Annonce
Debat

3F svarer folketingsmedlem fra Vejle: Hent arbejdskraft hos vores egne ledige og i Europa

Martin Jensen. Pressefoto

Læserbrev: Hvorfor tage til Filippinerne for at hente arbejdskraft, når vi har 80.000 ledige herhjemme og 14,2 millioner ledige i Europa?

Det spørgsmål må vi sende til Niels Flemming Hansen, folketingsmedlem og beskæftigelsesordfører for Det Konservative Folkeparti, som her i avisen for et par uger siden slog til lyd for, at det skal være nemmere for virksomhederne at hente billig arbejdskraft i lande uden for EU ved at sænke beløbsgrænsen (læserbrevet "Nu må regeringen og finansminister Nicolai Wammen vågne op", red.)

Vi er med på, at mange virksomheder i dag har udfordringer med at finde kvalificeret arbejdskraft. Det gælder især inden for det offentlige, hvor der mangler hænder i ældreplejen og i sundhedssektoren. Det gælder også inden for byggebranchen, hvor dygtige håndværkere er en mangelvare, mens efterspørgselspresset inden for restauration- og hotelbranchen er på vej ned i disse måneder, hvor omikron desværre lægger landet lidt i dvale.

Annonce

Vi mener, at virksomhederne skal blive meget bedre til at søge arbejdskraft blandt vores egne ledige og i Europa, hvis de mangler folk. Vikar- og rekrutteringsbureauet JKS opretter f.eks. næste år kontor i Rumænien for at hente ledig arbejdskraft til de danske virksomheder.

Der er altså - trods påstand om det modsatte - masser af arbejdskraft at hente i Europa. De ledige europæere skal selvfølgelig ansættes i Danmark på overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår, men virksomhederne kan som JKS hente dem helt uden irriterende regler og bureaukrati. Det er bare med at komme i gang.

Samtidig må vi understrege, at vi fortsat har mange ledige herhjemme, som gerne vil have et job. Nogle ledige har brug for korte kurser og uddannelse for at kunne bestride de ledige jobs, men det bør virksomhederne investere i netop nu, hvor økonomien buldrer derudaf med store overskud til ejerne.

Lad os minde virksomhederne om, at de gennem 20 år har forsømt at investere i deres egen arbejdskraft ved at undlade at oprette lærepladser til de unge, der tager en erhvervsuddannelse.

Martin Jensen og Søren Heisel

Lad os minde virksomhederne om, at de gennem 20 år har forsømt at investere i deres egen arbejdskraft ved at undlade at oprette lærepladser til de unge, der tager en erhvervsuddannelse.

Nu må det være på tide at investere i den fremtidige arbejdskraft i stedet for at trygle om billig arbejdskraft fra den anden side af jordkloden.

I 3F er vi kun interesseret i at hjælpe virksomhederne med at finde kvalificeret arbejdskraft. Men vi vil stærkt advare mod at åbne for adgangen til billig arbejdskraft fra Asien, Afrika eller Sydamerika. Det vil presse de danske murere, tømrere eller rengøringsassistenter på både løn- og arbejdsvilkår, og det skal vi ikke være en del af i Danmark.

Lad os få flere af vores egne ledige ind på arbejdsmarkedet, og lad os gå mere seriøst til værks med at hente arbejdskraft i Europa på danske løn- og arbejdsvilkår. Så vil vi kunne løse virksomhedernes udfordringer med mangel på arbejdskraft.

Søren Heisel. Pressefoto
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce