Annonce
Jelling

30 år gammelt ønske opfyldt: Nu jubler landsby over 12 vejbump

12 vejbump som denne sænker farten i Hvejsel by, og det er de glade for i Hvejsel Beboerforening, som har kæmpet for sagen i 30 år. Fra venstre er det Maya Sommer, Christina Løchen samt Martin og Lone Hinrichsen. Foto: Anders Kynde
Processen har været lang og sej for beboerne i Hvejsel, men nu er det endelig lykkes at få forbedret trafiksikkerheden i byen.
Annonce

Hvejsel: 12 nye vejbump og en 2-minus-1-vej.

Sådan har trafiksikkerheden fået et gevaldigt nøk opad, efter at disse tiltag er blevet etableret i Hvejsel by.


Nu tør vi i højere grad lade vores børn gå over vejen og hen til legepladsen.

Maya Sommer, beboer i Hvejsel


Det er nu ved at være en måned siden, at Vejle Kommune blev færdige med at anlægge de mange bump. Seks af dem er langs Hvejselvej, der går gennem byen, og de seks andre er placeret ved byskiltene.

Derudover er en del af Hvejselvej lavet om til en såkaldt 2-minus-1-vej. Det betyder, at vejen er indsnævret, så man som bilist kører midt på vejen og dermed efterlader plads til cyklister og fodgængere. Når der er modkørende bilister, sætter man farten ned og trækker ud på kantbanen.

Annonce

30 års forarbejde

Foran disse nye tiltag ligger mindst 30 års kamp fra Hvejsel Beboerforening, fortæller Martin Hinrichsen. Han har boet i byen med sin familie i 13 år.

- Hvejselvej har altid været en vej, hvor mange har kørt langt over den tilladte hastighed (50 kilometer i timen, red.). Det gælder ikke bare almindelige personbiler, men også foderbiler og lastbiler. Selv skolebussen har nogle gange kørt for stærkt, siger Martin Hinrichsen.

2-minus-1-veje vinder frem i mange landdistrikter, hvor der på de smalle veje bliver mere plads til cyklister og gående. Foto: Anders Kynde

Han har undersøgt nærmere, hvilket forarbejde der ligger bag.

- I gamle dokumenter kan vi læse, at beboerforeningen var i dialog med både kommunen og politiet omkring 1990. Man fik bevilget penge til vejtræer fra det ene byskilt til det andet. De blev plantet, men om vinteren kom der sne, og så blev de skovlet til side af sneploven, fortæller han.

Senere blev der opsat blomsterkasser ved byskiltene.

- De er med årene enten groet til, pløjet op eller på anden måde blevet fjernet, siger han.

Siden skete der ikke så meget op gennem 00'erne.

- Man fik at vide, at det var de lokale, der kørte for stærkt. Det var muligvis korrekt, men det fjernede bare ikke problemet, siger Martin Hinrichsen.

Annonce

Vedholdende

I 2010'erne valgte Hvejsel Beboerforening at slå et nyt slag for sagen.

- Før vi fik hul igennem til kommunen, overvejede vi at søge fonde, så vi selv kunne skaffe finansieringen. Vi lavede også vores egne skilte med ordene "sænk farten" og satte dem op langs vejen, fortæller Martin Hinrichsen.

Ifølge Vejle Kommune har det kostet omkring 600.000 kroner at etablere 12 bump og en 1-minus-2-vej i Hvejsel. Foto: Anders Kynde

Men for nogle år siden lykkedes det så småt for beboerforeningen at tø kommunen op.

- Vi var meget vedholdende med at spørge kommunen, hvor vi var på listen over trafikprojekter. Det gjorde vi år efter år. Og til sidst endte de (kommunale medarbejdere, red.) med at tage ud og kigge på forholdene og lave trafikmålinger, siger han.

Annonce

Kan allerede mærkes

Efter sommerferien blev de nye bump og 2-minus-1-vej etableret. Selv om de nye foranstaltninger kun har været der i en måneds tid, har de allerede haft en mærkbar effekt.

- Vi bor lige ud til vejen og kan tydeligt mærke, at de har gjort en forskel, lyder det fra Martin Hinrichsen og hustruen Lone.

Det kan byens øvrige beboere også mærke. En af dem er Maya Sommer, som mener, at de nye tiltag giver stor værdi for Hvejsel.

- Det er et bevis på, at det kan betale sig at bide sig fast og være vedholdende. Som lille lokalsamfund er det muligt at få etableret noget, der giver værdi for byen. Nu tør vi i højere grad lade vores børn gå over vejen og hen til legepladsen, siger Maya Sommer.

Hvejsel Beboerforening fejrer nyetableringen lørdag 10. oktober klokken 12 ude foran Hvejselvej nummer 45 og 47.

I flere kryds er der kommet rød asfaltbelægning for at øge trafiksikkerheden. Foto: Anders Kynde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give

Stor interesse for nybyggeriet i Borgergade

Annonce