Annonce
Give

40 år i el-branchen: Næsehornet Brutalis gav meget godt arbejde

Da Givskud El-Forretning slog dørene op første gang i 1979, vidste ejerne Edvard og Jane Vemmelund ikke, hvad de skulle lave. Men det kom de hurtigt efter sammen med to lærlinge. 23. juli fylder firmaet 40 år. Foto: Yilmaz Polat
Ordrebogen bugner stadig efter fire årtier hos Givskud El-Forretning. Firmaet, der begyndte fra bunden i 1979, har overlevet en enorm udvikling og kan fejre 40-års jubilæum i år.

Givskud: Overvejende har det været en god oplevelse at eje og forme Givskud El-Forretning gennem de sidste fire årtier, men det har ikke været uden bump på vejen og til tider nogle meget lange arbejdsuger.

Det fortæller Edvard Vemmelund, der sammen med hustruen Jane er parret bag successen.

- Det er sket rigtig meget på de 40 år. Da vi begyndte firmaet på Stadionvej i 1979, var det fra 0. Vi overtog en forretning, der var gået i stå, og vidste egentlig ikke, hvad vi skulle give os til. Men det kom vi hurtigt efter, siger Edvard Vemmelund.

Det er da heller ikke en selvfølge, at en el-forretning i Givskud kan fejre jubilæum, for der er blevet væsentligt færre elektrikere i egnen siden 1979, kundernes behov har ændret sig, og teknologien spiller også ind, både som hjælp i hverdagen og som hård konkurrent. Alligevel bugner ordrebogen hos Givskud El-Forretning stadig, og tallene på bundlinjen er sorte.

- Man bliver bare nødt til at blive dus med udviklingen for at kunne følge med, siger ejeren.

Annonce
Undervejs har det hele flasket sig. Der har været nogle bump og også nogle år, hvor det er gået mere stille af, men generelt er tingene gået, som de skulle.

Edvard Vemmelund

Det er bare med at hænge på udviklingen

Da firmaet første gang slog dørene op og tog et telefonopkald, var det i forretningen på Stadionvej den 23. juli 1979. Dengang var det kun Vemmelund-parret og to lærlinge, der kørte forretningen.

Siden er firmaet ekspanderet, først til Søndergårdsvej, hvor en del af parrets private hjem blev indrettet til firmaet, og sidste år til udkanten af byen på Vejlevej, hvor den store, røde lagerbygning hilser velkommen til folk, som kommer til Givskud.

Også personalet er forandret. Jane Vemmelund er gået på efterløn, og personalet er vokset stødt over fire årtier.

- Det er en enorm udvikling, der har været de sidste 25 år, og det ser ikke ud til, at udviklingen stopper. Det er bare med at følge med. Nu er det med en ny medejers hjælp. Det er fint, at der er en yngre generation, som kan tage over og være parat til den kommende udvikling, for det står ikke stille i el-branchen, siger Edvard Vemmelund, der regner med at drosle ned i firmaet inden længe.

I dag er der tre elektrikere og fire lærlinge foruden Edvard Vemmelund og den nye medejer, Jesper Mikkelsen.

Kendt næsehorn gav masser af ordre

Forretningens høje alder skyldes især de kunder, der trofast bruger Givskud El-Forretning til deres el-arbejde. I firmaets første år var det især landmænd, der udgjorde kundeskaren. Borgerne i Givskud havde med tiden også en del opgaver til Vemmelund-parret, men mere end 100 landbrug brugte også Givskud El-Forretning til diverse opgaver i begyndelsen.

Med tiden blev mange, små landbrug dog opkøbt af få, men større landbrug, og det har været spændende for firmaet at følge med i, hvordan samfundet forandrede sig, fortæller Edvard Vemmelund.

En anden, vigtig kunde - både dengang og nu - blev Løveparken.

- I byen var man endnu mere lokalt orienteret end i dag, og vi var meget heldige med, at parken valgte at slå sig ned i Givskud, og at de valgte at bruge os. De havde meget arbejde til os og er en stor dynamo for vores område, siger han.

