Annonce
Egtved

16 stemte for - 15 stemte imod: Nu klager Vejle Kommune officielt over fredning af Vejle Ådal

Der har aldrig været diskussion om, hvorvidt man skulle passe på den smukke ådalsnatur eller ej - men der har været meget delte meninger om en fredning. 16 mod 15 medlemmer i Vejle Byråd stemte for at klage over fredningsafgørelsen. Arkivfoto: Mathilde Bech
Det snævrest mulige flertal i Vejle Byråd besluttede på byrådsmøde onsdag at indsende en officiel klage over Fredningsnævnets afgørelse om at frede store dele af Vejle Ådal.

Vejle Ådal: Vejle Kommune indsender en begrundet og uddybet klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Det ligger nu fast, efter politikerne i Vejle Byråd på byrådsmøde onsdag skulle tage stilling til klagespørgsmålet.

Fredningsnævnet besluttede endeligt i marts måned at følge Danmarks Naturfredningsforenings fredningsforslag og dermed frede knap 850 hektar af Vejle Ådal. Med en klagefrist på kun fire uger kunne sagen ikke nå at blive behandlet i de forskellige politiske og byrådet, så et flertal i natur- og miljøudvalget besluttede inden påske at indsende en foreløbig klage, som kunne trækkes tilbage, hvis der ikke var opbakning til at klage i byrådet.

Men et snævert flertal stemte for at klage over afgørelsen. Faktisk det snævrest mulige, idet 16 stemte for at klage, mens 15 var imod.

Socialdemokratiets 11 medlemmer er nemlig af den holdning, at man nu er nødt til at acceptere den afgørelse, Fredningsnævnet er kommet med. Også selvom partiet stadig er af den holdning, at en fredning af ådalen er unødvendig.

- Jeg kan på ingen måder forestille mig, at en klage kommer til at ændre på afgørelsen. De partier, der tror det, stikker efter vores opfattelse bare blår i øjnene på lodsejerne, har Søren Peschardt (S) tidligere forklaret i avisen.

Annonce

Ikke stemmer nok

SF's tre byrådsmedlemmer og Torben Elsig-Pedersen fra Radikale Venstre har hele vejen igennem været fortalere for fredningen, som de ser som en god fremtidssikring af ådalens natur- og kulturværdier.

Om fredningen

  • Danmarks Naturfredningsforening, DN, rejste forslaget om fredning af Vejle Ådal 28. marts 2017. Forslaget omfattede 858 hektar i Vejle Ådal og berørte 132 lodsejere.
  • Siden er forslaget blevet revideret og omhandler nu et areal på knap 850 hektar.
  • Fredningsnævnet i Sydjylland, nordlig del, udsendte i november 2018 et orienteringsbrev, hvor det meddelte, at det havde besluttet at følge fredningsforslaget.
  • Den endelige afgørelse om fredning samt tildeling af erstatninger til de berørte lodsejere skulle være faldet senest 28. marts 2019, men fristen blev forlænget med to år til 22. marts 2021.
  • Den endelige afgørelse blev udsendt 8. marts.

Men de to partier kunne sammen med de 11 socialdemokratiske stemmer altså ikke opnå flertal, idet både Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og løsgænger Kim Hesel tilsammen stadig kunne mønstre 16 stemmer.

- Vi kan slet ikke forstå den afgørelse, så den skal bestemt prøves af i Miljø- og Fødevareklagenævnet, lød det fra Karl Erik Lund (DF), formand for natur- og miljøudvalget, da udvalget besluttede at indsende den foreløbige klage.

Vejle Kommune skal nu udarbejde og snarest muligt indsende den officielle klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Kaffetørst førte til storbrand på Randbøl Hede: Se skaderne i videoen her

Annonce