Annonce
Ikast-Brande

17-årige Nicolai: Er fagforening også noget for mig?

17-årige Nicolai Pedersen fra Brande vidste ikke, at han kunne blive medlem af en fagforening, når han er under 18 år. Besøget fra Jobpatruljen får ham dog ikke til at melde sig ind i et fagforbund. Foto: Kathrine Jensen

Der bliver i disse uger langet is over disken, fyldt varer op, serveret ristede hotdogs og ekspederet kunder af ungarbejdere i sommerferiejobs over hele landet. Jobpatruljen er i juli måned på besøg i blandt andet Brande og omegn for at sikre, at de

Annonce

Brande: Jobpatruljen besøgte mandag Kvickly i Brande som det første på deres tur i byen. De kom forbi for at kigge på, om de unge arbejdede for meget, om de havde en ansættelseskontrakt, om de kendte deres rettigheder i forbindelse med sygdom og vidste, hvad de skal have i løn.

I Kvickly fangede Daniella Østergaard fra HK og Alexander Trabjerg, aktivist i Jobpatruljen, 17-årige Nicolai Pedersen, som har arbejdet i butikken i to år. Han havde både styr på ansættelseskontrakt, hvor meget, han fik i løn, ekstra tillæg og vidste godt, at der var 'noget med', at man ikke måtte løfte så meget.

- Jeg ved godt, vi ikke må løfte så meget, men det er ikke noget, jeg tænker så meget over i det daglige, lød det fra Nicolai Pedersen.

Jobpatruljen

Jobpatruljen er er en oplysningskampagne, der kører hvert år - i uge 28 og 29 i Midt- og Vestjylland.Jobpatruljen varetages af 3F og HK med støtte fra flere fagforeninger under LO.

Formålet er at sikre unge mellem 13 og 18 år en ordentlig start på arbejdsmarkedet.

Hvert år besøger Jobpatruljen i nærheden af 10.000 arbejdspladser og 3300 unge med et fritidsjob.

Cirka 250 frivillige aktivister kører rundt for Jobpatruljen.

Ifølge Jobpatruljen har to ud af tre problemer på deres fritidsjob.

Sidste år var der problemer med arbejdsforholdene i 82 procent af tilfældene.

I skoleperioderne arbejder 17-årige Nicolai Pedersen ikke mere end fire timer. I ferietiden arbejder han dog mellem fire og 30 timer i ugen i den lokale Kvickly. Foto: Kathrine Jensen
Annonce

Ukendte rettigheder

Reglerne er således, at fritidsjobbere ikke må løfte mere end 12 kg - hvad der svarer sig til en ølkasse med tomme flasker.

- Det er vigtigt, at du får passet på dig selv, for du skal være på arbejdsmarkedet i mange år endnu, sagde koordinator fra HK, Daniella Østergaard, til den unge servicemedarbejder.

Den 17-årige servicemedarbejder i Kvickly, som denne dag sørgede for at kassen med spidskålene var fyldt op og lå præsentabelt, vidste dog ikke, at han var berettiget til løn under sygdom, hvis han i gennemsnit arbejdede mere end otte timer.

- Det er noget af det, vi ofte oplever, de unge ikke er klar over, fortalte Daniella Østergaard.

Annonce

Modvilje undersøges

Koordinatoren fra HK er et af Jobpatruljens ansigter udadtil i det midt- og vestjyske, og hun er vant til lidt af hvert.

- Ofte bliver vi mødt som her, med åbenhed og ros for vores arbejde, men vi oplever også, at arbejdsgiveren står lige bag ved den unge, mens vi snakker, og ind i mellem får vi fornemmelsen af, at fritidsjobberne er blevet instrueret i, hvad de skal sige.

Det er heller ikke usædvanligt for Jobpatruljen at blive mødt af modvilje - og flere gange er de decideret blevet nægtet adgang og smidt ud. Det er dog ikke sket på deres tur i Brande.

- Når det sker, tager vi det med tilbage til fagforeningerne, og så går de videre med det og undersøger årsagen til modviljen, forklarede koordinatoren.

Annonce

Ingen fagforening

Der var intet at sætte en finger på for Nicolai Pedersens vedkommende og hans ansættelse i Kvickly. Men han er ikke medlem af en fagforening, og det troede han faktisk ikke var nødvendigt, så længe han var under 18 år.

- Kan jeg også blive medlem, selvom jeg er under 18?, spurgte fritidsjobberen undrende.

Besøget fra Jobpatruljen ville ikke umiddelbart få ham til at melde sig ind i en fagforening, men han ville nok fremover tænke mere over, hvor meget han løftede på arbejde.

Annonce

Samme intention

For kundechef i butikken, Anna Maria Thomsen, er der kun positive ting at sige om patruljens besøg.

- De kommer jo for at passe på vores unge mennesker, og de vil jo det, som vi også vil - At give de unge den bedste start på deres arbejdsliv.

Rundturen i Brande gav to sager til faglig opfølgning. Det drejede sig om manglende ansættelseskontrakter og for mange arbejdstimer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Vejle

Stort rykind på musicalskolen i Vejle

Annonce