Kirke plaget af fugtproblemer

Bredsten Kirke, som blev opført omkring år 1200, har problemer med fugt. Menighedsrådsmedlemmerne har en formodning om, at tagrender vil kunne afhjælpe eller i hvert fald mindske nogle af problemerne. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Kirke plaget af fugtproblemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Menighedsrådet i Bredsten håber på at få lov til at opsætte tagrender på kirken i håb om at mindske problemerne med fugt. Indtil videre har provstiet givet afslag.

Bredsten: Der lugter jævnligt fugtigt i Bredsten Kirke trods hyppig udluftning, og hvert år er man nødt til at pletkalke kirken for at dække de skader, fugten forårsager på væggene.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at slippe af med fugten. I 2006 fik vi gravet en rende rundt om kirken og nedlagt faskiner, så regnvand kan løbe væk, og vi har haft et halvtag over kirken et års tid, så murværket kunne tørre godt igennem, da vi fik at vide, at det på sigt ville hjælpe. Men vi har stadig problemer med fugt, fortæller menighedsrådsformand i Bredsten Elsemarie Troelsen.

Hyppig udluftning og korrekt opvarmning af kirken hjælper heller ikke nok.

- Vi har haft besøg af en klimakonsulent, som har vurderet, at vi gør alt, hvad vi kan i det daglige for at mindske fugtgenerne, siger hun.

Menighedsrådet har derfor kigget rundt til andre kirke for at finde ud af, hvad der ellers kan gøres for at komme fugtproblemerne til livs.

- Vi har observeret, at de omkringliggende kirker har tagrender, men det har vi ikke på Bredsten Kirke. Vi tænker, at det måske kan gøre en forskel, da regnvand fra taget så kan ledes direkte ned til faskinerne i stedet for bare at løbe ned ad murene, forklarer hun.

Bredsten Kirke
Bredsten Kirke blev opført omkring år 1200. Den blev oprindeligt bygget i romansk rundbuestil med kor og skib af blandt andet munkesten og frådsten.Kirken gennemgik en gennemgribende ombygning i 1738, hvor den fik sit nuværende barokpræg med den særprægede løgkuppel.

Vil overbevise provstiet

Derfor har menighedsrådet i Bredsten søgt provstiet om lov til at opsætte tagrender på kirken.

- Det forstår vi ikke. Hvis andre kirker må, hvorfor må vi så ikke? Det kan vi ikke umiddelbart se nogen mening i, fortæller Elsemarie Troelsen.

Menighedsrådet har derfor endnu engang henvendt sig til provstiet, som nu har valgt at tage kirken i Bredsten med i en såkaldt konsulentrunde 24. april. Her kommer en gruppe konsulenter ud til de forskellige kirker, der måtte have behov, og besigtiger stedet og kigger nærmere på problemerne.

- Der håber vi at kunne overbevise dem om, at det vil være en god idé med tagrenderne, og eller i det mindste at få en god forklaring på, hvorfor vi ikke må montere tagrender på Bredsten Kirke, lyder det fra menighedsrådsformanden.

Kirke plaget af fugtproblemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce