Annonce
Vejle

25 år siden: Sådan husker fodboldlegender ulykken på Vejle Stadion

Tribunen på VejleStadion, hvor et rækværk brød sammen, så brøndbyfans blandt tilskuerne faldt to-tre meter ned i en ganggrav. Omkring 30 blev bragt til skadestuen. Arkivfoto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix
Sådan husker Thomas Gravesen og John Sivebæk ulykken på Vejle Stadion.
Annonce

30. juli 1995 tog Vejle Boldklub imod Brøndby i Superligaen. Det var Vejles comeback efter tre års fravær fra det bedste række – men kampen bliver husket for tribune-ulykken, hvor 24 tilskuere endte på hospitalet.

TV SYD har 25 år efter talt med Vejle-profilerne Thomas Gravesen og John Sivebæk om, hvordan de husker ulykken 30. juli 1995.

Der er spillet 29 minutter af kampen mellem Vejle og Brøndby på Vejle Stadion 30. juli 1995.
Solen skinner fra en skyfri himmel, og der er høj stemning på stadion, efter at Vejle Boldklub er rykket op i Superligaen og spiller den første kamp i sæsonen.

8.218 tilskuere er klar på lægterne.

Brøndby-spilleren Bo Hansen kommer løbende på kanten af straffesparksfeltet, og med et velplaceret spark med højrebenet bringer han udeholdet foran 2-1.

Der udbryder hurtigt jubel på Vejle Stadion.

Men lige så hurtigt bliver eufori erstattet af et inferno af skrig, smerte og fortvivlelse.

Et sikkerhedshegn i Blok A er kollapset under Brøndbyfansenes jubel over Bo Hansens scoring. Fansene vælter ud over tribunen og lander flere meter nede i en betonskakt.

Kampen bliver afbrudt, og spillerne kan bare se til, mens ambulancer fylder stadion for at behandle de tilskadekomne.

En Brøndby-supporter på jorden efter kollaps af tribunen på Vejle Stadion 30. juli 1995. Arkivfoto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

24 personer må køres til behandling på Vejle Sygehus. 23 af dem kunne udskrives efter behandling for skrammer og forstuvninger, mens den sidste brækkede en knogle i rygsøjlen.

En dag, der ellers skulle have været glad og festlig, er i stedet forvandlet til en forfærdelig dag med uvished over de involverede personers tilstand.

TV SYD har 25 år efter talt med de to VB-spillereThomas Gravesen og John Sivebæk om, hvordan de husker ulykken 30. juli 1995.

Thomas Gravesen var kun 19 år og spillede sin debutkamp for Vejles førstehold. Han husker særligt den gode stemning op til ulykken.

- Jeg var en ung fyr, så jeg syntes jo, det var fedt, at der var så god stemning. Men ulykken overskyggede fuldstændigt det hele, husker Thomas Gravesen tilbage.

Han husker, at spillerne havde set frem til at spille den første kamp i sæsonen i den bedste danske række.

- Vi havde glædet os utroligt meget til kampen, og så ender det sådan her. Det var frygteligt at se menneskemængden falde ned. Det kunne være gået frygteligt galt, og folk kunne have mistet livet. Heldigvis var der ingen, der døde, siger Thomas Gravesen til TV SYD.

Han husker, at Brøndbys fans havde trukket sig langt tilbage på tribunen for så at løbe frem mod hegnet. En fejrings-gestus, som kaldes en 'lavine', og som man kendte fra Spanien og Sydamerika.

- Et frygteligt scenarie på en ellers fantastisk fodboldaften. Godt, at der ikke var nogen, der døde, siger Thomas Gravesen, der efter sin tid i VB fik en lang karriere, der blandt andet førte ham til klubber som Hamborg SV, Everton og Real Madrid.

John Sivebæk husker ligesom Thomas Gravesen tilbage på kampen på godt og ondt.

- Vi var rykket op og skulle spille i den bedste række igen. Allerede dengang var Brøndby en stor klub, så det var noget helt specielt for os spillere. Men så sker der sådan noget her, der overskygger glæden ved fodbold. Fodbold har ikke nogen betydning, når der er liv på spil, siger John Sivebæk.

For spillerne var det svært at få en fornemmelse af, hvor slemt det stod til.

- Jeg husker det som kaotisk og en tragisk dag. Vi spillere forstod ikke rigtigt, hvad der foregik og anede ikke, hvor alvorligt det var. Heldigvis var det ikke så slemt, men det var da slemt nok, siger John Sivebæk til TV SYD.

Den ulykkesramte tribune er netop i disse uger under nedrivning på det nu gamle Vejle Stadion, hvor Vejle Boldklub spillede sin sidste Superligakamp i november 2007.

Fra foråret 2008 har Vejle Boldklub haft hjemmebane på byens nye stadion, der kun ligger få hundrede meter fra det gamle, der i dag er hjemsted for atletik og amerikansk fodbold.

Kilde: TV Syd

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Børkop

Covid-19 på kommunens største skole: Endnu et barn er konstateret smittet

Vejle

Sikke en kamp i Nørreskoven

Annonce