Annonce
Fredericia

13-årige Margit vandt konkurrence med novelle om voldtægt og selvmord: - Det er vigtigt at snakke om, især når det sker omkring en

Margit Khun Mikkelsen bor i Grønland, hvor selvmordsraten blandt unge er høj. Derfor skrev hun en novelle om selvmord, som endte med at vinde novellekonkurrencen Klima og Kultur i Fredericia - til stor overraskelse for den 13-årige vinder. Privatfoto.
13-årige Margit Khun Mikkelsen er vinder af novellekonkurrencen Klima og Kultur, som blandt andet Fredericia Bibliotek og Fredericia Gymnasium har stået for med tema om FN's verdensmål. Margit har skrevet en barsk fortælling om voldtægt og selvmord for at sætte fokus på den høje selvmordsrate blandt unge i Grønland, hvor hun bor.

Fredericia/Kangerlussuaq: Der kan umiddelbart synes langt fra Fredericia til Grønland, men der er ikke så langt, at kreativitet ikke kan brede sig over den store distance. Tilbage i maj udstedte Fredericia Bibliotek, Fredericia Gymnasium, Ungdommens Hus og Kanalbyen i samarbejde en novellekonkurrence under titlen Klima og Kultur.

Vinderen blev 13-årige Margit Khun Mikkelsen fra den vestgrønlandske by Kangerlussuaq.

En præmis for novellen, de unge kunne indsende til konkurrencen, var, at den skulle omhandle et af FN's verdensmål.

Annonce

FN'S 17 VERDENSMÅL

Verdensmålene udgør 17 konkrete mål og 169 delmål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst.

De fokuserer ligeledes på at fremme fred og sikkerhed og stærke institutioner og på at styrke internationale partnerskaber.

Den nye dagsorden anerkender således, at social, økonomisk og miljømæssig udvikling, fred, sikkerhed og internationalt samarbejde er tæt forbundne, og at det kræver en integreret indsats at opnå holdbare udviklingsresultater.

Det var Margit Khun Mikkelsens lærer, der introducerede klassen i Grønland for novellekonkurrencen i Fredericia.

- Han kom ind i klassen og bad os om at skrive en novelle til den her konkurrence. Jeg troede virkelig ikke, at jeg ville komme i betragtning til at vinde. Så jeg var meget overrasket og overvældet, da jeg vandt. Jeg er virkelig glad, fortæller Margit Khun Mikkelsen.

Hun fik overbragt nyheden, mens hun var i skole, hvor læreren spurgte, om hun havde kigget op på tavlen. Der stod der, at hun var vinder af konkurrencen.

- Jeg tænkte bare: "Hvad?!", griner Margit Khun Mikkelsen.

Høj selvmordsrate blandt unge

Margit Khun Mikkelsens novelle hedder "Hjælp" og  handler om drengen Mathias, der forgæves forsøger at hjælpe sin veninde Navarana, som, han ved, har været udsat for et seksuelt overgreb af sin far.

Det er en barsk fortælling om voldtægt og selvmord.

I Margit Khun Mikkelsens klasse valgte mange at skrive om klimaet, men hun vidste selv, at hun ville gå i en anden retning. Hun var nemlig kort forinden blevet opmærksom på, at selvmordsraten - især blandt unge - i Grønland er meget høj.

- Jeg spillede et quiz-spil, hvor en af spørgsmålene var, hvilket land der havde flest selvmord af fire lande, og der var en af svarmulighederne Grønland. Der tænkte jeg bare, at det tror jeg ikke på, at det er. Så jeg svarede USA, men det rigtige svar var altså Grønland. Og så gik det op for mig, at der jo faktisk sker mange selvmord her. Det er bare ikke noget, jeg tidligere har tænkt på eller lagt mærke til, siger Margit Khun Mikkelsen.

Jeg tror helt sikkert, at jeg vil begynde også at skrive i fritiden. Jeg er blevet meget mere selvsikker i at skrive, efter jeg vandt

Margit Khun Mikkelsen, vinder af novellekonkurrence

På grund af den nye indsigt i selvmordsraten i Grønland vidste Margit Khun Mikkelsen derfor, at hun ville skrive en novelle om selvmord blandt unge. Hendes lærer vidste dog ikke helt, hvor det passede ind i forhold til FN's verdenmål, men det stoppede ikke Margit Khun Mikkelsen.

- Jeg begyndte bare at skrive. For jeg synes, at selvmord er vigtigt at snakke om. Især når det sker omkring en selv, lyder det fra den 13-årige konkurrencevinder.

Heldigvis fandt hendes lærer ud af, at historien fint kunne passe ind under det tredje verdensmål, som går på sundhed og trivsel.

- Både sundhed og trivsel er jo vigtigt. Det handler om at snakke med hinanden og trives med hinanden, siger Margit Khun Mikkelsen.

Annonce

Mere selvsikker

En af de ting, Margit Khun Mikkelsen bedst kan lide ved skolen, er, når der er stil for. Og generelt kan hun bare virkelig godt lide at skrive. Indtil videre har skriveriet dog begrænset sig til skoleopgaver og ikke så meget til fritiden.

Efter at hun har vundet novellekonkurrencen i Fredericia har hun dog mod på meget mere skriveri.

- Jeg tror helt sikkert, at jeg vil begynde også at skrive i fritiden. Jeg er blevet meget mere selvsikker i at skrive, efter jeg vandt, fortæller Margit Khun Mikkelsen.

Helt konkret ved hun dog ikke, hvad næste skridt i skriveprocessen er. Som hun siger, sker der mere i Danmark end Grønland, så om hun kommer til at stille op i andre konkurrencer, er uklart.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Sport

FC Fredericia tester færøsk landsholdsspiller: Han får chancen mod superliga-hold

Alarm 112

Politiet blev kimet ned: Der kørte en ung mand over Vejlefjordbroen på et elløbehjul

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Vejle For abonnenter

Gør dig klar til fem måneders støj-inferno i midtbyen: Fra denne dato går det løs, når der skal bankes pæle i til nyt byggeri

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Annonce