Annonce
112

15.000 flere biler om dagen på fem år: Antallet af biler på motorvejen ræser af sted

Både Vejdirektoratet og politiet har peget på, at motorvejen omkring Kolding er ved at løbe tør for plads især i myldretiden. Arkivfoto: Søren Gylling
Danskerne er blevet rigere, biler billiger og vejnettet bedre. Trafikforsker peger på mange forskellige årsager til, at antallet af biler på vejene er steget. Folk vil hellere køre efter sit job end at flytte, mener han.

Kolding: Alene inden for de seneste fem år er der kommet 15.000 flere biler på motorvejen omkring Kolding i døgnet.

Det viser tal fra Vejdirektoratet, der har talt trafikken mellem afkørsel 62 og 63 i over 40 år. Den omfattende trafiktælling viser, at der i 2018 kørte 85.390 biler forbi afkørslen i døgnet, hvis man lægger begge kørselsretninger sammen. Tilbage i 2013 var antallet 70.493. Det svarer til en stigning på over 21 procent.

Tallene for 2019 er endnu ikke endeligt opgjort, men foreløbige tal, som JydskeVestkysten har fået udleveret af Vejdirektoratet, viser, at stigningen fortsatte i 2019, hvor antallet af biler var 87.303. Tallet forventes ikke at ændre sig meget, oplyser Vejdirektoratet.

Ifølge trafikforsker Harry Lahrmann er der flere årsager til, at der er kommet flere biler på vejene. Han peger blandt andet på, at danskerne har fået flere penge mellem hænderne og i mindre grad er villige til at flytte.

- Helt generelt stiger trafikken, fordi vi er blevet rigere, og bilerne er blevet billigere. Samtidig pendler vi også længere, og det gør vi, fordi vejnettet er blevet bedre. Vi flytter ikke så meget, for vi kan alligevel bare køre fra Kolding til Vejle eller måske endda helt til Århus, lyder vurderingen fra Harry Lahrmann.

- Vores job bliver mere og mere specialiserede, og flere og flere får en højere uddannelse. Det er ikke nemt at få specialiserede job, så vi er villige til at køre efter dem i stedet for. Vi har fået motorvejene, og det gør jo, at det kan lade sig gøre, siger han.

Trængsel på motorvejen

Det sker ofte, at motorvejen omkring Kolding sander til på grund af trængsel eller uheld på E45. Samtidig skal Folketinget formentlig i løbet af foråret vedtage en ny infrastrukturplan, hvor motorvejen omkring Kolding kan blive et af temaerne.

Derfor vil JydskeVestkysten over de næste uger sætte fokus på trængslen på motorvejen omkring Kolding i en ny serie "Trængsel på motorvejen".

Oplever du problemer på motorvejen, er du velkommen til at kontakte os på mail cavac@jv.dk eller hkr@jv.dk.

Forskellige typer

Kun fire gange siden 1988 er der blevet målt færre bilister på motorvejen ved Kolding, end der blev målt året før. I 1988 talte Vejdirektoratet 26.000 biler på strækningen mellem afkørsel 62 og 63. I dag ligger strækningen på en syvende plads over de mest trafikerede motorveje i Danmark. Af de jyske motorstrækninger er strækningen kun overgået af Østjyske Motorvej på Vejlefjordbroen.

De nye trafikanter er ifølge Harry Lahrmann en bred vifte af mennesker.

- Det er mange forskellige typer ture, der bliver kørt. Hele samfundets struktur er jo blevet centraliseret, så der er flere pendlere på vejen, men det er også ture til indkøb og fritidsture. Det er blevet nemt at smutte ud og besøge Tante Anne, som bor langt væk, men er nem at besøge, fordi der er motorveje. Det er ikke kun én ting, der gør det, siger Harry Lahrmann.

Mette Bentzen, afdelingsleder i Vejdirektoratet har tidligere forklaret til JydskeVestkysten, at motorvejen omkring Kolding er ved at nå sin kapacitetsgrænse. Trængslen på motorvejen har blandt andet medført, at antallet af uheld på motorvejen er steget fra 77 til 139 mellem 2014 og 2018.

Grafik: Casper Vagner Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Peanutbutter-banana-sandwich og portugisiske grillspyd: Det har der været serveret på Vejlegården siden fagkonflikten

Erhverv

De seks vigtigste ting, du skal læse, for at forstå konflikten på restaurant Vejlegården

Annonce