Annonce
Erhverv

430 job i fare: "Arbejdsgiverne" kræver handling nu

To direktører diskuterer EU's told på uforarbejdet kinesisk stål. Mads Graves, Arebjdsgiverne (til venstre) lytter til Jens Pedersen, Welcon, der har problemerne tæt ind på livet. Foto: Arbejdsgiverne

Stål-tolden truer Welcons fremtid og den fremtid kan ikke vente på, at erhvervsministeren spiller bolden tilbage til Welcon. Han må selv træde i aktion, lyder det fra Mads Graves.

Svindbæk: Der var ingen hjælp til de truede producenter af vindmølletårne i det svar, erhvervsminister Rasmus Jarlov (k) har afleveret til Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby.

- Hvilke overvejelser gør ministeren sig i forhold til, at danske virksomheder er kraftigt presset af forskelle på toldsatserne, at danske virksomheder kæmper mod statssubsidieret færdigbehandlet stål og om mulighederne for at igangsætte en antidumping undersøgelse på EU-plan for at redde danske arbejdspladser, spurgte Hans Kristian Skibby 9. januar.

Fire uger senere svarer erhvervsministeren:

- Jeg er bekendt med de konkrete udfordringer, som danske producenter af vindmølletårne står over for i forbindelse med kinesisk eksport af færdigproducerede vindmølletårne. Derfor har jeg været i kontakt med repræsentanter for den berørte industri og har henvist dem til at tage kontakt med EU-Kommissionen om spørgsmålet, svarer Rasmus Jarlov.

Men det svar kan ikke bruges til noget som helst, lyder vurderingen fra organisationen Arbejdgivernes administrerende direktør, Mads Graves.

Vi har haft nogle gode samtaler med Bendt Bendtsen fra de konservative. Han kunne sagtens se problemet og ville også gerne gøre noget. Men han er på vej ud af Europa-Parlamentet, så den vej kommer vi ikke videre ad.

Mads Graves, Arbejdsgiverne

Et ikke-svar

- Det er ikke tilfredsstillende for de virksomheder, der i det daglige kæmper med skaffe ordrer i hus, men må konstatere, at deres produkter bliver underbudt af kinesiske virksomheder, der både får subsidier og slipper for EU's told. Så er det klart utilfredsstillende for dem, at ministeren blot opfordrer dem til at henvende sig til EU-Kommissionen, siger Mads Graves.

Han vil forsøge at øge det politiske pres, både på erhvervsministeren og via Europa-Parlamentet. Men et af problemerne er, at næsten alle politikerne er ved at drage i valgkamp. Det gælder både til Folketinget og til Europa-Parlamentet.

- Vi har haft nogle gode samtaler med Bendt Bendtsen fra de konservative. Han kunne sagtens se problemet og ville også gerne gøre noget. Men han er på vej ud af Europa-Parlamentet, så den vej kommer vi ikke videre ad, siger Mads Graves.

Bendt Bendtsen opfordrede i stedet Arbejdsgiverne til at tage kontakt til Pernille Weiss, der er Konservatives spidskandidat til det kommende valg til Europa-Parlamentet.

- Det gør vi da også gerne. Men det er jo lidt af en satsning, for vi ved ikke, om hun bliver valgt. Og det er ikke meget bedre i de andre partier. Her ved vi heller ikke, hvem, der bliver valgt, konstaterer Mads Graves.

Han tvivler også på, at de eventuelt nyvalgte har samme gennemslagskraft som de siddende parlamentarikere. Når de bliver valgt skal de sandsynligvis bruge den første tid på at finde deres egne ben og finde ud af arbejdsgangene i parlamentets mange udvalg og grupperinger.

Det kan altså tage lang tid at nå et resultat ad den vej. Men det kan de truede tårnproducenter ikke vente på.

Derfor vil Mads Graves og Arbejdsgiverne forsøge at få den danske erhvervsminister til at handle mere direkte.

- Han må rejse sagen over for sine kolleger. Der er jo producenter i de andre lande med de samme problemer. I fællesskab må ministrene presse kommissionen til at skride til handling, siger Mads Graves.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce