Annonce
Debat

2019-budgetterne skal sikre indsatsen mod social dumping

Martin Jensen. Pressefoto

Læserbrev: I Østjylland har mange af kommunerne, også Vejle, taget en række positive skridt for at undgå social dumping, når man udbyder opgaver til private underleverandører.

Desværre er der dog stadig sorte og grå pletter på kortet, hvorfor vi anbefaler, at man i byrådene vil tage udfordringerne mere alvorligt. Bl.a. her efter sommerferien i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2019.

De mest elementære forholdsregler består i at stille arbejds- og uddannelsesklausuler ved udbud.

Så kræver man, at leverandører sikrer medarbejderne branchens sædvanlige løn- og arbejdsvilkår, som aftalt i gældende overenskomst på området. Og at leverandørerne påtager sig et passende ansvar for at sikre de unge uddannelsesmuligheder og praktikpladser.

Foreløbig har Vejle kommune dog kun arbejdsklausuler og kun inden for bygge- og anlægsområdet.

Men som med fartgrænser på vejene skal der kontrol til, hvis man vil være sikker på respekt for reglerne.

Her viser 3F's seneste kortlægning af den kommunale praksis i hele landet, at der er god plads til forbedringer, også i Østjylland.

Er der afsat en bevilling til løbende kontrol af klausulernes overholdelse?

Føres der løbende kontrol med leverandører, både inden for bygge & anlæg, rengøring, transport, renovation, det grønne område og teknisk service?

Her viser kommuners og regioners besvarelser, at det langt fra altid er tilfældet. Så her er det oplagt at få ændret og sikret løbende kontrol i forbindelse med budgetlægning for 2019.

På landsplan står vi også efter sommerferien over for en alvorlig armlægning i Folketinget i forhold til myndighedernes indsats imod social dumping.

Bevillingerne på finansloven er siden 2015 kommet helt ud af trit med den stigende tilstrømning af udenlandsk arbejdskraft, der ikke kender til danske forhold, og som hovedregel er vant til langt ringere løn- og arbejdsvilkår m.v.

I 2019 har den borgerlige regering afsat 131 mio. kr. til myndighedsindsatsen, men der skal næsten dobbelt så meget til - 239 mio. kr. - hvis man på baggrund af antallet af udlændinge skal sikre en kontrolindsats, der svarer til det effektive niveau, som vi havde i 2015.

Hvis politikerne mener det alvorligt med at forsvare den danske samfunds- og arbejdsmarkedsmodel, skal vi både på landsplan og i regioner og kommuner til at tage opgaven alvorligt.

Henning Overgaard. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce