Annonce
Debat

3F reagerer på læserbrev fra folketingsmedlem fra Vejle: Hvorfor er forbedringer i velfærdssamfundet rystende?

Eva Obdrup. Pressefoto

Læserbrev: I Danmark omtales store statsministre fra 1960'erne som Viggo Kampmann og Jens Otto Krag ofte som velfærdsarkitekterne. Politikere, der stod for udviklingen af Danmark til det velfærdssamfund, som vi siden er blevet beundret for i hele verden.

De seneste årtier har det været småt med velfærdsudvidelser. I stedet er velfærdsrettigheder ofte blevet formindsket, forkortet, forværret.

Som konsekvens er 3F'ere ikke længere overbeviste om, at vores børn får en bedre fremtid end os selv.

Annonce

På dette bagtæppe - med stigende pensionsalder og en udvandet efterløn - kom løftet om indførslen af en ny ret til tidlig pension for mennesker med lange og hårde arbejdsliv bag sig.

Det belønnede vælgerne ved valget i 2019, og retten, Arne-pensionen, trådte nu i kraft ved årsskiftet.

Efter at de borgerlige partier først kaldte Arne-pensionen for et blufnummer, umulig at gennemføre og ligegyldig, skriver Niels Flemming Hansen i sit seneste indlæg (læserbrevet "Skulle vi ikke målrette indsatsen mod de nedslidte? Det mener vi", red.), at velfærdsrettigheden er "rystende".

Men lad os lige huske, hvad retten til tidlig pension forudsætter: Du modtager retten, hvis du i minimum 42 år har været på arbejdsmarkedet og har bidraget til fællesskabet. Du skal ikke have konstateret tabt arbejdsevne pga. nedslidning for at få ret til tidlig pension. Til det formål har vi, som Niels Flemming Hansen påpeger, seniorpensionen.

Arne-pensionen handler i stedet om værdighed. Om retten til at have et par gode år efter et meget langt og ofte meget hårdt arbejdsliv.

Eva Obdrup

Arne-pensionen handler i stedet om værdighed. Om retten til at have et par gode år efter et meget langt og ofte meget hårdt arbejdsliv.

For Niels Flemming Hansen gør det slemt værre, at man gennemfører rettigheden i en tid, hvor virksomheder "skriger på arbejdskraft". Men mange, som overgår til tidlig pension, har allerede trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet som efterlønnere.

På tidlig pension vil de faktisk lettere kunne lægge et mindre antal timer på arbejdsmarkedet end som efterlønnere.

En meget mindre gruppe er desuden erfarne lønmodtagere, der nu er ledige, men som virksomhederne ikke har været i stand til at tilpasse deres jobrekruttering til at modtage.

For selvom man ikke vurderes syg nok til førtids- eller seniorpension, sætter 42-44 år som murersvend, slagteriarbejder eller rengøringsassistent sig i kroppen!

Hvis Niels Flemming Hansen bliver rystet over det, vil jeg gerne invitere ham til en snak med nogle af vores medlemmer, der har søgt om retten til den tidlige pension. Vi skal nok have lidt beroligende te på kanden.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce