Annonce
Give

156 år efter dragonens heroiske kamp: Afghanistan-soldater møder op til mindehøjtidelighed

Niels Kjeldsen Eskadronen har ikke deres tungeste skyts med. Men en maskinkanon kan måske snige sig med og lokke nysgerrige børn til. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Niels Kjeldsen Eskadronen møder fredag fuldtalligt op i Give for at markere Niels Kjeldsens dødsdag. En stor del af eskadronen er netop kommet hjem fra et halvt års udsendelse til Afghanistan.

Give: Der bliver garanteret trængsel på og omkring kirkegården fredag 28. februar formiddag.

Klokken 10 er der mindehøjtidelighed for at markere 156 års dagen for Niels Kjeldsen heroiske, men forgæves indsats ved Højen. Det var en indsats, der kostede ham livet.

Helt forgæves var hans indsats dog ikke. Nok ændrede den ikke udfaldet af krigen i 1864, men hans indsats har siden tjent som inspiration for hundredvis af de dragoner, der er fulgt efter ham.

En del af dem stiller op i Give på fredag for at mindes og ære et af deres forbilleder, Dragon Ullerup med det borgerlige navn Niels Kjeldsen. Antallet er stadig lidt usikker, men det bliver et sted mellem 80 og 90 dragoner fra Jydske Dragonregiments Panserbataljonens 1. Eskadron, der bærer navnet Niels Kjeldsen Eskadronen.

- Vi regner med, at alle, der overhovedet kan, tager med. Hovedparten er lige kommet hjem fra en udstationering i Afghanistan, og mandag er deres første arbejdsdag i Danmark i år. De er i gang med det, vi kalder en afviklingsuge, men alle skulle være klar til at tage med på fredag, siger Martin Paaske.

Annonce

Feltrationer

Han er delingsfører og den, der har kontakten til blandt andet Give-Egnens Museum, der i år står som arrangør af mindedagen. Arbejdet med at arrangere mindedagen går på skift mellem Give Kirke, Vejle Kommune og altså Give-Egnens Museum.

De står dog ikke alene med arbejdet med at forpleje de mange dragoner. Tværtimod har dragonerne taget mad med hjemmefra og sørger efter mindehøjtideligheden for "feltrationer" til sig selv og de øvrige inviterede gæster.

Det er dog næppe den slags feltrationer, de har kunnet nyde i Afghanistan, for på fredag serverer de gule ærter på museet.

Ellers kører mindedagen som den plejer. Der er taler ved eskadronchef kaptajn M.B. Pedersen og viceborgmester Dan Arnløv Jørgensen, kransenedlæggelse fra Niels Kjeldsen Eskadronen, Vejle Kommune og Jydske Landsoldater.

Niels Kjeldsen Eskadronen tager en del af deres udstyr med til Give. Ikke det tungeste skyts, men nok til, at det måske kan interessere en eller anden skoleelev, hvis nogle af klasserne har lyst til at overvære mindehøjtideligheden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB'erne skal nok være klar

Vejle

Efter udbrud af corona på plejehjem: - Vi gør alt for at passe på beboere og medarbejdere

Annonce