Annonce
Vejle

3F: Østeuropæere byggede huse i Tirsbæk Bakker-udstykning til 45 kroner i timen

3 F Vejle mener, at den række polske bygningsarbejdere er blevet underbetalt under arbejde med huse i Tirsbæk Bakker. Privatfoto.
3F Vejle har indgivet konkursbegæring mod lokalt firma for at sikre medlemmers løn fra Lønmodtagernes Garantifond

Vejle: Arbejdsdage på 11 timer seks dage om ugen til en timeløn på 45 kroner - når lønnen da overhovedet blev udbetalt.

Det har ifølge 3F Vejle været virkeligheden for otte polske arbejdere, som i sommer har arbejdet for et lokalt byggefirma - blandt andet med at opføre huse i Tirsbæk Bakker-udstykningen i Vejle Øst.

- Vi blev opmærksomme på sagen, da vi i sommer på et byggepladsbesøg kom i kontakt med de otte polakker, fortæller Mogens Ringive, faglig sekretær i byggegruppen 3F Vejle.

Annonce

Ifølge Mogens Ringive fortalte de otte polske arbejdere, at de tog opgaven, da de blev stillet i udsigt, at de ville blive ansat og aflønnet på samme vilkår som danske tømrere.

Da de ankom i juli, var virkeligheden dog en anden.


- De havde jo ikke engang penge til at rejse hjem, da de opdagede, at de var blevet lokket til Danmark på falske forudsætninger.

Martin Jensen, formand for 3F Vejle.


Ifølge de polske arbejderes forklaring til 3F Vejle har de ikke modtaget løn for deres arbejde fra de ankom til byggepladsen den 22. juli, til de rejste hjem igen den 12. september.

3F: Kender dem godt

- De havde jo ikke engang penge til at rejse hjem, da de opdagede, at de var blevet lokket til Danmark på falske forudsætninger, fortæller Martin Jensen, formand for 3F Vejle.

Fire af de otte polakker har siden meldt sig ind i 3F, som den 18. september holder mæglingsmøde med de fires arbejdsgiver, byggefirmaet SCH-Byg Aps, Daugaard.

- Vi kender udmærket til personkredsen bag SCH-Byg Aps. Så sent som i sommeren 2019 havde vi en sag med dem om manglende betaling af løn i et andet firma. Det endte med, at vi indgav konkursbegæring mod firmaet for at sikre, at vores medlemmer kunne få deres penge gennem Lønmodtagernes Garantifond. Det endte med en konkurs og det er de samme personer, som står bag SCH-Byg Aps, fortæller Mogens Ringive, som nu også har indgivet konkursbegæring mod SCH-Byg Aps på vegne af de fire polske 3F'ere.

Annonce

Taktisk krav

Konkursbegæringen står ved magt, hvis ikke firmaet betaler i alt 201.000 kroner til de fire.

Det oprindelige krav lød på 140.000 kroner til hver af de fire baseret på, hvor mange timer de har arbejdet, men af taktiske grunde endte kravet på 201.000 kroner i alt.

- På mødet aftalte vi, at de fire har arbejdet 37 timer om ugen, fordi det var det, vi kunne få arbejdsgiveren til at skrive under på og så har vi i det mindste sikret de fire noget af deres krav, hvis det ender med en konkurs, fortæller Mogens Ringive.

Konkursbegæringen er fastsat til behandling i Skifteretten i Kolding den 22. oktober.

Annonce

- Værre svineri

Ifølge 3F-formand Martin Jensen handler sagen for 3F ikke om at udskamme de polske arbejdere - der ifølge 3F  i øvrigt blev afløst på byggepladsen af arbejdere fra Georgien.

- Tværtimod. Sagen handler ikke om polakker eller georgiere. Den handler om, at der skal være ordentlige og lige vilkår på det danske arbejdsmarked. Det er simpelthen noget værre svineri, at man på grund af grådighed og griskhed vil behandle andre mennesker på den her måde, og det skal stoppes, lyder det fra Martin Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
JELLING

Stor forening giver flot løfte: Jellings sportsfolk er klar til at arbejde gratis for at løbe festivalen i gang igen

Annonce