Annonce
Danmark

3D-printerne kommer - nej vent, de er her allerede

De fleste kvalitets-høreapparater, som produceres i dag, bliver bygget ved hjælp af 3D-teknologi. Foto: Tom Claes/Unsplash

Bliv klog på 3D-printere i dagens Adapter. Klik herunder!

 

Da jeg første gang hørte om 3D-printere uden for science fiction-genren, var det på et arbejdsværelse hjemme hos en god ven for en seks-syv år siden. Han er ingeniør, og hvad jeg fuld af beundring vil kalde en ægte nørd. Og han havde altså bygget sin helt egen 3D-printer, som vi stod og beundrede.

Med den kunne han lave personlige grydeskeer, lampeskærme og hvad han ellers mente, han havde brug for.


Annonce

Printerne kan noget, som ingen andre teknologier kan: Lave det modsatte af masseproduktion, nemlig unikke produkter. For eksempel individualiserede høreapparater eller chokolade, der bliver formet som dit nyfødte barnebarn.


Og jeg kunne godt se potentialet, som jeg stod der på arbejdsværelset: Med sådan en printer i hjemmet kunne jeg også hurtigt lave lige det, jeg stod og manglede. Efterhånden som de bliver mere avancerede, kan det måske endda blive ganske brugbare legesager, børster og smartphone-covers, man kan trylle frem. Og det er da smart.

Men også lidt ligegyldigt, for jeg tvivler på, at 3D-printeren kan levere tingene billigere og bedre end enhver Tiger-butik eller det lokale supermarked. Og så mange små plastik-dimser har jeg helt ærligt heller ikke brug for.

Det er heller ikke i konkurrence med masseproducerede plastik-dimser, at potentialet for alvor ligger. Det fandt jeg ud af, da jeg begyndte at researche til ugens afsnit af tech-podcasten "Adapter", som netop skulle handle om 3D-printere.

For det første kunne jeg konstatere, efter at have snakket med DTU-professoren David Bue Pedersen, at 3D-printere ikke er en futuristisk tech-drøm, der mest lever hjemme hos entusiastiske nørder. De har derimod i årtier gjort en forskel i industrien, og det har historisk været computerkraften, og ikke 3D-teknologien, der har begrænset anvendelsesmulighederne.

Men hvad bruges de egentlig til? Til at starte med er det i næsten enhver branche en smart teknologi, når man skal gå fra tegning til prototype.

Og i nicheindustrier, der producerer individualiserede produkter, er det ikke kun i udviklingen, at 3D-printeren bliver sat i stikdåsen. Her er det ofte produktionsformen. For printerne kan noget, ingen andre teknologier kan: Lave det modsatte af masseproduktion, nemlig unikke produkter. For eksempel individualiserede høreapparater eller chokolade, der bliver formet som dit nyfødte barnebarn. Og det vel at mærke uden det store behov for manuelt arbejde.

Så efterhånden som lønningerne stiger, også i verdens produktionshaller mod Øst, kan jeg sagtens se behovet for at producere endnu flere nicheprodukter med 3D-printere stige. Men printerne forbliver formentlig i produktionshallerne og kommer ikke foreløbig hjem til dig og mig.

Annonce
Annonce
Vejle

Glæd dig: Nu kan du alligevel se EM på storskærm i en af Vejles parker

Alarm 112

Travl aften for politiet i Vejle

Annonce