Annonce
Danmark

46 år med Roskilde: Den gamle mand og festivalen

Alrune Rod på scenen i 1972. Scanpix

Lørdag 24. juni starter Roskilde Festival. Redaktør Mogens G. Madsen, Vejle Amts Folkeblad, søger for 46. gang mod den muld, der tilsyneladende holder manden lige så ung, som da han gik på Svendborg Statsgymnasium.

Roskilde Festival: 46. Et i sig selv helt uskyldigt tal. Men også et lidt skræmmende tal. Det repræsenterer nemlig det antal år i træk, jeg har været til Roskilde Festival.

Jeg startede i 1972, mens jeg endnu gik på Svendborg Statsgymnasium, og siden er fulgt en ubrudt række festivaler. Det vil sige, jeg har været med ved samtlige festivaler arrangeret af Roskilde Fonden. Allerede i 1971 var der festival i Roskilde, som dog endte mere eller mindre i kaos. Det år valgte jeg dog at starte mit festivalliv med Nyborg Rock Festival. En festival som Kristeligt Folkepartis Inge Krogh fik stoppet. Hun mente, at festivallivet var den direkte vej ud i moralsk fordærv. Mon ikke de ærgrer sig en knivspids over det i Nyborg i dag!

Men hvad driver dog et gammelt, knirkende legeme til at tage afsted igen? Til at finde liggeunderlag og sovepose frem og se frem til tømmermænd, et telt, der - få timer efter at man har lagt sig - kan være 78 grader varmt? Til at være blandt horder af unge, glade og meget fulde mennesker? Og til at skulle høre de samme kommentarer om ham der med det grå hår?

Ganske enkelt fordi det er fascinerende at være et sted, hvor du hele tiden kan være i et dilemma, om du skal høre øreflænsende, bastant rock eller en kunstner med smukke popklassikere. Jeg holder lige meget af begge dele. Og så har mulden på dyrskuepladsen det altså med at virke voldsomt foryngende.

Roskilde Festival

Roskilde Festival varer otte dage - fra lørdag 24. juni til 1. juli.Plakaten vil favne cirka 175 kunstnere.

Musikbudgettet er på cirka 60 millioner kroner.

Det fulde driftsbudget er på cirka 195 millioner kroner.

Musikprogrammet sammensættes af en gruppe på seks bookere bestående af lønnede og frivillige. Anders Wahrén er programansvarlig.

Partout-billetter koster 1995 kroner (eksklusiv gebyr).

Endagsbilletter koster 995 kroner (eksklusiv gebyr).

32.000 frivillige forventes at deltage på årets festival.

Alt overskud doneres til velgørende og humanitære formål. Siden begyndelsen i 70'erne har Roskilde Festival genereret mere 270 millioner kroner til udlodning.

Den første Roskilde Festival fandt sted i 1971.

Kilde: Roskilde Festival

Tilbage i 70´erne sad publikum for det meste ned. Scanpix

Forudsigeligt spørgsmål - og svar

Men på denne tiden af året får jeg det samme forudsigelige spørgsmål. Er du ikke snart for gammel til det pjat? Og svaret er lige så forudsigeligt et rungende nej. Man kan da ikke blive for gammel til at høre den musik, man er vokset op med. Og så har musik den fortryllende egenskab, at den binder generationer sammen. Men indrømmet - jeg skal have fire på 13 år med, hvis vi samlet skal holde gennemsnitsalderen på 23 år.

Og så er der i øvrigt hvert år hovednavne, der er ældre end mine 62 somre.

Det, jeg søger efter og finder år efter år, er den grundlæggende følelse af musik og samvær, som jeg oplevede i 1972, og som jeg oplever i dag. Det handler om, at du har den fantastiske følelse af, at du oplever noget unikt, der lige her og nu er det vigtigste i verden. Og så har musik faktisk ingen alder. Grunden til, at jeg fortsat kommer til Roskilde, er netop, at her står musikken ikke stille. Du tager hver gang hjem med viden om musik, du ikke anede, du ville elske.

En guide til 10 navne fra årets Roskilde-plakat

Årets Roskilde-plakat er som sædvanlig en godtepose med masser af indhold, hvor du kender noget af det, men hvor andet vil give dig helt uventede smagsoplevelser. Og hvilke bolcher fra posen har jeg så udset mig i år:

Onsdag 27. juni:

Kevin Morby - En vidunderlig amerikansk sangskriver med stor udstråling. Han har en fortid i indiebandet The Woods.

Torsdag 28. juni:

Future Islands - Bandet fra Baltimore tog verden med storm for to år siden med deres suveræne blanding af synth-pop og indierock.

Erasure - Så tager vi lige et dyk tilbage til 80'ernes elektro-pop. Erasure har skrevet lydtapetet til ganske mange af den tids fester.

The Jesus And Mary Chain - Efter det mere sødladne skal ørerne lige renses ud med en gang gedigen skotsk støj-rock fra legendariske skotske band. De spillede der sidst for 19 år siden og kommer nu med et fremragende nyt album i ryggen.

