Annonce
Danmark

25 asylansøgere er kommet til Danmark siden coronakrisen lukkede grænsen

Her ses en lukket grænseovergang ved Padborg. Siden lørdag den 14. marts klokken 12 har Danmarks grænser været lukket for alle, der ikke har "et anerkendelsesværdigt formål" i landet. Indtil videre varer grænselukningen til efter påske. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Cirka 25 personer har søgt asyl i Danmark, siden regeringen lukkede grænsen lørdag den 14. marts klokken 12 som led i kampen mod coronavirussen.

Asyl: Antallet af personer, der søger asyl i Danmark, er faldet markant, siden statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landets grænser for lidt over 14 dage siden i forsøget på at begrænse coronasmitte.

Ifølge tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet har cirka 25 personer søgt asyl i Danmark, siden grænserne lørdag den 14. marts klokken 12 lukkede for alle, der ikke har et "anerkendesesværdigt formål" i landet. Ministeriets opgørelse viser, at der kom 14 asylansøgere til Danmark i uge 12, mens de cirka 11 resterende er kommet til i uge 13.

I ugen op til grænselukningen (uge 11) søgte 36 personer asyl i Danmark, mens tallet var 44 i uge 10.

Udlændingeordfører Pia Kjærsgaard (DF) mener, det er godt, at antallet af asylansøgere er faldet så markant. Ifølge hende er det et bevis på, at grænselukning virker i forhold til at begrænse antallet af asylansøgere i Danmark.

- Men jeg tror desværre, at vi vil se tallet stige igen, så snart vi åbner grænsen, siger hun.

Mindst ti ud af de 26 Schengen-lande i Europa har lukket sine grænser som følge af coronavirussen. Pia Kjærsgaard medgiver, at også andre landes særlige tiltag er medvirkende til faldet i antallet af asylansøgere.

- Det er klart, at hele situationen har haft en præventiv effekt, siger hun.

Annonce

De må fortsat komme ind i Danmark

  • Danske statsborgere må fortsat altid komme ind i Danmark.
  • Folk, der arbejder eller bor i Danmark.
  • Varetransporter.
  • Folk med samværsret med børn i Danmark.
  • Folk med ældre eller syge familiemedlemmer i Danmark. Et almindeligt familiebesøg er ikke et anerkendelsesværdigt formål.
  • Der foretages en konkret vurdering i den enkelte situation.
  • Indtil videre løber grænselukningen til 13. april.

Særlige forholdsregler

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Matthias Tesfaye (S) er det trods coronavirus ikke muligt for Danmark at afvise asylansøgere ved grænsen, hvis man samtidig ønsker at overholde internationale forpligtelser. Det skrev han i et svar til Folketingets Retsudvalg den 20. marts på et spørgsmål stillet efter ønske fra Dansk Folkepartis Karina Adsbøl.

Han henviser blandt andet til, at Danmark ikke kan afvise asylansøgere og indføre et asylstop, hvis det har den konsekvens, at udlændinge, der søger asyl i Danmark, udsendes til et land, hvor de er forfulgt eller risikerer at blive udsat for eksempelvis tortur. Desuden henviser ministeren i sit svar til Dublinsamarbejdet, der forpligter Danmark til at give asylansøgere adgang til landet, mens udlændingemyndighederne undersøger, hvilken medlemsstat der er ansvarlig for at behandle asylansøgningen.

Han understreger i svaret, at regeringen er opmærksom på også at tage alle nødvendige forholdsregler i asylsystemet for at begrænse coronasmitten.

Eksempelvis skriver han, at der er "iværksat særlige foranstaltninger i forhold til transport af asylansøgere til indkvarteringssteder. Det betyder, at asylansøgere fremover transporteres til Modtagecenter Sandholm af politiet. På denne måde sikres det, at de pågældende asylansøgere ikke udgør en smitterisiko ved brug af offentlig transport.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB siger farvel til norsk offensiv-spiller

Annonce