Annonce
Billund

5000 kvinder om året skal screenes for brystkræft på Grindsted Sygehus

Grindsted Sygehus får endnu en ny afdeling i 2020: Mammografiscreeningen flytter fra bussen og ind på sygehuset den 1. september. Arkivfoto: Annette Bruun Jarl
Mammografiscreeningsbusserne køres i garage i hele Region Syddanmark. Grindsted Sygehus får mammografiscreening på røntgenafdelingen.
Annonce

Grindsted:  Snart skal kvinder i Grindstedområdet ikke længere stige om bord i en bus, når de skal til tjek for eventuelt ondartede knuder i brystet. Region Syddanmark kører mammografibusserne i garage og opretter flere centre til mammografiscreening. Et af dem åbner per 1. september på Grindsted Sygehus.

For kvinderne betyder det, at de ikke længere behøver indrette sig efter de måneder om året, hvor bussen er i Grindsted.

Annonce

Tre faste fra bussen

At mammografiscreeningen flytter ind på sygehuset betyder også, at de tre faste medarbejdere, der har kørt rundt med bussen,  fremover får deres daglige arbejdssted på Grindsted Sygehus. Det samme gælder flere tilknyttede, der dels har arbejdet i bussen og dels i mammografien i Esbjerg.

- Det bliver godt med endnu mere aktivitet på sygehuset og for patientsikkerheden, nu hvor kvinderne ikke skal vente på, at bussen kommer forbi. Man kan jo samtidig håbe, at den øgede aktivitet fra et større opland også kan smitte lidt af på vores lokale erhvervsliv, siger Kristian Nørgaard (V), næstformand i sundhedsudvalget, Region Syddanmark.

Annonce

Ledigt lokale

Mammografiscreeningen får til huse på den eksisterende røntgenafdeling.

- Her er der et ledigt lokale, som vi skal have indrettet og klar til 1. september, fortæller overradiograf Grete Vind, der er leder af af de to faste screeningssteder i Grindsted og Esbjerg.

Hun forventer i hver screeningsperiode, det vil sige hvert andet år, at skulle indkalde 8500 kvinder til screening for brystkræft.

- Så vi kommer til at se 4000-5000 kvinder i Grindsted om året. Det er alle de kvinder, der bor i kommuner tæt på Grindsted, vi kommer til at indkalde, siger Grete Vind, som forudser, at det nye tilbud er langt mere fleksibelt end i dag.

Annonce

Der hvor man arbejder

- Tidligere har vi indkaldt efter lægehuse. Nu indkalder vi efter cpr.numre, så man får tilbud om en screening det sted, der er tættest på, hvor man bor. Men arbejder man i en anden by, der er tættere på, kan man flytte til det screeningssted, der er tæt på ens arbejde.

Foruden Grindsted kommer der centre i Esbjerg, Haderslev, Sønderborg, Tønder, Fredericia, Odense og Svendborg.


Så vi kommer til at se 4000-5000 kvinder i Grindsted om året.

Grete Vind, overradiograf
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Tre nye corona-smittede på et døgn: Borgmester forventer at se flere syge i Vejle

Annonce