Fredag 29. juni:

Karl William - Vi giver lige det nye danske croonerhåb en chance og tjekker, om der er noget bag hypen.

Angel Olsen - Fremadstormende og heftigt rockende amerikansk musiker. Stod bag et af sidste års bedste album "My Woman".

Father John Misty - Vi bliver i det amerikanske med Father John Misty, som for to år siden gav en af det års mest roste koncerter på Roskilde.

Den Sorte Skole - Vi har lige passeret midnat og Den Sorte Skole har indtaget Orange. Det kan blive én stor fest med den danske sample-duo.

Lørdag 30. juni:

The Lumineers - Et frisk pust folk-rock fra USA. Det bliver man sædvanligvis glad i låget af.

Arcade Fire - Nok den koncert jeg glæder mig allermest til. Jeg så dem sidst, de var i Roskilde, og det kan stadig næsten give mig kuldegysninger. Og det canadiske band får flotte anmeldelser på deres igangværende turne. Det kan blive en koncert, man kan mindes længe.

Og hvem ved - måske kommer man hjem med 10 helt andre minder? Sådan er Roskilde også.

Neil Young på Orange Scene fredag aften 2016. En af flere store Young-koncerter i roskilde. Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Annonce

Dengang og nu

Med så mange Roskilde-år i bagagen siger det sig selv, at man engang imellem griber sig selv i at tænke tilbage på de første år og forskelle fra dengang og til nu.

En Roskilde Festival anno 2017 er såmænd meget lig den, der foregik i 1972. Det handler om fællesskab og musik. Dengang var der nok lidt flere politiske holdninger - i hvert fald i noget af musikken. Til gengæld anstrenger festivalen sig i dag på at have en række debatskabede aktiviteter. Den er til tider næsten for frelst og for politisk korrekt.

Men der er et par pudsige forskelle.

Hvis du tog en gruppe yngre festivalgæster i år og puttede dem i en tidsmaskine og placerede dem foran den store scene i 1972, ville de tabe underkæben af forbløffelse. I stedet for et bølgende menneskehav, der hoppede og dansede, ville de opleve en stor græsplæne, hvor ALLE sad ned. Og var der endelig nogle, der sprang op i begejstring, lød det straks fra et tusindtalligt kor i baggrunden: Sæt jer ned!!

Modsat ville et par af de mest inkarnerede hippier fra dengang nok føle sig skræmt af den enorme energi, der kommer til udtryk blandt publikum til koncerterne i dag.

Der er lidt flere mennesker samlet i dag foran den store scene - end for 45 år siden. Roskilde-pr-foto
Annonce

Mere nøgenhed

Og så var der væsentligt mere nøgenhed - mænd og kvinder - end i dag. Det var før, bornertheden satte ind. Om ikke andet sikrede det, at Ekstra Bladets fotografer var flittige til at dække festivalen med publikumsbilleder! Det var også de år, hvor man f.eks. kunne opleve Dr. Hook smide alt tøjet midt under en koncert. I dag er nøgenheden sat i system under det berømte "nøgenløb".

Dengang boede vi i et telt på selve festivalpladsen. Det var klasse. I dag bor gæsterne længere væk på store camping-områder. Dengang drak vi mange øl, og i dag, øh, ja, det har nok ikke ændret sig.

Blev man væk fra hinanden den gang, kunne der gå lang tid, inden man fandt sammen igen. Det problem har smartphones for længst gjort kål på, og en af de mest anvendte sms-sætninger er: Hvor er I?

Nu skal der pakkes videre. Teltet er allerede sat op, når vi ankommer - det er den eneste ekstra service jeg under mig. At bo lige bag Orange Scene i et område, hvor du køber et telt, der er slået op. Forude venter fire dage - det med at feste en hel uge lader jeg trods alt de yngre om - i selskab med gamle venner med gamle vaner, men stort mod på at opleve noget nyt.

Nøgenhed var en naturlig del af festivaler tilbage i 70´erne. Scanpix
Annonce
Annonce
Vejle

Gymnasiefest gik galt, da adskillige elever faldt og blev mast under koncert med prisvindende sanger: 'Det var ikke et sikkert sted at være'

Erhverv For abonnenter

19 måneder var nok: Nystartet vognmand sælger sin virksomhed efter et år med voldsom vækst

Vejle

Vejle er omdannet til en labyrint for fodgængere: - Vi har måske været for optimistiske med gravetilladelserne, siger afdelingsleder

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Navne For abonnenter

Lyt eller læs: Ritta var ikke som folk flest - heller ikke i døden: Vennerne skrev farvel på kisten, og hun fik sin aske i en rød VB-urne

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Erhverv

Chris begyndte med tre brugte biler på en grusplads: Nu sælger han biler for millioner af kroner

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Erhverv For abonnenter

De brølende 70'ere: Mere end 30 mister jobbet: Virksomhed lukker efter 45 år

Leder For abonnenter

Molbo-historie koster 1,5 millioner skattekroner: Først skulle valget til ældrerådet ikke holdes, men så greb byrådet ind, så nu er der 21 ældre at vælge imellem

Annonce