Annonce
Vejle

3.g'ere tog forskud på valget: Satte kryds for første gang

De fleste af eleverne i 3.u på Rosborg Gymnasium & HF satte kryds første gang ved fredagens prøvevalg. Enkelte har før stemt ved kommunalvalget. Foto: Mette Mørk
Knap fire års ventetid betyder, at rekordmange førstegangsvælgere skal til stemmeurnerne i juni. Med mere end 5000 nye stemmeberettigede unge er Vejle Kommune ingen undtagelse. På Rosborg Gymnasium & HF blev der fredag taget forskud på valgdebuten.

Vejle: Ventetiden er ovre, og tirsdag blev der trykket på knappen, der officielt skød valgkampen i gang. Og for politikerne er der god grund til at spidse albuerne og forberede de sidste knivskarpe, politiske argumenter, der skal flytte vælgernes kryds over til deres navne.

Ved det kommende folketingsvalg er der nemlig rekord mange førstegangsvælgere - og dermed en masse stemmer, der statistisk set burde være nemmere at hverve.

Fredag holdt Vejle Amts Folkeblad prøvevalg i samfundsfagklassen 3.u på Rosborg Gymnasium & HF, hvor eleverne skal stemme til Folketinget for allerførste gang, når valgurnerne åbner 5. juni.

Forud forløb en snak i klasselokalet om valgtemaer, tonen i debatten og den spænding, nysgerrighed og pligt, der knytter sig til for alvor at træde ind i det demokratiske voksenliv.

- Hvis man vil have indflydelse, er man også nødt til at troppe op og afgive sin stemme, lød det enstemmigt flere steder fra lokalet.

Og så var det ellers i sving med stemmesedler, kuglepenne og - i nogle tilfælde - drillende skelen til sidemanden.

Annonce

Gruppen af 18-årige er særlig interessant, fordi valgdeltagelsen falder markant blandt de 19-årige. Det er en enormt svær gruppe at kategorisere, fordi en ung tilværelse kan ændre sig fundamentalt på kort tid. Blandt førstegangsvælgerne vil der være nogen, der bor hjemme hos mor og far, ligesom der kan være andre, der er gift og på vej til at få børn.

Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker ved Københavns Universitet

En svær gruppe at karakterisere

Når valgstederne åbner 5. juni, er der ikke færre end 276.263 unge danskere, der trækker gardinerne for og for første gang skal sætte kryds til et folketingsvalg.

Vælgergruppen er ikke til at komme udenom, for der er rift om førstegangsvælgernes stemmer. Ikke bare nu, men også på den lange bane.

- Det er en meget vigtig gruppe at få fat i for politikerne. Både på kort sigt, fordi de kan påvirkes, og på lang sigt, fordi de som regel får lagt kimen til deres politiske ståsted i løbet af de første par valg, de deltager i, siger professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

I Vejle lyder antallet af førstegangsvælgere ved det forestående folketingsvalg på 5779. Svarende til femteflest i Danmark. Men selvom det kunne ligne en uudnyttet politisk guldgrube, skal de vejlensiske folketingskandidater indstille sig på et vælgersegment med stor diversitet.

- Gruppen af 18-årige er særlig interessant, fordi valgdeltagelsen falder markant blandt de 19-årige. Ungdommen er en svær gruppe at kategorisere, fordi en ung tilværelse kan ændre sig fundamentalt på kort tid. Blandt førstegangsvælgerne vil der være nogen, der bor hjemme hos mor og far, ligesom der kan være andre, der er gift og på vej til at få børn, siger valgforskeren.

Kasper Møller Hansen fortæller, at den aktuelle valgkamp adskiller sig fra tidligere ved at have klimapolitik som et decideret unge-tema.

Vil have rød blok til magten

- Hvordan er det nu.. Må man kun sætte ét kryds? Behøver man stemme på en kandidat?

Andre steder i klasselokalet bliver der joket med, at det garanteret bliver en sikker sejr til Stram Kurs. Det skinner igennem, at det er uprøvede vælgere, der fredag sætter kryds på stemmesedlen ved prøvevalget i 3.u på Rosborg Gymnasium.

Engagementet fejler til gengæld ingenting, og efter små 10 minutter er alle stemmer indleveret og talt op. Stod det til de kommende studenter, skal Danmark have ny regering efter folketingsvalget.

Trods Venstre som den helt store stemmesluger - med 10 ud af 25 stemmer - fik rød blok 56 procent af stemmerne. Kun fem ud af klassens 25 elever havde valgt at stemme personligt, og det næstmest populære parti var Radikale Venstre med syv stemmer.

-

I løbet af valgkampen vil Vejle Amts Folkeblad løbende foretage prøvevalg i 3.u for at se, om stemmefordelingen flytter sig. Følg også med, når gymnasieklassens valgpanel løbende får lov at give sin vurdering af de varmeste politiske emner.

Stemmefordelingen ved prøvevalget i 3.u

Ved prøvevalget i 3.u på Rosborg Gymnasium & HF fik rød blok 56 procent af stemmerne, men blå blok måtte nøjes med 44 procent.

Det var kun fem ud af klassens 25 elever, der havde valgt at stemme personligt - på en kandidat. Resten satte kryds ud for partilisten.

Folketingskandidaterne, der fik personlige stemmer, var Lotte Rod (R), Rune Christiansen (R), Nanna Bonde (SF), Hans Christian Schmidt (V) og Christoffer Melson (V).

Stemmerne fordelt sig på følgende partier:

  • Socialdemokratiet (1)
  • Radikale Venstre (7)
  • Socialistisk Folkeparti (4)
  • Liberal Alliance (1)
  • Venstre (10)
  • Enhedslisten (2)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce