Annonce
Vejle

31 millioner kroner - for 144 ekstra cyklister: Politiker mener, at supercykelstien er alle pengene værd

Supercykelstien er tænkt som en reklame for at cykle - blandt andet med ekstra udstyr som værktøj, pumper og cykelparkering, som journalisten tjekkede lige før indvielsen. PR-værdien er med til at gøre projektet millionerne værd, mener udvalgsformand Gerda Haastrup Jørgensen (V). Arkivfoto: Mette Mørk
Gerda Haastrup Jørgensen (V) mener, at Vejles supercykelsti har sat fokus på cykling - akkurat som Tour de France-starten til 25 millioner kroner gør det i 2022.

Vejle: Umiddelbart ser regnestykket skidt ud.

Udgift: 31 millioner kroner.

Effekt: 144 ekstra cyklister i døgnet.

Annonce

Sådan ser formanden for Vejle Byråds tekniske udvalg, Gerda Haastrup Jørgensen (V), dog ikke facit på supercykelstiprojektet her tre år efter indvielsen.

Hun mener, at cykelstien mellem de to gymnasier i Vejle har haft en PR-effekt:

- Supercykelstien har sat fokus på det at cykle. Derfor er det godt, at nogle har haft modet til at have visioner for cyklismen i Vejle, siger Gerda Haastrup Jørgensen.

Hendes udtalelse står i skarp kontrast til viceborgmester Dan Arnløv Jørgensen (K), der forleden i avisen mente, at de, der i sin tid besluttede at bruge 22 kommunale og ni statslige millioner kroner på en cykelsti, alt for få bruger, burde "skamme sig".

Hans kritik har også fået Niels Koch til tasterne. I et læserbrev fortæller han, at han selv flittigt bruger den nye cykelrute fra havnen til midtbyen. Og som han blandt andet skriver:

I min optik er cykelstien det absolut bedste, der er sket på cykelfronten i Vejle by gennem årtier. Det giver sikkerhed for, at det er muligt at cykle på strækningen, hvilket bestemt ikke er muligt andre steder i indre by.

Formand: Måske flere supercykelstier

Mens Niels Koch er uforbeholden i sin ros til projektet, er udvalgsformand Gerda Haastrup Jørgensen med på, at man måske kunne have fundet en bedre løsning end den cykelgade, der blev kompromisset omkring Kirkegade, Rådhustorvet og Blegbanken.

Den del af projektet fik forleden skarp kritik fra en trofast cyklist, Angela Døhr.


Jeg håber, vi kan få en ansøgning igennem klimaudvalget, så vi kan få endnu flere penge til at fremme cyklismen.

Gerda Haastrup Jørgensen (V), formand for teknisk udvalg


Hun pegede på, at bilisterne ikke er gode nok til at tage hensyn til cyklisterne - selvom det er ideen med cykelgaden. Risikoen for at blive klemt er for stor, mener Angela Døhr.

Viceborgmester Dan Arnløv har tidligere foreslået, at man i stedet udbyggede stien syd for Sønderåen ved Bryggen og regionshuset Røde Orm.

- Og det er da noget, vi kan kigge på i forbindelse med vores grønne mobilitetsplan. Hvem siger, at vi kun skal have én supercykelstirute gennem Vejle? lyder det fra udvalgsformand Gerda Haastrup Jørgensen.

Annonce

Handler om at få folk ud af bilerne

Summa summarum mener hun, at investeringen på 31 millioner kroner var rigtig.

Hun sammenligner effekten af den meget omtalte supercykelsti med investeringen i at få Vejle som startby på en Tour de France-etape næste år:

- Umiddelbart tænkte jeg, at 25 millioner kroner var et stort beløb, som hverdags-cyklisterne ikke få meget ud af. De er det vigtigste, fordi hver eneste kilometer, vi kan flytte fra en bil til en cykel, er godt for klimaet. Men Tour de France er også en del af vores overordnede cykelstrategi og giver en merværdi i form af fokus på cyklisme. Sådan ser jeg også supercykelstien, siger Gerda Haastrup Jørgensen.

Men er 31 millioner kroner ikke et stort beløb for PR, når det nu er så få ekstra cyklister, man kan måle?

- Det kan man sige, men det er svært at flytte folk fra biler til cykler. Vi er vanemennesker, så det er vigtigt at nogle har turdet have visioner for cyklisme.

Annonce
Vejle For abonnenter

79-årige Nancy faldt og fik ikke hjælp i 40 minutter, men plejehjemsleder afviser, at der blev begået fejl: 'Vikaren havde travlt med at smøre mad - hun gjorde ikke noget forkert'

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Manglende tider, trælse køreture og lange køer gør det nærmest umuligt at blive testet: 'Hvis ikke man er syg, inden man kommer ind, så bliver man det af at stå i kø udenfor i så lang tid'

Erhverv For abonnenter

Familieejet virksomhed præsterer stort millionoverskud: - Vi forbereder os på endnu en travl periode

Alarm 112

Aggressiv bilist blev stiktosset på parkeringsvagt: Kastede med madvarer og skældsord

Erhverv

Rørte virksomhedsejere modtog pris: - Vi er så heldige at have vind i alle sejl i øjeblikket

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Hedensted For abonnenter

Posen er rystet voldsomt i fordeling af poster i det nye byråd: Kun én beholder sin formandspost

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Selvfølgelig er en statue af den største danske spiller nogensinde en god ide

Alarm 112

Eksplosioner og gift i landsbyhave: Kendt ægtepar ramt af groft hærværk gentagne gange

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Vejle

Borgerne i Sandvad er skuffede: Det er ikke godt nok Mattias Tesfaye

SYNSPUNKT For abonnenter

Efter det bitre opgør mellem de gamle venner i Vejle Byråd: 'Skulle jeg pege på Martin, fordi vi var venner? Den slags kammerateri hører fortiden til'

Vejle Boldklub

Ny VB'er færdig for resten af sæsonen: Ramt af alvorlig knæskade

Annonce