Annonce
VEJLE

49-årige Rune overtager afdøde Anja Daugaards formandspost: 'Sunde og raske flygtninge skal selvfølgelig forsørge sig selv - og man skal ikke få ondt i maven, fordi man besøger jobcentret’

Rune Bønnelykke (NB) er født i Svendborg, men flyttede til Vejle i 2011. Han er ny formand for arbejdsmarkedsudvalget. Han vil blandt andet arbejde for at få borgere med handicap ud på arbejdsmarkedet. Arkivfoto: Mette Mørk
Rune Bønnelykke er ny formand for arbejdsmarkedsudvalget. Den 49-årige sydfynbo vil blandt andet arbejde for at få flere flygtninge og handicappede ud på arbejdsmarkedet.

Vejle: Rune Bønnelykke (NB) har primært befundet sig i den politiske baggrund, men forud for sidste års kommunalvalg besluttede han sig for at træde frem i scenelyset.

Han mente, at han med sine 49 år havde nået en alder, hvor han ikke længere kunne tillade sig at brokke sig fra sidelinjen, uden at han selv bidrog til forandring.

Det får han nu mulighed for. Han har overtaget formandsposten i Vejle Byråds arbejdsmarkedsudvalg, der i seneste byrådsperiode blev varetaget af nu afdøde Anja Daugaard.

Annonce

De nye formænd

 • Vi er landet i 2022 - og en række af Vejle Byråds faste udvalg har fået nye formænd og -kvinder. Andre har beholdt de hidtidige formænd.
 • I den kommende tid taler Vejle Amts Folkeblad med de nye forpersoner og fortæller om de udfordringer, de står over for, og de løfter, de giver eller har givet vælgerne.
 •  I dag fortæller Rune Bønnelykke (NB) om sine ambitioner i arbejdsmarkedsudvalget.

Et udvalg, han mener, han er den helt rette til at stå i spidsen for, da han med sin erfaring fra erhvervslivet både har indsigt i virksomhedernes behov samt i, hvordan man hjælper ledige ud på arbejdsmarkedet.

- Jeg har arbejdet i virksomheder, hvor vi har sat en dyd i at ansætte de mennesker, der har det svært, og som har været ledige gennem lang tid. Jeg har blandt andet lavet et projektarbejde for Ikea, hvor vi havde fokus på dette. Vi så, hvordan de her mennesker løftede sig rent personligt fra at være tilbageholdende og generte til at være aktive og faktisk rigtigt dygtige til det, de beskæftigede sig med, fortæller han.

Værdig sagsbehandling

Den 49-årige sydfynbo, der flyttede til Vejle i 2011, understreger, at han går ydmygt ind til opgaven, da han har et stort ansvar over for de mennesker, der har stemt på ham - samt for resten af borgerne i Vejle Kommune.

Rune Bønnelykke, formand for arbejdsmarkedsudvalget

 • Han er født og opvokset i Svendborg , men har boet i Vejle siden 2011. Her bor han med kæresten Helle og cavalier king charles-hunden Alba.
 • Han har gennem arbejdslivet blandt andet været projektleder hos Toyota og Ikea - og har været koordinator og næstformand for Red Barnets bestyrelse i Vejle Kommune.
 • Han blev selvstændig i 2020, hvor han var medstifter af 2L-Automation ApS. Han er i dag medejer og direktør i virksomheden.
 • Den selvstændige erhvervsmand har varetaget politiske bestyrelsesposter, men stillede for første gang op til et kommunalvalg i 2021. Her var han Nye Borgerliges spidskandidat i Vejle Kommune.
 • Han blev valgt ind i byrådet med 885 personlige stemmer. Han er - foruden at være formand for arbejdsmarkedsudvalget - en del af seniorudvalget, økonomiudvalget og teknisk udvalg.

Han har derfor valgt at skære væsentligt ned på sit selvstændige arbejdsliv, som han påbegyndte for godt to år siden, hvor han var medstifter af virksomheden 2L-Automation ApS. Virksomheden tilbyder rådgivning inden for produktionslogistik og sælger og implementerer mobile robotter.

Nu, hvor robotterne er sat på standby, vil han i stedet rette en stor del af sit fokus mod det kommunale jobcenter. Ikke for selv at finde et nyt arbejde, men for at blive klogere på centrets funktion, da han mener, man skal sætte sig 100 procent ind i, hvordan tingene aktuelt fungerer, før man er i stand til at igangsætte eventuelle forandringer.

For ham er det dog væsentligt, at ledige borgere i Vejle Kommune bliver mødt i øjenhøjde og modtager en værdig sagsbehandling.

Arbejdsmarkedsudvalget

 • Arbejdsmarkedsudvalgets område omfatter både indsatser samt udbetaling af de fleste ydelser inden for arbejdsmarkedsområdet. Det kan blandt andet være sygedagpenge, tilskud til fleksjob, førtidspension og ydelser til flygtninge og familiesammenførte, som er omfattet af integrationsloven.
 • Udvalget har desuden ansvaret for Borgerservice - herunder den mobile Borgerservice, der kører til Give, Egtved, Jelling og Børkop.
 • Budgettet for hele arbejdsmarkedsudvalget lyder på knap 1,9 milliarder kroner. Dette dækker over serviceudgifter og overførselsudgifter.
 • Arbejdsmarkedsudvalget består i byrådsperioden 2022-2025 af formand Rune Bønnelykke (NB) og næstformand Gitte Frederiksen (V) samt Martin Jensen (S), Claus Behrendsen (S), Kenneth Fredslund Petersen (DF), Jørgen Mikkelsen (V) og Mads Hartlev Jansen (V).

Det skal bidrage til, at antallet af offentligt forsørgede i Vejle Kommune bliver mindre, hvilket er en opgave, han anser som essentiel i sit virke som formand for arbejdsmarkedsudvalget.

- Hvis man er sund og rask, skal man kunne forsørge sig selv. Der er mangel på arbejdskraft i kommunen, så der er en masse sunde og raske ledige borgere, vi skal have ud på arbejdsmarkedet, og det skal jeg bidrage til, siger Rune Bønnelykke.

Og skynder sig at understrege, at han ser frem til at samarbejde med dygtige og kompetente personer i jobcentret, embedsværket og ikke mindst byrådet.

Vi så, hvordan de her mennesker løftede sig rent personligt fra at være tilbageholdende og generte til at være aktive og faktisk rigtigt dygtige.

Rune Bønnelykke

Her følger en liste med de fem opgaver, Rune Bønnelykke selv anser for de vigtigste at tage fat på i arbejdsmarkedsudvalget.


1 Flygtninge skal forsørge sig selv

Den nyudnævnte arbejdsmarkedsudvalgsformand påpeger, at det er essentielt, at de mennesker, der bosætter sig i Vejle Kommune, forsørger sig selv.

Det gælder særligt de flygtninge og familiesammenførte, der på nuværende tidspunkt ikke varetager et arbejde.

- Jeg ved, der er blevet lavet nogle tiltag i Vejle Kommune for at rette op på dette. Det er derfor naturligvis noget, vi skal have fulgt op på, for er man sund og rask, så skal man også kunne forsørge sig selv. Og det gælder selvfølgelig også de mennesker, der er flygtet eller er blevet familiesammenført, siger han - og tilføjer:

- De skal integreres i samfundet og ud på arbejdsmarkedet, så de har noget at stå op til om morgenen. Dette vil både til gavn for kommunen og dem selv - og det vil tilføre mere værdi i deres hverdag.

2 Handicappede kan bidrage - endnu mere, end de tror

"At have noget at stå op til" er også en sætning, den 49-årige sydfynbo anvender, da han sætter ord på, hvor vigtigt det er, at mennesker med et handicap kommer i beskæftigelse.

Han har gennem flere projekter i sit arbejdsliv arbejdet på at få de svageste ud på arbejdsmarkedet.

Og det er en erfaring, han mener, han kan trække på i forbindelse med sit kommunale virke.

- Personer med et fysisk eller psykisk handicap kan bidrage med rigtigt meget, og de kan måske bidrage med endnu mere, end de egentlig selv er klar over.

- Dét at have et arbejde tilfører noget værdi i ens værdi, der styrker både livsglæden og livsgejsten. Så uanset om du er 100 procent arbejdsdygtig, eller om du har været ledig gennem flere år, så er det bare supergodt at komme ud på arbejdsmarkedet. Derfor jeg ser det som en af mine absolut vigtigste opgaver, siger han.

3 Samarbejde med lokale virksomheder

Rune Bønnelykke fortæller, at en af hans kerneopgaver som arbejdsmarkedsudvalgsformand er at møde de lokale virksomheder, hvilket han vil bruge massevis af tid på.

Han mener, at der allerede nu er et godt samarbejde mellem virksomhederne og kommunen, og at det er et samarbejde, det er væsentligt at vedligeholde.

- Når vi skal arbejde for at få flere svage ledige ud på arbejdsmarkedet, skal det foregå i samarbejde med de lokale virksomheder, da vi er fælles om at løfte opgaven. Samtidig må virksomhederne gerne stille nogle krav til kommunen og jobcentret, så vi er bevidste om, hvad de har behov for. For det er vigtigt, at virksomhederne og kommunen går helhjertet ind i at få de svageste ledige i arbejde, og at vi lytter til hinanden i processen, siger han.

Han understreger, at det tager både tid og overskud hos arbejdsgiverne at indlemme de svageste ledige på en arbejdsplads - men at flere store virksomheder i kommunen har magtet at løfte opgaven rigtigt godt, og at endnu flere virksomheder nu skal følge trop.

4 Ingen angst eller ondt i maven på jobcentret

Der er i Vejle Kommune - om i resten af landets kommuner - borgere, der døjer med personlige udfordringer, der gør det vanskeligt at finde og varetage et arbejde.

Personer, der som sygemeldte ledige har behov for en hjælpende hånd, og som derfor har behov for at blive taget godt imod, når de besøger jobcentret.

- Jeg vil sørge for, at sygemeldte ledige ikke oplever, at deres ressourceforløb på jobcentret medfører en markant mistrivsel, som kan forringe deres livskvalitet. Her tænker jeg på de borgere, som i forvejen kan være i krise, og som går med svære tanker og følelser. Man skal ikke møde op på jobcentret med angst eller ondt i maven, og jeg vil jeg arbejde for, at det ikke længere bliver tilfældet for nogen borgere i Vejle Kommune, siger Rune Bønnelykke.

5 Uddannelse og opkvalificering på tværs af kommunegrænser

Den 49-årige byrådspolitiker lægger vægt på at sikre, at virksomhederne får bedre mulighed for at anskaffe sig kvalificeret arbejdskraft.

Det skal ske gennem uddannelse og opkvalificering af ledige på tværs af kommunegrænser.

- Hvis man for eksempel har nogle ledige til kølemontage-undervisning, så skal jobcentrene i hver af Trekantområdets kommuner samle kursisterne til fælles uddannelse i én kommune. Derved sparer hver kommune ressourcer, men øger sammen den kvalificerede arbejdskraft.

- Samtidig får kursisterne selv et nyt og større netværk til nye kompetencer - samt jobuligheder på tværs af kommunegrænserne, siger han.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020: Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Vejle

I kan stadig nå det: Men der er ekstra run på bryllupperne på en speciel dato

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Erhverv

Lille købmandsbutik kæmper hårdt for at overleve - kunderne køber for lidt

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Annonce