Annonce
Danmark

145 områder undersøges for giftstof: Men det er kun toppen af isbjerget, advarer professor

Brandslukningspladsen ved Beredskabsstyrelsen på Vilstrupvej ved Haderslev er en af de 145 lokationer, der står på Danske Regioners liste over steder, der er kan være forurenet med de miljøfarlige og kræftfremkaldende flourstoffer, som blev brugt i brandslukningsskum indtil 2006. Arkivfoto: Claus Thorsted
I foråret kom det frem, at borgere i Korsør er blevet forgiftede med flourstoffet PFOS, der kan øge risikoen for kræft og påvirke immunsystemet, særligt hos børn. Nu har Danske Regioner lavet en opgørelse over i alt 145 lokaliteter, hvor der kan være forurening med det giftige stof. Men ifølge professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, har vi kun set toppen af isbjerget.

Forurening: Der er langt flere end 145 områder i Danmark, som bør undersøges for forurening med det giftige stof PFOS, som kan øge risikoen for kræft og skader immunsystemet. Det vurderer professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, Philippe Grandjean. I Danske Regioners opgørelse er det nemlig kun nuværende eller tidligere brandøvelsespladser, der kan have brugt PFOS-holdigt skum, som figurerer.

- Det er et uheldigt tegn, at man lige nu kun ser på brandøvelsespladser. Vi er nødt til at brede nettet ud. Stoffet er også brugt af virksomheder, der har produceret regntøj og pizzabakker eksempelvis. Der er også andre giftige flourstoffer, som er blevet brugt til at lave teflonpander blandt andet. Brandøvelsespladser er kun toppen af isbjerget, siger han.

Opgørelsen fra Danske Regioner er kommet i kølvandet på forureningssagen fra Korsør, hvor en lang række borgere har fået påvist markant forhøjede niveauer af giftstoffet i deres blod, og flere børn har forhøjede nyre- og kolesteroltal. Alt sammen efter de i en årrække har spist kød fra kvæg, der har græsset på en mark, der er blevet forurenet med giftstoffet gennem brandskum fra den nærliggende brandskole. Det er på grund af den sag, at regionerne i første omgang er blevet bedt om at lave en opgørelse over mulig forurening på brandøvelsespladser. Det vides endnu ikke, om borgere andre steder i landet kan være blevet forgiftet på lignende måde.

Annonce

Hvor bekymret skal man være, hvis bor tæt på en af de nuværende eller tidligere brandøvelsespladser?

- Det er svært at sige generelt. Men jeg vil sige, at ejerne af brandskolerne har en forpligtigelse til at undersøge, om brandskummet er kommet ud i omgivelserne, og om det er noget beboere skal bekymre om. Det kan være, de skal have udskiftet det øverste jordlag eller andre ting. Den her opgørelse er indledningen til, at vi nu skal lave en grundig undersøgelse.

- Stoffet kan også forurene mælk og æg

Men det er altså langt fra nok at undersøge brandøvelsespladser, lyder det fra professoren, som opfordrer til, at man blandt andet også undersøger områder ved virksomheder, der har benyttet stoffet.

Vi er nødt til at grave et spadestik dybere herhjemme i Danmark, så vi kan finde ud af, hvor de her stoffer er endt henne.

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet

- Der gælder om at finde ud af, hvor de virksomheder er henne, og hvor deres affald og restprodukter er blevet af. Vi har også renseanlæg, der har brugt deres slam til at hjælpe landbruget med jordforbedring. Det kan også indeholde de her grimme stoffer, siger Philippe Grandjean og uddyber:

- Jeg har talt med en landmand i USA, som fik fundet PFOS i det mælk, han producerede. Hans køer havde græsset på en mark, hvor der var blevet leveret slam til jordforbedring. Der er også eksempler på hønseæg, som er forurenet. Vi er nødt til at grave et spadestik dybere herhjemme i Danmark, så vi kan finde ud af, hvor de her stoffer er endt henne.

Annonce

- En meget stor opgave

Formand for miljøudvalget i Danske Regioner, Heino Knudsen (S), erkender, at brandøvelsespladser kun er en af mange områder, hvor der kan være forurening med PFOS. Men regionernes kortlægningsarbejde er langt fra ovre, lyder det.

- De her stoffer har man brugt i en årrække i en lang række brancher. Nu arbejder vi målrettet på den del her, men vi arbejder også på at planlægge branchebeskrivelser i forhold til nogle andre brancher. Det er vigtigt for mig, at vi også kigger på, hvor stort omfanget er udover brandøvelsespladser. Men det er en meget stor opgave, siger han.

Formanden påpeger også, at økonomi er et helt centralt spørgsmål, når regionerne skal i gang med undersøgelser og videre kortlægning af forureningen rundt i landet.

- De næste uger skal vi blive klogere på, hvad den her store opgave kommer til at koste. Vi har en ramme for de penge, vi kan bruge på jordforureningsopgaven, og pengene kan ikke bare tages fra nogle af de andre opgaver, som også er vigtige, siger han.

Annonce

Professor vil have grundvandet undersøgt

Det er en stor kortlægningsopgave de danske myndigheder står overfor, hvis samtlige steder, der kan være forurenet med PFOS skal undersøges. Men Philippe Grandjean vurderer, at det er nødvendigt. Udover jordprøver, bør der også laves grundige undersøgelser af vores grundvand, lyder det fra professoren.

- Danmark har førertrøjen på, hvad angår fremtidig anvendelse af flourstoffer. Vi har foreslået EU at forbyde dem fremover. Det er fint. Men det vi har glemt er, at de her stoffer stort set er unedbrydelige. De er så stabile, at de bare bliver liggende, hvor er. De er lidt vandopløselige, og det betyder, at de siver ned til grundvandet lige så stille. I tidens løb har vi anvendt mere end et ton af de her stoffer. Det, vi er bekymrede for, er milliardtedele af et gram pr. liter grundvand. Med det vi har brugt i tidens løb, kan vi forurene rigtig meget grundvand, siger han.

Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Vores madanmelder besøger en institution i byen: Vi kan lige så godt afsløre hemmeligheden bag Conrads' allerstørste sællert - og det er ikke bollen

Navne For abonnenter

Dronning Margrethes fætter bor midt i et af de værste smitteområder: Sådan går det med grev Ingolf

Alarm 112

Derfor bliver politiet ved med at sende fotovogn til samme sted: 169 bilister blitzet på samme sted

Alarm 112

Mistænksomme betjente jagtede 25-årig: Han kørte galt i kendt rundkørsel

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Erhverv

Tidligere konkurrenter slår sig sammen: Nu flytter stor forretning fra midtbyen

Vejle Boldklub For abonnenter

VB forstærker offensiven: Derfor ramte VB på mange parametre rigtigt

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Fem gode råd til SMV'er: Sådan tager du hul på den grønne omstilling

Vejle

Skolelederlukningstruet skole trækker sig efter krisemøde: Går på pension tidligere end beregnet

Dansk atomaffald skal begraves: Sådan finder vi ud af hvor

Billund

13-årig truede personalet med kniv på specialskole

Alarm 112 For abonnenter

Lokalt Bonnie og Clyde-par, anholdt på Uhrhøj, slap billigt: Seks kriminelle forhold endte med at være gratis

Alarm 112

Kaffekup kiksede: To fedladne mænd jages: - Det kunne være far og søn

Annonce