Annonce
Vejle

15 ton muslinger er spredt ud på fjordbunden

Mange medlemmer af Vejle Amatørfiskerforening har i løbet af de seneste år været involveret i arbejdet med at få muslinger tilbage i Vejle Fjord. Vinteren og efterårets klubaftner er blevet brugt på at sammenbinde tov. Fiskerne får stor ros fra Vejle Kommune. Foto: Vejle Kommune/Mads Fjeldsø
Tovene var så tunge af blåmuslinger, at det var nødvendigt at hente hjælp ude fra til at lægge dem på fjordbunden. Fra årsskiftet begynder det lange, seje træk med at genoprette havmiljøet i Vejle Fjord.
Annonce

Vejle: 15 ton blåmuslinger på 2,5 kilometer sammenbundet tov.

Det er aldrig før lykkedes fiskerne i Vejle Amatørfiskerne at få så mange muslinger til at gro i Vejle Fjord.

Da muslingerne skulle trækkes op og sættes på fjordbunden, var det med hjælp fra Dansk Skaldyrcenter, som stillede med båd og mandskab.

- Sidste år gik det en smule galt for os, da vi bandt tovene forkert sammen, og desuden blev muslingerne alt for tunge for os. Vi har lært af vores fejl og blevet bedre til det, og vi fik hentet hjælp. Nu har vi vist, at det kan lade sig gøre at opdrætte muslinger, siger Henning Fredberg, formand for Vejle Amatørfiskerforening.

Fiskerne har sammen med Vejle Kommune de seneste år udført forsøg med at gro muslinger i havoverfladen. Tilbage i maj kastede fiskerne det nøgne tov ud, og det er altså dét, som nu anslås til at være forvandlet til 15 ton blåmuslinger.

Millionhjælp til Vejle Fjord

Det storstilede Projekt Sund Vejle Fjord skal som den første af sin slags i Danmark arbejde bredt med at genoprette havmiljøet i det indre danske farvand, skriver Vejle Kommune.

Gennem mange år har man arbejdet med genoprette natur på landjorden, genslynge vandløb, plante træer og fælde nåleskov. Nu er turen kommet til havet.

Her har årtiers udledning af kvælstof til havmiljøet fra marker og byers spildevand forringet vilkårene for fisk, skaldyr, fugle og havplanter.

Projekt Sund Vejle Fjord har et budget på 24 millioner kroner. Det er støttet af Velux-fonden med 15 millioner, og Vejle Kommune finansierer cirka ni millioner kroner.

De næste fem år vil samarbejdspartnerne i projektet udplante store mængder ålegræs, udlægge stenrev, opfiske krabber og etablere muslingebanker i Vejle Fjord.

Dette sker under betegnelsen "marin naturgenopretning".

Blandt partnerne er Vejle Kommune, bestyrelsen for Vejle Ådal og Fjord, Rødkilde Gymnasium, Vejle Amatørfiskerforening og Syddansk Universitet.

Annonce

Kameraer holder øje

Muslingerne er sat på to steder i fjorden ved Droshoved og Sellerup, hvor gymnasieelever tidligere har udplantet ålegræs. Det fortæller Mads Fjeldsø, biolog ved Vejle Kommune og projektleder for Sund Vejle Fjord.

- Muslinger vil gerne ligge imellem ålegræs, og det er godt, fordi muslingerne renser vandet for alger og nærringssalte, hvilket medvirker til, at lyset lettere kan trænge ned til ålegræsset. Fisk spiser muslinger og bruger ålegræs som gemmesteder, så det øger chancerne for, at vi kan trække fisk tilbage i fjorden, siger han.

Nu krydser de fingre for, at muslingerne bliver til banker.

- Syddansk Universitet har sat kameraer op på dem, så vi følger med i, om de etablerer sig. Vi skal finde ud af, om vi får to permanente muslingebanker, eller om de simpelthen bliver spist af krabber og søstjerner. Det er vigtigt at understrege, at det er et testforsøg. Vi har brug for alt den viden, så vi kan gå i gang i storskala på et oplyst grundlag og ikke spilder ressourcer, siger Mads Fjeldsø.

Fra 1. januar 2020 søsætter Vejle Kommune nemlig officielt projekt "Sund Vejle Fjord". Og de 15 ton muslinger lover godt, mener biologen.

Annonce

Et muslinganlæg i fjorden

Mads Fjeldsø arbejder i projektet for, at muslingerne ikke bare opdrættes på tove, men på et stort anlæg i Vejle Fjord.

- Potentialet for at gro muslinger i Vejle Fjord er enormt højt. Muslinger filtrerer vandet og æder algerne, som er hovedårsagen til, at Vejle Fjord har det skidt. Den ene halvdel kunne vi trække ud og bruge til at etablere muslingebanker, og resten kunne blive til mad til mennesker og dyrefoder, siger Mads Fjeldsø.

Det kræver vel, at kommunen driver et selskab. Er det overhovedet muligt?

- Vi ser ikke en model, hvor kommunen ejer et muslingeanlæg. Vi vil gerne have muslingeopdrætter til at se et potentiale og investere. Der er et stykke vej dertil, men det er en drøm, vi har, og noget vi arbejder for. Der er også en række konflikter forbundet ved et muslingeanlæg i fjorden. Vi vil gerne have et undersænket anlæg, som i princippet ikke kan ses.

Biologen mener, at et anlæg bidrager med gode effekter, som strækker sig ud over havmiljøet.

- Muslingeopdræt skal ske på en bæredygtig måde. Det er alfa og omega for os. Muslingerne kan bruges til at fodre høns, svin og laks i de norske fjorde. Det er mere bæredygtigt, end at vi henter dyrefoder i form af sojaprotein, som er dyrket på fældet regnskov i Brasilien. Hvis ikke vi lykkes med et anlæg, kan vi hente muslinger udefra eller fortsætte vores egen lille muslingeproduktion, siger Mads Fjeldsø.

Muslingerne er opdrættet på 12 mm line under tovet, som blev smidt ud i vandet i maj, hvor muslingerne blot var larver på udkig efter et sted at slå sig ned. Der er estimeret til at være omkring 15 ton muslinger på 2,5 kilometer tov. Foto: Vejle Kommune/Mads Fjeldsø
Annonce

Et bredt samarbejde

Sund Vejle Fjord spiller på mange elementer i naturgenopretning. Ud over muslingebanker vil man også opfiske krabber, plante ålegræs og etablere stenrev i fjorden.

- Vi arbejder med en helhedstilgang, hvor vi bruger alle de marine virkemidler, vi har. Det er der ikke mange, som har gjort i Danmark. Når vi vælger at kombinere tingene, så giver det den bedste effekt, siger Mads Fjeldsø.

Velux-fonden støtter projekt Sund Vejle Fjord med 15 millioner kroner, og kommunen finansierer næsten ni millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Tyv brød ind i bil efter sweater

VEJLE For abonnenter

Totalt kaos på plejehjemmet: Mens deres 94-årige mor lå for døden, måtte Lone og Hanne hjælpe med at gøre rent og lave mad til hele afdelingen

Vejle

Plejehjemsledelse mødes med utilfredse ansatte: 'Vi har givet hånd på, at vi kører sagen internt'

Annonce