Annonce
Give

240 jerseykøer koldstarter foråret på græsmarken

Det er første gang Kirsten og Torben Jørgensen og deres jerseykøer er med i økodagens kodans. Måske derfor har køerne ikke helt forstået drejebogen. Foto: Børge Larsen
En kold nordøstenvind kan hverken holde køer eller publikum til årets "Ko-dans" inden døre. Men Åst Østergård bliver ret hurtigt lige så tom som staldene.

Åst: Det er første gang Kirsten og Torben Jørgensen og deres besætning af jerseykøer på Åst Østergård deltager i økodagen, hvor køerne sendes på græs første gang i sæsonen.

Måske derfor starter køerne lidt forsigtigt ud. Ja, faktisk vender den første ko bagdelen til, da publikum har talt ned til nul og Torben Jørgensen åbner porten ind til stalden.

Men premierefeberen bliver hurtigt kølet ned af den kolde nordøstenvind. Så får duften af frisk græs og høj solskin køerne lokket uden for og efter et par forsigtige prøveskridt kommer der gang i dansetrinene og publikum får, hvad de er kommet for: Køernes overvældende udtryk for ubetinget livslyst og glæde over at komme ud i den fri natur.

Ikke alle køer danser lige godt. Det er tydeligt at se, hvilke køer, der ikke har været en tur omkring en af de fire malkerobotter før porten bliver åbnet. De går lidt forsigtigt, fordi det mælkefyldte yver automatisk presser tempoet ned.

De lader sig roligt overhale af de mere sprælske, nymalkede kolleger. Og ud kommer de alle.

Annonce
Det er jo første gang, vi er med, så vi er ret overvældede. Men det er en utrolig opbakning og lige nu er vi meget tilfredse med dagen.

Torben Jørgensen

"Hoppekøer"

Eller næsten alle. Goldkøerne bliver inde i barselsafsnittet. Her er blandt andet ko 3300 med sin nyfødte kalv. Kalven ser dagens, eller rettere nattens, lys mellem lørdag og søndag.

Spædkalven udløser mange "Nøj"er og "Åh"er, ikke mindst da den rejser sig og får Bambi på glatis til at lige en fuldbåren professionel isatlet. Men selvfølgelig klarer den skærene, ikke mindst med et kærligt mulepuf fra mor.

I det hele taget er det meget mere end selve kodansen, der trækker godt 2000 tilskuere til Åst Østergård. Kodansen er hurtigt overstået, men alt det andet kan sagtens underholde publikum både før og efter selve ballet.

De mindste kan ud over de helt spæde kalve også hilse på de lidt ældre klappekalve. De kan erhverve sig kørekort til pedaltraktor eller muntre sig med halmborgen og hoppekøerne, en slags pilatesbolde med horn og fire ben.

De lidt ældre studerer malkerobotterne eller vederkvæger sig med en kop kaffe med kage, eller nyder pølser, der naturligvis er fremstillet af oksekød. Der er også masser af smagsprøver fra Arla, som Åby Østergård leverer mælken til.

Alt sammen naturligvis økologisk, helt ned til bagepulveret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Beruset knallertkører og ung mand med hash

Erhverv

Tøjbutik i Vestergade lukkes

Annonce