at vi får meget givet i vores kirkerum. Vores fornemmelse er også, at mange kirkegængere vil sætte pris på at komme i kirken juleaften. Men det er et dilemma, fordi det betyder, at der kommer færre, og derfor har vi valgt at arrangere lidt flere gudstjenester i år, forklarer Kristian Bøcker, sognepræst i Jelling Kirke.

Mellem gudstjenesterne bliver der sprittet af på bænkene og luftet ud i kirkerummet.

- Det er en mere personaletung opgave juleaftensdag, hvor vi kører med skiftende besætninger. Trods al vores velvilje er der ingen af os, der kan holde til at spille, synge, tale eller stå for det praktiske ved seks gudstjenester i træk. Heldigvis træder menighedsrådet også hjælpende til, siger sognepræsten.

Selv skal Kristian Bøcker stå for tre af gudstjenesterne, mens Birgitte Rosager Møldrup har to, og Gitte Sandager Bjerre har en enkelt.

2 Hvejsel og Ildved kirker

Sognepræst Gitte Sandager Bjerre får en travl juleaftensdag, da hun skal rundt til kirkerne i både Hvejsel, Ildved og Jelling. Arkivfoto: Mette Mørk

- Corona eller ej - julens budskab kommer til at lyde. Klokkerne vil ringe, træet vil være tændt, og vi skal høre om den Gud, der vil os så meget, at han lod sige føde i en stald i Betlehem. Lyset og håbet kom til verden julenat, og det har vi mere end nogensinde brug for at høre.

Sådan er meldingen fra Gitte Sandager Bjerre, der er sognepræst i Hvejsel og Ildved kirker.

Her bliver der to kortere gudstjenester i hver kirke. I Hvejsel går det løs klokken 14 og 14.45. Der er plads til maksimalt 80 personer. En time senere ringer kirkeklokkerne i Ildved henholdsvis klokken 15.45 og 16.60. Her er der plads til maksimalt 56 personer.

Dørene åbnes et kvarter før gudstjenesten begynder, og kirketjeneren viser folk på plads.

- Organist og kirkesanger forbereder nogle christmas carols, som vil lyde mens folk kommer. Så vil der være en kort julegudstjeneste, hvor det desværre kun er vores kirkesanger, der må synge, oplyser Gitte Sandager Bjerre.

3 Kollerup og Vindelev kirker

Antallet af gudstjenester juleaftensdag øges ikke i Vindelev og Kollerup kirker, hvor Birgitte Rosager Møldrup er sognepræst. Arkivfoto: Mette Mørk

I Kollerup og Vindelev kirker holdes de sædvanlige to gudstjenester, oplyser sognepræst Birgitte Rosager Møldrup.

Den første foregår i Vindelev Kirke klokken 14.30, og en halvanden time senere er Kollerup Kirke klar til gudstjeneste. Der er plads til henholdsvis 60 og 75 personer i kirkerne.

- Kristen Schroll vil synge de traditionelle julesalmer samt et par af de nye. Når gudstjenesten er færdig, går organist Ove Rasmussen forrest med sin harmonika. Langsomt vil deltagerne følge efter og gå ud, og de kan - når de kommer ud og går hjemefter - synge med på et vers eller to af Dejlig af jorden, som Ove Rasmussen spiller på harmonikaen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Give For abonnenter

Præsten skiftede Ringive ud med Los Angeles: - Der er meget, Biden skal reparere

Annonce