Annonce
Give

Godt nyt for både ældre og unge: 40 nye lejeboliger til tre byer

Vejle Kommunen overtog i 2009 et areal på Pottervej, hvor en privat lodsejer havde forsøgt at sælge byggegrunde. I 2013 byggemodnende kommunen fire af grundene. Nu skal hele området plus nabogrunden bebygges almennyttige bolger på op til 90 kvadratmeter. Arkivfoto
Vejle Kommune vil i perioden 2019 - 2021 yde støtte til almennyttige boliger i Vonge, Givskud og Thyregod. Det skal give attraktive lejeboliger for ældre og enlige, der i dag bor i parcelhuse.

Give: Ud med de ældre og ind med den unge børnefamilier.

Det er ideen med et nyt kommunalt initiativ, der skal sikre flere attraktive lejeboliger i de mindre bysamfund. Det skal gøre det nemmere for de ældre at blive boende i det lokalområde, som de har boet det meste af deres liv og som de fortsat gerne vil være i. Mange af dem bor i dag et parcelhus, der er blevet for stort, da børnene for længst er fløjet fra reden.

De vil gerne flytte til noget mindre og måske mere bekvemt og energirigtigt. Men sådanne boliger er en mangelvare, ikke mindst i de mindre bysamfund. Det betyder, at de ældre af økonomiske årsager bliver boende i deres parcelhuse.

Det medfører igen, at børnefamilier ikke rigtigt kan finde velegnede boliger at slå sig ned i i den lokalitet, de egentlig gerne ville bosætte sig i. For øjeblikket bygges der mange nye boliger i kommunen, men de er i vid udstrækning koncentreret i og omkring Vejle og Børkop.

Den skæve fordeling af nybyggeriet skyldes flere grunde. En af de årsager er ifølge kommunens bosætningsanalyse, at der ikke alle steder er sammenhæng mellem omkostningerne ved nybyggeri og den pris, det færdige byggeri repræsenterer.

Annonce
Det skal være energieffektive lejeboliger af høj kvalitet og en størrelse på 80-90 kvadratmeter, der vil være attraktive særligt for ældre og enlige fra lokalområderne, der i dag bor i parcelhuse.

Fra økonomiudvalgets beslutning

Øget mobilitet

Det vil med andre ord ikke kunne betale sig at bygge et nyt hus, for man vil aldrig få pengene hjem igen. Det er med til at holde børnefamilierne fra at købe en byggegrund i eksempelvis Vonge og bygge et nyt hus der.

- I de samme områder bor der samtidig mange ældre og enlige i parcelhuse, der ifølge en spørgeskemaundersøgelse gennemført i forbindelse med den kommende boligpolitik i stort omfang ønsker at bo i mindre boliger i deres nuværende lokalområde, og gerne til leje, hedder det videre i oplægget til beslutningen.

Svaret på det dilemma er, at kommunen går ind og støtter byggeri af attraktive lejeboliger i udvalgte lokalområder. Dermed kan parcelhuse frigøres til salg til yngre familier, der gerne vil investere og bo i disse boliger.

Denne øgede mobilitet i boligmassen vil dermed kunne støtte bæredygtige lokalsamfund og bringe nye og yngre borgere til området. Særligt mindre byer med skoler og dagtilbud kan have glæde af sådanne boliger, lyder det i det oplæg, økonomiudvalget har vedtaget.

Hvem får?

I økonomiudvalgets beslutning lægges der op til, at der gives støtte til i alt 55 boliger. De 10 bliver placeret i Vonge på et stykke jord, som kommunen i forvejen ejer. Det er området mellem Bygade og Skovborgvej. Her forventes der byggestart i første halvdel af 2020.

I Givskud gives der støtte til 15 boliger. Her ejer kommunen også en egnet grund på Pottervej, men der skal en ny lokalplan til ligesom naboarealet skal købes til. Her forventes det, at byggeriet kan sættes i gang i anden halvdel af 2020.

De sidste 30 støttede boliger foreslås bygget i Thyregod og i Ødsted med 15 boliger i hver by. Begge steder skal der opkøbes jord og laves en lokalplan. Her foreslår økonomiudvalget, at arealerne vælges i et samarbejde med lokalrådene og udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati.

Her forventes der byggestart i løbet af 2021.

I beslutningsgrundlaget oplyses det i øvrigt også, at der siden 2007 kun er bygget almene boliger i Vejle, Jelling og Grejs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tøjbutik i Vestergade lukkes

Annonce