Annonce
Vejle

18-årig vejlenser var hovedperson i flere af dagens grundlovstaler landet over

Da Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) talte i Skyttehushaven på Grundlovsdag, nævnte hun blandt andre den vejlensiske Alata-familie, som står til at blive splittet op, fordi regeringen vil begynde at hjemsende syriske flygtninge. Foto: Maria Søgård Jørgensen
Det udskældte seniorområde i Vejle, corona-situationen og dårlig opførsel på de sociale medier var blandt emnerne ved lørdagens grundlovstaler. Men den 18-årige vejlenser Mohamed Alata og hans familie blev også nævnt af flere folketingspolitikere.

Vejle: En 18-årig knægt fra Vejle blev nævnt i flere grundlovstaler landet over lørdag.

Mohamed Alata går i 10. klasse, men lige nu er der noget, der fylder mere end hans skolegang: Det er kampen for, at hans mor og to små søstre på 10 og 12 år ikke skal sendes tilbage til Syrien, hvor familien flygtede fra for snart ni år siden.

Den 25. marts 2021 modtog moderen og søstrene nemlig en besked fra Udlændingestyrelsen om, at de ikke kan få deres opholdstilladelse forlænget, og siden har vejlensiske Mohamed Alata gået til demonstrationer og været på TV for at tale sin, sin families og andre i samme situations sag.

Annonce
Mohamed Alata er 18 år. Han mistede sin far, da han var ni år. Faderen blev skudt af folk fra Assad-regimet, og nogle år efter flygtede familien til Danmark. Privatfoto

Men på Grundlovsdag var der også folketingspolitikere, som talte Alata-familiens sag.

I Vejle var det den lokale folketingspolitiker, SF's Karina Lorentzen Dehnhardt.

"Syrien er et land, hvor mennesker tortureres og forsvinder i diktatoren Assads fangekældre, hvis de har en anden mening end ham. Et land, som ikke tøver med at gasse og bombe sine egne borgere. Syrien er ikke sikkert. Ikke nu i hvert fald. Deres skæbner gør indtryk. Jeg mødte Mohamed her fra Vejle. En ung mand, hvis mor skal vende tilbage sammen med hans søstre. Han selv skal ikke, fordi han kan ende i militærtjeneste," fortalte SF'eren blandt andet i sin tale.

Hun understregede videre, hvor trist hun synes det er, at Danmark som et demokratisk land, der hvert år hylder demokratiet på Grundlovsdag, vil sende kvinder og børn tilbage til et regime helt uden demokrati. Et land, som Danmark ikke engang samarbejder med og derfor heller ikke kan udlevere de udviste flygtninge til.

- Derfor skal de så i princippet sidde i et udrejsecenter uden mulighed for at uddanne sig eller arbejde - de må ikke engang lave deres egen mad, lød kritikken videre fra Karina Lorentzen Dehnhardt, efter hun havde holdt sin tale i Skyttehushaven lørdag eftermiddag.

Det blev også sagt ved grundlovsmødet i Skyttehushaven

"Danmarks riges grundlov er fantastisk. Vi skal passe godt på den, og den skal altid være grundlaget for måden vi lever livet og indretter hverdagen på.

Men vi bevæger os desværre længere og længere væk fra den samfundsmodel, som Grundloven danner rammerne for.

I Vejle så vi det senest, da Vejle Amts Folkeblad beskrev udfordringerne på Seniorområdet.

Der er blevet begået fejl, og nogle af dem temmelig alvorlige. Men i stedet for at tage ansvar og erkende fejlene og de udfordringer det efterlader, bruges der ufattelig stor energi og økonomi på at dække af og fraskrive sig ansvaret.

Den kultur har jeg som lokalpolitiker naturligvis et medansvar for er herskende, men i stedet for at bruge tid på at løbe fra det ansvar, vil jeg helhjertet kaste mig ind i kampen for at være ham der stiller sig i spidsen for at ændret det system.

Vi skal væk fra hele det ”Kontrolregime” vi har fået skabt."

Her var Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre gået sammen om at holde grundlovsfest.

Inviteret til Nyborg

Der blev også holdt grundlovsfest ved Nyborg Gymnasium på Fyn med Radikale Venstre som medarrangør, og her fremhævede partiformand Sofie Carsten Nielsen også vejlensiske Mohamed Alata i sin tale.

Og ikke nok med det, for Mohamed var også inviteret med for selv at tale. En invitation han sætter stor pris på.

- Jeg er meget glad for at møde så mange mennesker som muligt til demonstrationer og protester, og jeg er taknemmelig over at se så mange mennesker, der støtter op, siger Mohamed Alata til Vejle Amts Folkeblad.

Mohamed Alatas mor og to søstre fik i marts besked på, at de ikke kan få forlænget deres opholdstilladelse. Privatfoto

Han vælger at lade dem, der støtter op om hans og familiens sag, være dem, der beskriver Danmark, som han ser det: Et land for alle mennesker, hvor man ikke splitter familier op.

- Jeg synes, det er uretfærdigt, at min familie og andre familier bliver behandlet på den her måde. Jeg forstår slet ikke, at man vil sende kvinder og børn ned til en diktator i et land, hvor man ikke engang tør have en dansk ambassade. Et land, hvor Assad har gasset og dræbt sin egen befolkning, pointere Mohamed Alata over telefonen fra grundlovsmødet i Nyborg.


Jeg er meget glad for at møde så mange mennesker som muligt til demonstrationer og protester, og jeg er taknemmelig over at se så mange mennesker, der støtter op.

Mohamed Alata


Familien afventer fortsat, hvad der kommer til at ske, fordi Flygtningenævnet i øjeblikket ser på deres sag.

- Det stresser mig, at vi ikke ved, hvornår vi får svar. Jeg håber bare, at de ændrer deres beslutning. Indtil da bliver jeg ved ned at kæmpe for, at min familie, min mor og mine to søstre skal få et bedre liv.

Annonce
Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Breinholt bliver rørt over at se nye festivalgæster, men han mener én ting burde forbydes: - Hvis du er for gammel til at tage på festival, så skal du holde dig væk

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Vejle Boldklub

VB forlænger aftalen med ung forsvarsspiller, der tidligere i år fik sin førsteholdsdebut

Vejle For abonnenter

Borgmesteren i Aarhus fører protektionistisk sognerådspolitik: Naturligvis ligger Jyllands lufthavn i Billund

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Vejle

Dokumenter blev holdt hemmelige: Nu kan du købe papirerne, der fortæller om tidligere dronnings utroskab og den frygtelige straf

Vejle For abonnenter

Giver det mening? Vejles vigtige trafikrute får fire spor, men kun på en del af ruten - her er forklaringen

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Kultur

Se video: I dag må du bare ikke gå glip af Danmarks hurtigst voksende fænomen - 'selvom han i virkeligheden står på den forkerte scene'

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

Kultur

Se torsdagsbillederne fra Jelling: Malurt, Drew Sycamore og TV-2 holdt sammen med publikum en blæsende og kølig fest

Annonce