Annonce
Danmark

21 blev smittet med corona på sygehus: Virusekspert venter udbrud på flere danske sygehuse

Det er afdelingen for urinvejskirurgi på Sygehus Lillebælt i Vejle, der er blevet ramt af et udbrud af corona-smitte blandt patienter og sygehusansatte. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Flere sygehuse vil opleve mindre coronaudbrud, som vil lukke afdelinger, mener virusforsker, efter at en afdeling på sygehus i Vejle måtte lukke på grund af et coronaudbrud. Indtil videre er syv patienter og 14 ansatte smittet på sygehuset.

Coronasmitte: Selv om vi har godt styr på coronaepidemien, og både personale og patienter testes for coronavirus, kan det ikke undgås, at der vil opstå mindre udbrud af coronasmitte på flere af landets sygehuse. Det vurderer virusforsker Søren Riis Paludan fra Aarhus Universitet, efter at Sygehus Lillebælt i Vejle har været nødsaget til at lukke en afdeling, efter et coronaudbrud spredte smitten til flere patienter og ansatte på sygehusene.

Region Syddanmark offentliggjorde søndag i en pressemeddelelse, at syv patienter er konstateret smittet, mens 14 sygehusansatte også er testet positive for coronavirus, efter at to patienter i behandling på afdelingen for urinvejskirurgi på Vejle Sygehus blev konstateret smittet i sidste uge. Siden er afdelingen blevet lukket. Ifølge sygehusets ledelse er alle retningslinjer overholdt, og patienterne er testet inden indlæggelse, ligesom personalet tidligere er testet negativ for coronasmitte.

- Det er svært at undgå. Det vil vi opleve flere tilfælde af de kommende måneder. Vi har styr på epidemien, men der vil komme flere miniudbrud, siger Søren Riis Paludan, der ikke er overrasket over, at et sygehus altså nu har oplevet coronaudbrud, der har spredt sig på en afdeling.

Det skal du vide om coronaudbruddet i Vejle

1 Region Syddanmark offentliggjorde søndag, at afdelingen for urinvejskirurgi på Sygehus Lillebælt i Vejle er blevet ramt af et udbrud af coronasmitte blandt patienter og sygehusansatte. Syv patienter er konstateret smittet, mens 14 sygehusansatte også er testet positive for coronavirus.

2 Som følge af udbruddet er afdelingen midlertidig lukket, og 13 af de 14 ansatte, der tæller sygeplejersker, bioanalytikere, teknikere og portører, er blevet sendt i hjemmekarantæne. Den sidste er blevet indlagt.

3 Sygehuset har efter smitteudbruddet kontaktet samtlige 120 patienter, der har været i kontakt med afdelingen i perioden 3.-12. maj. Alle er blevet tilbudt test for coronavirus samt hjælp til smitteopsporing. Fem af disse 120 patienter er siden testet positive

4 Smitteopsporingen giver ikke noget klart svar på, hvordan smitten er kommet ind på sygehuset, og hospitalsledelsen oplyser, at alle retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen er overholdt.

5 Region Syddanmarks corona-taskforce vil tirsdag drøfte, om der skal ændres praksis og procedurer i forhold til håndteringen af særligt sårbare patienter. Afdelingen for urinvejskirurgi forventes at åbne igen onsdag efter en særrengøring.

Kan ikke undgås

Ifølge hospitalsledelsen på Sygehus Lillebælt har man overholdt Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Det betyder konkret, at også en række patienter uden covid-19-symptomer er blevet testet, ligesom der er blevet tilbudt frivillige test til sygehusansatte uden symptomer. Covid-19 er den sygdom, der forårsages af det ny coronavirus

- Det viser, at selv om alle forskrifter om hygiejne i form af grundig håndvask og afspritning er blevet fulgt, og vi endda har testet medarbejderne mere, så kan der alligevel ske smitte, sagde koncerndirektør Kurt Espersen fra Region Syddanmark i en pressemeddelelse søndag.

Det er stadig uvist, hvordan udbruddet er opstået. Men Søren Riis Paludan peger på, at der er flere muligheder for at sprede smitte, selv om retningslinjerne overholdes.

Eksempelvis skal patienter testes inden for 48 timer inden indlæggelse, og dermed kan de, mens de venter på svar på deres test, nå at blive smittet, inden de indlægges. Det samme gælder personalet, der kan blive smittet uden for sygehusene, efter de er testet negative for coronavirus. Mindst lige så vigtigt er det, at testene endnu ikke 100 procent følsomme, og at alle smittede altså ikke mødes af en positiv test, påpeger virusforskeren.

Derudover bliver patienter, der eksempelvis skal til et helt almindeligt ambulatoriebesøg på sygehusene, heller ikke testet, oplyser Region Syddanmark. Og hvis det ikke er muligt at få svar på testene inden de 48 timer, bliver patienterne alligevel indlagt på sygehusene, hvis patienten ikke har symptomer på covid-19.

- Det er svært at gøre så meget anderledes. Visse steder skal man vente op til 48 timer på svar på en test. Vi kommer ikke til at have et system, der er 200 procent vandtæt, så sådan noget her ikke kan ske, siger Søren Riis Paludan, der peger på, at bedre test og hurtigere svartider på test kan mindske risikoen for smitte på sygehusene. Men helt at kunne undgå udbrud på sygehusene tror han ikke på.

- Måske bliver man bedre til at teste, og testene bliver mere følsomme, så det sker sjældnere. Men det vil med en eller anden frekvens fortsat ske. Og når det så sker, lukker man afdelingerne ned. Det er noget, vi kommer til at leve med, siger han.

Annonce

Samfundet er gearet

Han mener, at udbruddet på sygehuset i Vejle er en påmindelse om, at coronaepidemien langtfra er ovre, og at der stadig vil opstå udbrud flere steder, selv om smitten er under kontrol.

- Hvis folk er ved at få en opfattelse af, at coronaen er ovre, så tager de fejl. Den rigtige opfattelse er nok, at vi har en trykkoger, vi har nogenlunde styr på, men det koger altså stadig under låget, siger virologen, der dog ikke tror, at de mindre udbrud, som vi kan forvente os flere af, vil betyde, at smitten kommer ud af kontrol.

- Selvfølgelig er virus her, og det vil smitte nogen. Men der er ikke nogen risiko for, at vi ender som i Norditalien, for nu er vores samfund gearet til at håndtere det. Det er meget usandsynligt, at en smitte som den i Vejle fører til, at smitten kommer ud af kontrol igen, siger han.

Overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen oplyser i et skriftligt svar, at udbrud af smitsomme sygdomme på sygehuse af og til vil forekomme - også uden for epidemi-perioder - og at Sundhedsstyrelsen løbende tager stilling til, om retningslinjerne skal justeres. I den forbindelse vil styrelsen også tage viden om udbrud som det i Vejle med i sine overvejelser.

Søren Riis Paludan, virolog på Aarhus Universitet, tror, det ikke er sidste gang, at et sygehus vil blive ramt af et corona-udbrud. Man vil aldrig helt kunne eliminere risikoen for smitte, selvom man tager alle forholdsregler. Arkivfoto: Aarhus Universitet
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Fik et års fængsel for knivstik og indbrud: 31-årig nægtede næsten alt - og blev dømt for næsten det hele

Vejle

Smittetallene er styrtdykket: 'Hyg jer - især nu, hvor smitten er under kontrol!'

Billund For abonnenter

Banken siger nej: Uafklarede motorvejsplaner tvinger familien til at bo med træk og skimmelsvamp

Børkop

Protesterne hjalp: DSB dropper at skære i antallet af tog til Børkop og Brejning

Annonce