Annonce
Vejle

36-årig døde efter at være faldet i den iskolde å: Nu øges sikkerheden

Over for Lido Fitness ved Dæmningen er den første redningskrans blevet opsat. Er uheldet ude, og en person falder i vandet, kan forbipasserende reagere hurtigt og kaste en redningskrans ud til den nødstedte og få halet vedkommende ind. Foto: Mette Mørk
Otte redningskranse og syv redningsstiger sættes op langs åerne i midtbyen. Udstyret skal øge sikkerheden langs åløbene efter, at en 36-årig mand sidste år døde efter at have ligget i det iskolde vand i 20 minutter.
Annonce

Vejle: Det skal være mere sikkert at færdes langs åerne i Vejle.

TrygFonden har efter en gennemgang af sikkerheden langs Vejle Å og Mølleåen i midtbyen tildelt Vejle Kommune otte redningskranse og syv redningsstiger. Udstyret skal bidrage til at minimere risikoen for drukneulykker i åen.

Inden for to uger opsættes de otte kranse, mens stigerne monteres i løbet af maj.

Det fortæller teamkoordinator Kajan Variyeswaran fra Vejle Kommunes afdeling for Vej & Park.

- Efter en 36-årig mands tragiske død sidste år har vi haft fokus på sikkerheden og redningsudstyr langs vores åer i Vejle midtby. Sammen med TrygFonden gennemgik vi turen fra Nørretorv til udmundingen i fjorden, og her udpegede TrygFonden flere steder, hvor det ville være godt med redningskranse og stiger, siger Kajan Variyeswaran.

Vejle Kommune har ikke tidligere haft redningskranse langs åen. På trods af, at man ikke betaler for at få stiger og kranse fra fonden.

Hvis det er gratis, hvorfor har I så ikke haft det før?

- Jeg tror ikke, det har ikke været et fokus, da det er meget sjældent, at folk falder i åen. Vi har rækværk flere steder langs åerne. Mange steder vil man kunne bunde, hvis man falder i. Men det er klart, at hvis der er meget vand og strøm, bliver det svært at holde sig oprejst, siger Kajan Variyeswaran.

Annonce

Mand drev over en kilometer

I slutningen af februar sidste år faldt en 36-årig mand fra Vejle i åen nær Dæmningen. Vandet var koldt, og på grund af kraftig regn var der en stærk strøm i åen. På 20 minutter drev manden 1200 meter mod øst i Vejle Å, inden en dykker fra redningsberedskabet fik ham reddet op af vandet og genoplivede ham.

Han ankom til hospitalet stærkt nedkølet og måtte lægges i respirator. To uger senere døde han.Vores fokus er at placere redningskranse de steder, hvor folk færdes og samles. På den måde øger vi sandsynligheden for, at nogen opdager en nødstedt.

Kajan Variyeswaran


I løbet af de seneste 16 år har i alt fem personer været udsat for drukneulykker i åer i og omkring Vejle by, har Sydøstjyllands Politi oplyst.

I de situationer, hvor folk falder i åen, kan sikkerhedsudstyr være med til at øge chancen for at redde liv. Stigerne kommer til at være synlige med solcelledrevet lys og rød-orange reflekser. Stigerne virker dog ifølge TrygFonden kun, hvis den nødstedte er i stand til at svømme hen og gribe fat i stigen.

Skal en redningskrans redde liv, kræver det, at nogen er til stede til at kaste den ud i vandet.

- Vores fokus er at placere redningskranse de steder, hvor folk færdes og samles. På den måde øger vi sandsynligheden for, at nogen opdager en nødstedt, siger Kajan Variyeswaran.

Her kommer redningskranse og stiger

  • TrygFonden har bevilget otte redningskranse og syv redningstiger til Vejle Kommune for at øge sikkerheden ved Vejles åløb.
  • Redningskransene vil findes ved Nørretorv, hvor Mølleøen og Vejle Å mødes, på begge sider af Lido Biograferne, Å-Centret og ved slusen.
  • Redningsstigerne sættes op i løbet af maj. De monteres ved Nørretorv, hvor Mølleøen og Vejle Å mødes, på begge sider af Lido Biograferne, to steder ved Bryggen og ved slusen.
Annonce

Vil øge belysning

Vejle Kommune vil som det næste skridt øge belysningen omkring redningskransene, så de er mere synlige.

- Nu starter vi i Vejle midtby og arbejder os ud mod eventuelt Kongens Kær og fjorden, siger teamkoordinator Kajan Variyeswaran.

Derudover overvejer kommunen at ansøge TrygFonden om yderligere sikkerhedsudstyr. Men selv med de nye tiltag kan Kajan Variyeswaran ikke garantere, at drukneulykker i Vejle bliver fortid.

- Vi kan kun håbe på det bedste, og at ingen kommer galt afsted. Men vi har i hvert fald med de nye sikkerhedsforanstaltninger gjort, hvad vi kan for at redde liv,  siger han.

Skulle en redningskrans tages i brug eller blive væk, har kommunen ekstra. Bypedellerne vil holde øje med, at udstyret er tilgængeligt og virker.

Vejle Å har tidligere ikke haft sikkerhedsudstyr i midtbyen, hvor mange mennesker færdes og krydser strømmen, men det laves der om på nu. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce