Annonce
Fredericia

15-årig takket af Fredericia fordi hun med tophits til køer vandt EM

Emma Weiss Nielsen, 15, Erritsø, har netop vundet EM i naturvidenskab for unge med en algoritme, der definerer, hvordan musik spillet på en særlig måde får køer til at give mere mælk. Forsøget bygger på data fra 1000 jyske malkekvæg. Emma håber at uddanne sig inden for fysik og matematik og ende som forsker. Hun spiller også violin og dyrker taekwondo. Byen Fredericia modtog hende med ros og taler på Meldahls Rådhus torsdag. Foto: Morten Kiilerich
Emma Weiss Nielsen fra Erritsø blev torsdag hædret af sin by, fordi hun har vundet EM for forskerspirer. Skoleeleven brugte et år på 1000 køers evne til at give mere mælk, hvis man komponerede den rette musik til dem.

Fredericia: Et flittigt, dygtigt og ordentligt menneske. Men også meget stille.

Sådan blev Emma Weiss Nielsen, 15, blandt andet karakteriseret, da 1g'eren fra teknisk gymnasium i Fredericia torsdag modtog fortjent hæder og pandekager af hendes by på det gamle Meldahls Rådhus.

Men alligevel ikke så stille, at hun ikke kan tale sin sag.

For Emma Weiss Nielsen, der forlod Erritsø Fællesskole med sin afgangseksamen i sommer, skulle argumentere grundigt over for dommerne, da hun i sidste måned vandt europamesterskaberne i naturvidenskab i sin aldersklasse ved EM i Bulgarien.

Som tidligere omtalt i Fredericia Dagblad har forskerspiren udviklet en algoritme - en form for en instruktion til en computer - som præcist definerer, i hvilket tempo og med hvilke toner, musik med fordel kan afspilles for at forøge mælkeproduktionen.

Ja, hits for køer, som dermed yder mere.

- Så Danmark kan klare sig med 24.000 færre køer. For klimaets skyld.

Sådan forklarede Emma Weiss Nielsen det til Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard (S), formanden for kommunens børne- og skoleudvalg Ole Steen Hansen (S), sin folkeskolelærer Christian Storm Thoelbjerg, distriktsskoleleder Ulla Weilmann Rasmussen og rektor for HTX i Erritsø Lars Hansen.

Man vidste godt, musik hjalp mælken på vej, men ikke at tonerne kan designes smartere. Det er humlen i Emma Weiss Nielsens vinderprojekt.

Bobler og billetter

De var blandt gæsterne ved en lille sammenkomst på rådhuset, hvor også Emmas familie deltog - far Johnny Morberg Nielsen, mor Tina Weiss Nielsen, lillebror Jacob og lillesøster Signe. Lillesøster Freja lå desværre syg hjemme i Erritsø.

Udover pandekager og bobler var der også teaterbilletter til Emma. Sejren har tidligere indbragt en præmie på 15.000 kroner.

Europa-Kommissionen har taget initiativ til dysten i naturvidenskab, som 150 unge fra 40 lande deltog i. Emma Weiss Nielsen kvalificerede sig ved at vinde den danske finale i juniorrækken tidligere på året.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce