Annonce
Erhverv

20.000 kroner for en tom whiskyflaske

Sådan ser man ud, når man hedder Poul Jørgensen og lige har fået overrakt en tom flaske af Arne Sigtenbjerggaard. En flaske, man har betalt 20.000 kroner for. Poul Jørgensen er lillebror til Jens-Erik Jørgensen og synes, pengene går til et godt formål. Foto: Børge Larsen
Køberen var dog klar over, at flasken efter nytår ville blive fyldt med en halv liter 10 år gammel whisky fra Fary Lochan allerførste produktion. Og at det er den absolut eneste, der kommer i handel.

Farre: Der er ikke mere tilbage af den første produktion fra whiskydestilleriet Fary Lochan.

Destillatet blev hældt på egetræsfade 31. december 2009. Det var et af de mange indfald fra destilleriets grundlægger Jens Erik Jørgensen, der døde i 2015: Var whiskyen først kommet på fade dagen efter, ville det koste et helt år på alderen.

Så ville Fary Lochan først have solgt sin ti års whisky sidst på året 2020. Nu kom det første destillat på amerikanske bourbonfade før nytår og derfor kunne Fary Lochan i 2012 sende sin første whisky på markedet.

Måske ikke lige frem ud i fri handel, for produktionen var lille og efterspørgslen fra blandt andet aktionærerne stor. Det er også en af grundene til, at der i dag kun var en enkelt flaske til salg, da der for første gang kunne sælges en ti års whisky fra destilleriet.

- Der bliver tappet 34 flaske fra første produktion. Så er der simpelthen ikke mere. Men det er kun denne ene flaske, der kommer til salg. Resten drikker vi selv. Eller vi gemmer dem, sagde Thomas Smidt-Kjærby, der er salgs- og marketingsdirektør i Farye Lochan.

Vi er et whiskydestilleri, men vi har også andre produktioner. For øjeblikket er vores gin den største del af vores salg.

Thomas Smidt-Kjærby, bestyrelsesformand

Englenes andel

Han var også den, der bød velkommen til det arrangement, der var stillet på benene i anledning af aftapningen destilleriets første ti års whisky. Det gjorde han blandt andet med en kort gennemgang af destilleriets historie og ikke mindst den betydning grundlæggeren Jens-Erik Jørgensen har haft.

Ikke blot for destilleriets første år, hvor han selv stod i spidsen, men også for den udvikling, det har været igennem efter hans død. Det er i det store og hele stadig hans linjer, der bliver fulgt af den nuværende ledelse. Det er, som de selv udtrykker det: "Tre søskende og deres mor".

Som sagt er det den eneste flaske, der nogensinde kommer til salg og der kommer heller ingen 12 års whisky af den første produktion.

- Nej, det er slut nu med den. Det svinder jo også fra lageret, fordi det fordamper. Det siges at være englenes andel, og jeg går ud fra som en selvfølge, at Jens-Erik får sin part, siger Anne B. Jørgensen med et smil.

Annonce

Kommunens centrum

Også Vejle Kommunes borgmester Jens Ejner Christensen havde rosende ord til det lille lokale verdensberømte destilleri.

Han havde siddet i byrådet sammen med Jens-Erik Jørgensen og kunne derfor drage paralleller mellem den energi, omhyggelighed og entusiasme, Jens-Erik Jørgensen lagde i alt, hvad han beskæftigede sig med. Så han var ikke overrasket over, at Fary Lochan også høstede berømmelse verden over og også i whiskyens hjemland, Skotland.

- Som borgmester er jeg med på de busture rundt i kommunen, vi ind i mellem tilbyder tilflyttere. Har vi haft dem med til Fary Lochan er der altid nogle, der bagefter siger: Hvorfor i al verden fortæller I ikke hele verden om det fantastiske sted. Jeg kan så kun svare, at det behøver vi ikke. Det klarer Fary Lochan selv, lød det fra Jens Ejner Christensen.

Og det gør det ganske udmærket. Ikke mindst fordi de i løbet af i år som det første destilleri i Europa blev udvalgt til at levere et fad whisky til The Scottish Malt Whisky Society. Det er, i whiskyverdenen, den højeste anerkendelse, et destilleri overhovedet kan få.

I kælderen var der whiskysmagning for de, der havde købt billet. Deltagerne fik serveret fire sjældne whiskyer på et "tapasbræt". Foto: Børge Larsen

Og den har Fary Lochan. Så måske er de ikke så kendte i Danmark. Men verden rundt er whiskyentusiaster ikke i tvivl om, hvor Farre og Fary Lochan ligger. Og at Vejle vist nok er den by, der ligger ved siden af.

Der var afsat tid til, at de gæster, der på forhånd havde købt billet til en smagning af destilleriets produkter, kunne gå ned i kælderen og blandt alle fadene med whisky få fire smagsprøver.

Derefter var der så auktion over den eneste flaske ti års Fary Lochan Batch #01, der nogensinde kommer til salg. Auktionarius var Vejle Kommunes tidligere borgmester Arne Sigtenbjerggaard. Han klarede opgaven ret hurtigt, for buddene faldt relativ hurtigt og da de startede med 3000 kroner var bunden sådan set lagt.

Arne Sigtenbjerggaard kunne derfor efter kort tid lukke auktionen ved at sige:

- 20.000 kroner, første, anden tredje gang.

For auktionen endte med et bud på 20.000 kroner. Beløbet går ubeskåret til Kræftens Bekæmpelse.

Her er den så: Den tomme flaske, der efter nytår fyldes med en halv liter whisky. Her er den fankeret af Jens-Erik Jørgensens første forsøg med at fremstille spiritus baseret på Slots dåseøl (TV) og den whisky, som The Scottish Malt Whisky Society har købt. Foto: Børge Larsen
Tidligere borgmester Arne Sigtenbjerggaard var auktionarius, da en tom halv liters flaske onsdag skulle sælges. Den bliver senere fyldt med en meget sjælden whisky og den gik for 20.000 kroner. Foto: Børge Larsen
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Mystisk rød lastbil efterladt tæt ved turistattraktion: Chauffør er kørt til hjemland i nyindkøbt personbil - landbetjent føler sig magtesløs

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Drastisk smittestigning fortsætter: Vejle Kommune har landsdelens højeste smittetal

Kultur For abonnenter

Han kan ikke spille et instrument, men han har et monsterhit: Vejledreng har fået amerikansk pladekontrakt

forside

Sarah fik kram og chokolade af naboen som tak for omsorg: - Hun har passet godt på mig

Billund For abonnenter

Filskov Kro mangler medarbejdere: - Vi har sagt rigtig meget nej, og det gør virkelig ondt

Jelling For abonnenter

Uheld ramte golfklub på det værste tidspunkt: I kapløb mod tiden for at forhindre katastrofen - men så kom miraklet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Garnbutik lukker

Vejle Boldklub

VB er millimeter fra ny forsvarsspiller

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Vejle

Vejles gågade indtaget af røde demonstranter: Sygeplejersker fører faglig kamp blandt tøjstativer og udsalgsvarer

Navne For abonnenter

Masser af kommunale jubilæer den 1. august

Kultur

Ægte irsk i Skyttehushaven: Gratis koncert med Shamrock

Annonce