Omskæringssag: Nu kommer læge i søgelyset

Retssag om omskæring har nu ført til, at Styrelsen for Patientsikkerhed har indledt en tilsynssag mod privat praktiserende gynækolog. Arkivfoto

Omskæringssag: Nu kommer læge i søgelyset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Styrelsen for Patientsikkerhed har indledt en tilsynssag mod læge ved Mølholm, der undersøgte somaliske piger, som retsmedicinere havde undersøgt i forbindelse med straffesag

Fredericia: Sagen om omskæring af to somaliske piger fra Fredericia kan få konsekvenser for den læge fra Mølholm, som vurderede, at pigerne ikke var omskåret.

Styrelsen for Patientsikkerhed har indledt en tilsynssag mod lægen, som anklagemyndigheden mente burde have blandet sig uden om den verserende efterforskning. Forældrene til de to piger blev i april idømt halvandet års fængsel for at have fået de to piger omskåret.

Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt har stillet spørgsmål til sundhedsminister Karen Ellemann (V) om lægens ageren i sagen vil få konsekvenser. Sunhedsministeren har kontaktet Styrelsen for Patientsikkerhed, som i et svar til ministeren oplyser, at der er indledt en tilsynssag. 

- Jeg er tilfreds med, at styrelsen nu er inde over sagen, og jeg vil afvente, hvad den kommer frem til, siger Liselott Blixt til Fredericia Dagblad.

 

 

 

Det er rigtig fint, at styrelsen for patientsikkerhed ser på sagen, da den i høj grad bør belyses.
Sundhedsordfører for DF Liselott Blixt
Tilsynssag
Når Styrelsen for Patientsikkerhed går i gang med en tilsynssag, er der en række værktøjer styrelsen kan vælge at gør brug af.- Afholder en samtale.

- Indhenter en udtalelse.

- Vurderer patientjournalerne for den pågældende hændelse.

- Tager på varslede eller uvarslede tilsyn.

- Inddrager arbejdsgiver.

- Indhenter vurderinger fra sagkyndige inden for samme speciale.

- Indhenter speciallægeerklæringer, hvis der er mistanke om, at personen er syg. 

Valg af tilgang afhænger af, hvad sagen handler om, og om der umiddelbart foreligger en risiko for, at det kan gentage sig, og om en eventuel gentagelse vil have patientsikkerhedsmæssige konsekvenser.

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

Nej fra sygehuse

Forældrene opsøgte selv den privatpraktiserende læge ved Mølholm Klinikken og bad ham undersøge de to piger.

Forinden var forældrene blevet sigtet for at have fået deres to døtre omskåret under en ferie i Kenya. Den yngste datter havde fortalt sin lærer om omskæringen, og det førte i november 2015 til, at forældrene blev anholdt og pigerne undersøgt på retsmedicinsk institut i Odense. Lægerne fastslog, at der var sket omskæring.

Forældrene blev varetægtsfængslet i en måned, men da de blev løsladt, opsøgte de straks flere læger for at få pigerne undersøgt. Men både lægerne på Kolding Sygehus og Odense Universitetshospital afviste at undersøge pigerne, og derfor fandt forældrene frem til privatklinikken.

Uenighed

I retten forklarede lægen, at han ikke vidste, at der var tale om en verserende retssag. Han undersøgte pigerne to gange og afgav erklæring om, at de ikke var omskåret. Som vidne under retssagen var han dog knap så kategorisk, ligesom han erklærede sig enig med anklagemyndigheden i, at det under en retssag bør være retslægerådet, der skal komme med en såkaldt "second opinion".

Den afgav retslægerådet og kom til samme konklusion som retsmedicinerne og børnelægen på Odense Universitetshospital: Pigerne havde været udsat for en såkaldt kategori 2-omskæring.

 

Omfattende undersøgelse

Styrelsen for Patientsikkerhed er nu i gang med tilsynsundersøgelsen, som er omfattende.

- Målet med en tilsynssag vedrørende en enkelt-episode, dvs. en kendt hændelse med et kendt udfald,  er i første omgang at klarlægge, hvad der mere detaljeret faktisk er foregået og hvad der foreligger af dokumentation, oplyser kontorchef for tilsyn overlæge Henrik L. Hansen.

Det betyder, at lægen indkaldes til samtale, og der kigges på patientjournaler for den konkrete hændelse, m.m. 

- Det videre forløb afhænger af, hvad undersøgelserne viser og en revurdering af, hvor kritisk den er. Det kan endvidere indgå, om der er andre myndigheder involveret samtidig, og hvad disse foretager sig i sagen, oplyser Henrik L. Hansen i et skriftligt svar til Fredericia Dagblad.

Omskæringssag: Nu kommer læge i søgelyset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce