Annonce
Vejle

470 børn står i kø til tandregulering: 'Vi føler os magtesløse'

470 børn er på venteliste til en konsultation hos en specialtandlæge i Vejle Kommune. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Akut mangel på specialtandlæger i hele landet betyder, at 470 børn fra Vejle Kommune står på venteliste op til sommerferien. Det er 200 flere end på samme tidspunkt de foregående år, oplyser Vejle Kommune.

Vejle: Hvornår skal børnene have bøjle på?

Det er et spørgsmål, der lige nu står ubesvaret hen for forældrene til de 470 børn, der er på venteliste til en konsultation hos en specialtandlæge i Vejle Kommune.

Det er 200 flere børn end ved samme tid sidste år, oplyser sundheds- og forebyggelsesudvalget, og det bekymrer formanden for udvalget, Peder Hummelmose (V).

Annonce

- Det er alt, alt for mange, der er på venteliste lige nu, siger han til Vejle Amts Folkeblad.

De mange børn på ventelisten skyldes massive problemer med at finde nye specialtandlæger - altså tandlæger, der har videreuddannet sig som specialister i tandregulering og har forstand på bøjler, nakketræk med videre.

Det er et problem, Vejle ellers ikke har haft særlig meget kendskab til, oplyser kommunens overtandlæge, Anne Busch. Vejle er nemlig både godt placeret geografisk og har moderne faciliteter.

- Vi har både slået et barselsvikariat, en fuldtidsstilling og en deltidsstilling op uden at få nogen ansøgere. Jeg ved snart ikke, hvor mange gange vi har gjort det nu, siger overtandlægen.

Landsdækkende problem

Problemet med at finde specialtandlæger står Vejle Kommune ikke alene med.

Resten af landet har også udfordringer med at finde flere specialtandlæger, forklarer overtandlæge Anne Busch.

- Vi føler os magtesløse. Vores fagforeninger har forsøgt at lægge pres på Sundhedsstyrelsen for at få flere uddannelsespladser, men det bliver der ikke brugt penge på, siger hun og fortsætter:

- Selv hvis de åbnede tre pladser mere, så går der også en rum tid, før de er færdiguddannede. Det er ikke den sjoveste situation, vi står i, fortæller overtandlægen.

Det skaber utryghed hos Anne Busch.

- Jeg tør ikke at tænke på, hvis min sidste specialtandlæge skulle rejse herfra, siger hun.

Uddannelsen som specialtandlæge

  • For at blive specialtandlæge skal man først være uddannet som almindelig tandlæge. Det tager fem år. 
  • Derefter kan man specialisere sig i enten odontologi eller tand-, mund- og kæbekirurgi, som er videreuddannelser, der tager henholdsvis tre og fem år. Uddannelserne findes i København og Aarhus.
Annonce

To på deltid

Ifølge Anne Busch vil den kommunale specialtandpleje gerne have tre fuldtids-tandlæger.

Lige nu er der én på fuldtid, én på barsel, der vender tilbage på deltid i september, samt en nyansat, der også skal arbejde på deltid fra efteråret.

Det vil sige, at man fra september forventer at have to ud af tre af de nødvendige årsværk.

Derfor er en af de almindelige tandlæger flyttet ned i afdelingen for at aflaste specialtandlægerne, oplyser overtandlægen.

- Nu satser vi på, at vi kan køre med den besætning i et år, hvor vi holder ventelisten i ave, inden vi forhåbentligt kommer op på fuld styrke. Det er vores lille håb, men det er ikke sikkert at det går sådan, siger Anne Busch til VAF.

Annonce

Dyre løsninger

For at imødekomme manglen på specialtandlæger har kommunen indtil videre måttet sende 60 børn ud til den private specialtandlæge, og så betale regningen med de penge, der skulle have været brugt på en kommunal specialtandlæge.

- Det er selvfølgeligt dyrere, end hvis vi kunne klare det i vores egen specialtandlæge-klinik. Men ventelisten er lang nok nu, og hvis ikke den skal blive længere, må vi gøre noget andet, forklarer Peder Hummelmose.

Ikke nok med, at kommunen foreløbig må betale sig fra, at ventelisten bliver for lang. Den kommer også til at skulle betale en ekstraregning, når den skal følge op på alle de patienter, der får foretaget behandlinger, mens den kommunale specialtandpleje er i undertal, forklarer formanden.

- Selve tandreguleringen er én gang, men der er flere år, hvor der stadig er en regulering i gang. I 2022 og 2023 får vi på tandlægekontoen en ekstraregning. Det er ikke lige til at få økonomien til at gå i nul igen, uddyber han.

Annonce

Kan gå ud over børnene

Selvom ventelisten ifølge både overtandlægen og udvalgsformanden p.t. er overskuelig med den mængde personale, der er nu, kan det få konsekvenser for børnene, hvis ventetiden bliver for lang.

- Venter vi et par måneder, betyder det ikke noget. Problemet er, hvis vi skal op at vente år, for det er for længe, udtaler Peder Hummelmose.

- Hvis vi kommer for sent i gang, kan vi ikke længere bruge børnenes vækst til tandreguleringen, og så vil behandlingen vare længere. Så ender vi pludselig i en ond cirkel, hvor ventelisten kun vokser, forklarer Anne Busch, der er overtandlæge i Vejle Kommune.

Der er man dog ikke endnu, understreger Anne Busch:

- Ingen har indtil videre fået en dårligere behandling, og det er vigtigt, at vi husker det, siger hun.

Annonce
Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Dødsulykke i nat: 64-årig mand i voldsomt færdselsuheld

Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Hedensted

Alternativet har været en redning og et afbræk fra jobafprøvningshelvede: Nu stiller Mads op til byrådet

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Alarm 112

Frygter, han er forulykket: Politiet efterlyser 64-årig mand

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Annonce