Næsehornet Brutalis gav især nogle ordrer, og netop arbejdet omkring det kendte næsehorn er noget af det, der lyser frem i vælten blandt 40 års opgaver hos Edvard Vemmelund.

- Vi havde stor glæde af Brutalis. Han gav meget godt arbejde, for han var utilpasset og kunne ikke affinde sig med noget, så han prøvede at bryde alting ned, og så skulle vi ud og ordne opgaver. Men smeden havde mere at lave hos Brutalis end os, smiler Edvard Vemmelund.

Reception 2. august

  • Givskud El-Forretnings 40 års jubilæum fejres fredag 2. august med en lille reception i firmaets lokaler på Vejlevej 107.
  • Samtidig markeres også, at Jesper Mikkelsen er blevet medejer.
  • Kunder, forretningsforbindelse, venner og familie er velkomne fra klokken 13-17.

Hård konkurrence gav nye kunder

Der har altid været hård konkurrence. I gamle dage var det fra de andre elektrikere i blandt andet Farre, Gadbjerg, Vonge og Give, men med årene er der blevet færre, og Edvard Vemmelund er stolt af, at Givskud El-Forretning består på fineste vis.

- Det er jeg da stolt af, og vi kan også være stolte af, at vi har kunnet uddanne 40 lærlinge gennem årene. De er alle blevet enten selvstændige eller har gode job i dag, smiler han.

Men med ny teknologi kommer også nye konkurrenter, og på den front har Vemmelund-parret fået hård konkurrence: Internettet.

I dag er de fleste ikke blege for at bruge nettet til at finde en løsning, og det kan Edvard Vemmelund godt mærke, men alligevel oplever han, at mange af de gamle kunder fortsat vender tilbage til ham. Og nye kunder, der bor uden for kommunegrænserne, har også opdaget Givskud-firmaet, så der i dag er opgaver fra Fredericia til Juelsminde.

- Det er især i de sidste 25 år, udviklingen er gået hurtigt, og det ser ikke ud til, at den stopper. Det dur heller ikke hvis den stopper, for så går samfundet i stå, siger han.

Fruen i røret, manden på vejen

Da firmaet begyndte på Stadionvej, var det med fruen i telefonen og herren på vejen. Det var nemlig altafgørende, at der sad en person ved telefonen, som kunne tage ordrer ind samtidig med at en person skulle ud og løse opgaverne. Sådan var det længe, og det fungerede fint for parret.

- Det var en fordel for os, for Jane kunne både passe telefonen og børnene derhjemme. Hun var bindeleddet mellem firmaet og privaten. Det har fungeret ganske fornuftigt, mener Edvard Vemmelund.

Med årene kom ny teknologi også til at spille ind. Både kuffert-mobilen og bil-radioen var medspillere, men i dag har alle firmaets mænd en mobiltelefon, og det betyder, at alle er mere selvstændige.

- Det er faktisk godt nok, at kunderne ringer direkte til deres elektriker. Så mister man ikke information undervejs, siger han.

Ikke tid til at stoppe

Efter 40 år i samme virksomhed begynder Edvard Vemmelund at se frem til at få mere tid til sin kone, børn og børnebørn samt fritidsinteresserne. Han er 64 år, og tidligere har han udtalt, at han stopper i firmaet, før han fylder 65 år. Det sker i februar.

- Det kommer nok ikke til at holde stik. Men jeg sagde også, inden jeg blev 40 år, at så ville jeg skifte branche, men så blev det 50 år og så 60 år. Det ender med, at jeg bliver hængende, griner han.

Den nye medejer Jesper Mikkelsen fik officielt en del af førertrøjen for et år siden, men selvom de to herrer arbejder fuldtid, bliver der ved med at være nok at lave.

- Jeg tager det stille og roligt. Der er nok at se til, og så længe jeg har det godt, fortsætter jeg. Det bliver en glidende overgang, og på et tidspunkt drosler jeg ned, og så ser jeg frem til mere fritid, siger 64-årige Edvard Vemmelund.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce