Annonce
Erhverv

50 år med brugs på torvet: Blev bygget med Rødovre-centret som forbillede

Brugsen Tørring ca. 1980 Foto: Tørring-Hammer Lokalarkiv
18. november er det præcis 50 år siden, at Tørring Brugsforening slog dørene op til en nybygget selvbetjenings-butik på byens stationsplads

Tørring: Hvordan virker Brugsens nye kassediske? Det spørgsmål var der åbenbart brug for at svare på, da Tørring Brugsforening 18. november 1971 - for præcis 50 år siden - slog dørene op til en nybygget selvbetjenings-butik på torvet i Tørring.

I hvert fald var der i en avis udgivet i forbindelse med åbningen lavet små trin-for-trin illustrationer, som viste, hvordan kunderne fra nu af skulle lægge deres varer op på et bånd, som kørte varerne hen til kassedamen.

En funktion, der for de fleste i dag nok virker indlysende, men som for 50 år siden var ganske ny.

Annonce

Flytningen blev ikke bare startskuddet på helt nye forhold for de handlende, men også en understregning af at Tørrings butiksliv mere og mere samlede sig om torvet i stationsbyen.

Det fortæller Peer Hansen fra Tørring Hammer lokalhistoriske Forening, der har gravet i arkiverne omkring brugsens historie.

- Tørring Brugsforening begyndte i 1888 i lejede lokaler i forsamlingshuset, der på det tidspunkt lå ved kirken i Gl. Tørring. Brugsen flytter efter nogle år til hjørnet af Aagade og Bygade. Vi ved i hvert fald, den lå der i 1910 og helt frem til 1971, fortæller Peer Hansen.

Tætte forbindelser til kommunen

Tankerne om at flytte Brugsen fra Gl. Tørring til torvet begyndte at spire i 1969 og inspirationen til den nymodens selvbetjeningsbutik kom ifølge en artikel fra Tørring Folkeblad fra Rødovre-centret. I følge Peer Hansen var det et tilbud fra et benzinselskab om at købe torvet af Tørring Kommune, der satte skub i tingene.

- De tilbød samme pris pr. kvadratmeter, som grunde kostede på Rådhuspladsen i København - det sagde rygterne i hvert fald. Men borgmesteren, som dengang hed sognerådsformand, tog i stedet et møde med brugsuddeleren, og de blev enige om, at det var bedre, at Brugsen flyttede om i Stationsbyen, fortæller Peer Hansen med et glimt i øjet.

Torvet i Tørring som det så ud i 1936 og frem til begyndelsen af 1960'erne. Bygningen i baggrunden er stationen. Den var i brug som jernbanestation frem til Vestbanen blev nedlagt i 1962. Herefter var den rutebilstation frem til 1978, hvor den blev revet ned. Foto: Tørring-Hammer Lokalarkiv

I 1969 var sognerådsformanden i Tørring, Svend Aage Andersen, nemlig lig med brugsuddeleren.

Baggrunden for flytteovervejelserne var en stigende omsætning i brugsforeningen. Alene fra 1969 til 1970 steg brugsens omsætning fra 1,5 til to millioner kroner.

- De nuværende lokaler er for knebne. Det findes uhensigtsmæssigt at udvide de nuværende lokaler, og prognosen går ind for, at der bygges nyt. Skal der bygges, må det blive ved stationen. Det er den bedste plads i byen, lød brugsforeningens formand Arne Junges vurdering på generalforsamlingen i 1969.

Annonce

Flyttede sammen med banken

Til at hjælpe byggeriet på vej blev der indledt et samarbejde med Andelsbanken, som også ønskede nye lokaler i Tørring.

- Andelsbanken, der havde kontor på Bredgade i den tidligere Realskole, manglede plads – og så var det jo godt for finansieringen at have en bank med i projektet. Det hjalp også på pengene, at Brugsens bygning i Gl. Tørring blev overtaget af købmand Erik Hansen, der i mange år havde ligget lige over for brugsen i Aagade, fortæller Peer Hansen om økonomien i projektet.

Superbrugsen i Tørring og Unibank som den fremstod omkring 1990. Til højre ses det nu nedrevne Tørringhus. Foto: Tørring-Hammer Lokalarkiv

Bygningen kom til at koste over 800.000 kroner og blev indviet 18. november 1971.

Først syv år senere i 1978 blev den bagvedliggende stationsbygning revet ned. Brugsen, der siden blev til en SuperBrugsen, har udvidet og bygget om af flere omgange.

I 1995 betalte Tørring Brugsforening en million kroner til banken, der i mellemtiden var blevet til Unibank, for at flytte fra torvet.

Superbrugsen og Torvet i Tørring foråret 2020 med Stationsparken og det nye administrationshus til højre. Torvet er i øjeblikket ved at blive lagt om og vil stå færdig i løbet af et års tid. Arkivfoto: Michael Svenningsen.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bagerpar blev smittet med corona for næsten et år siden: I dag må de stadig tage en middagslur på sofaen og få hjælp til at lave romkugler

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

Erhvervsområde midt i byen er dødsdømt og erstattes af 110 boliger i løbet af de kommende fire år: Det kan du vente dig

Jelling For abonnenter

Vejles borgmester vidste ikke, hvornår beboerne på Center Sandvad ville flytte ind - Udlændingestyrelsens svar er uklart

Erhverv

Kæmpe tilflytning til Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kan mærkes hos leverandør: Skal levere varme til 32.000 nye huse

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

ENTREPRENEUR OF THE YEAR

Årets regionsvindere er fundet: Her er Danmarks bedste til vækst

Alarm 112

Et vindstød og en enkelt lastvogn skabte kæmpe motorvejskø torsdag morgen - og onsdag var også en grim dag i trafikken i Vejle

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

Annonce