Annonce
Vejle

30 millioner kroner står i vejen: Det borgerlige flertal tøver med bedre normeringer til børn

Arrangørerne vurderer, at op mod 700 småbørnsforældre gik gennem Vejles gader i begyndelsen af april for at gøre opmærksom på deres ønske om færre børn pr. ansat i pasningsordningerne. Arkivfoto: Leif Baun
Vejen til flere voksne i Vejles pasningstilbud er stenet. Et truende budgetunderskud på 30 millioner kroner skal ryddes af vejen først.

Vejle: De borgerlige træder vande, mens "rød blok" siger ja til at ansætte flere pædagoger i pasningstilbuddene, så der er færre børn om at dele en voksen.

Det er det overordnede billede af et rundspørge, som Vejle Amts Folkeblad har gennemført. Det skal understreges, at rundspørgen er foretaget før, resultatet af Mette Frederiksens regeringsforhandlinger var kendt.

Vi sendte en mail til alle medlemmer af børne- og familieudvalget samt til de tre partier i byrådet, der ikke har sæde i byrådet. Mailen blev sendt torsdag før klokken 14. Her er de svar, der var kommet søndag kort før midnat. Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har ikke svaret. V og K vil afvente regeringsforhandlingerne, mens R, S og SF siger ja til flere penge til pasningstilbuddene.

Annonce
Forældrene har arbejdet under parolen: "Hvor er der en voksen i Vejle?". Arkivfoto: Leif Baun

Underskud truer

Torben Elsig-Pedersen (R):

Det er en af mine vigtigste mærkesager at arbejde for flere pædagoger i vores institutioner. Børne- og familieområdet er udfordret økonomisk af flere årsager. Vi får flere børn i dagtilbud. Det kræver også penge til pædagoger, blot for at opretholde nuværende normering. Vi har pres på økonomien i vores specialtilbud og i familieafdelingen (flere børn og unge med særlige behov for foranstaltninger). Vi har et underskud på mindst 30 millioner kroner på vej. Vi gør flere ting, men når ikke balance uden flere penge til disse områder. Derfor skal der virkelig politisk fokus og ambition til fra et flertal i byrådet, hvis vi skal kunne gøre noget ekstra for vores børn.

Martin Sikær (S):

- Klart ja!

Alex Vejby Nielsen (S):

- Ja, helt afgjort. Det er oplagt, at der mangler personale i vores daginstitutioner.

Dan Skjerning (S):

- Det korte svar er ja. Vi havde det med i vores budget, der blev stemt ned sidste år, men behovet er ikke mindsket. I Vejle er vi tæt på de berømte minimumsnormeringer, men investeringer i de yngste og deres start på institutions- og skolelivet er helt overskyggende væsentligt. Fordi en god start giver grobund for et godt liv med bedre chance for en harmonisk dannelses- og læringskurve.

Christoffer Melson (V):

- I Venstre vil vi gerne prioritere børne-området. Mulighederne for at gøre det, afhænger dog blandt andet af serviceloftet og økonomien i den aftale, KL skal forhandle, når der en gang er dannet en ny regering. Derfor er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at være konkret i forhold til, hvor meget vi håber på, der kan blive råd til.

De vil hver sin vej

Tre partier har ikke plads i børne- og familieudvalget, men vi har alligevel spurgt dem:

Dan Arnløv Jørgensen (K):

- Vi er imod minimumsnormeringer, der udhuler det kommunale selvstyre. Det er en ufleksibel model. I Vejle har vi i mange år søgt stor fleksibilitet på området blandt andet ved modulordninger. Når vi kender aftalen mellem KL (Kommunernes Landsforening) og regeringen om kommunernes økonomi, vil vi tage stilling til, hvordan der er mulighed for at tilgodese børneområdet. Det er nok klogt at afvente en sådan aftale, idet man i forhandlingerne om at danne regering tilsyneladende drøfter blandt andet dette emne. Minimumsnormeringer kan dermed blive en del af kommuneaftalen. Det kan både sætte en ramme og bringe finansiering med sig.

Lone Myrhøj (SF):

- Ja. Minimumsnormeringer er jo i dén grad en SF-sag. Jeg håber meget, at de i gangværende regeringsforhandlinger hjælper os på vej. Det ville jo være ret fantastisk, hvis det ikke kun blev borgere i Vejle Kommune, men borgere i hele landet, der kunne få glæde af det. Som forberedelse til budgetforhandlingerne har jeg derfor også stillet spørgsmål til, hvor mange penge, der skal afsættes for at kunne opfylde SF's stærke ønske om minimumsnormeringer i Vejle Kommune. Jeg ved, at forvaltningen er i fuld gang med at regne på det. Og så vil vi selvfølgelig bringe ønsket med i budgetforhandlingerne. Ligesom vi tidligere har gjort, men forhåbentlig med mere lydhørhed fra de borgerlige.

Dansk Folkeparti har ikke svaret.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Nu åbner Frisør Lyhne sin femte salon

112 For abonnenter

Dømt til at betale tusindvis af kroner: 21-årig kaldte betjente 'magtliderlige svin'

Annonce