Aftengudstjeneste og foredrag erstatter den normale gudstjeneste store bededag

Tidligere ognepræst Inge Marie Mols, Brande står for både en kort aftengudstjeneste og et efterfølgende foredrag om Marilynne Robinson. Arkivfoto: Torben Glyum

Aftengudstjeneste og foredrag erstatter den normale gudstjeneste store bededag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Thyregod Kirke danner torsdag 26. april ramme om et lille eksperiment. Det kan sikre menigheden en forlænget forårsweekend.

Thyregod: Der lægges op til en ny måde at markere store bededag på i Thyregod Kirke og kirkehuset aftenen før selve dagen.

Her holdes der klokken 19 en kort aftengudstjeneste, hvor Inge Marie Mols, tidligere sognepræst i Brande, står for liturgien.

Efter den korte aftengudstjeneste serveres der varme hveder i Kirkehuset. Netop det at spise varme hveder aftenen før store bededag har i mange år været en fast tradition.

De varme hveder opstod samtidig med store bededag, fordi denne dag oprindeligt skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag. Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri, og al handel skulle ophøre.

Man skulle faste indtil gudstjenesten og måtte hverken arbejde, rejse, lege eller spille. Bagerne skulle også holde fri. I stedet bagte bagerne hvedeknopper aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden bededag og varme dem på selve dagen.

Mange tror fejlagtigt, at det var Struensee, der indførte store bededag. Det er ikke. Det gjorde derimod Roskildebiskoppen Hans Bagger.

Sådan bager de dem selv
  • 50 g gær
  • 4 dl sødmælk
  • 2 sammenpiskede æg
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1 spsk sukker
  • ca. 675 g hvedemel


Lun mælken let og udrør gæren heri. Tag 2 spsk af æggemassen fra til pensling og tilsæt resten. Drys salt, kardemomme og sukker over melet, og tilsæt mel efterhånden.

Ælt dejen sammen til en let og smidig dej. Tildæk den og lad den hæve 30 minutter.

Tag dejen ud på bordet, ælt den igennem og form dejen til 16 boller. Læg dem på en bageplade med bagepapir, med ca. 1½ cm. imellem bollerne.

Lad dem efterhæve 20 minutter.

Pisk den gemte æggemasse med lidt vand og pensl bollerne. Bag dem ved 200 grader i ca. 18-20 minutter.

Lad bollerne køle lidt af, flæk dem, læg dem tilbage på bagepladen med skærefladen og lad dem tørre i ovnen ved 200 grader i 4-5 minutter.

Lang weekend

Den blev ved en kongelig forordning 27. marts 1686 lovfæstet og placeret den fjerde fredag efter påske.

Så derfor serveres der varme hveder i sognehuset. Ved kaffebordet i kirkehuset holder Inge Marie Mols et oplæg ud fra tekster af den amerikanske forfatter Marilynne Robinson.

Marilynne Robinson debuterede i 1981 med romanen "Hus og hjem", der i dag betragtes som en klassiker i amerikansk litteratur. Først tyve år senere udgav Marilynne Robinson sin anden roman "Gilead", hvis omdrejningspunkt er det iturevne amerikanske hjerte med borgerkrig, raceopgør, tilgivelse, tro og tab af tro.

Aftengudstjenesten og det efterfølgende foredrag i kirkehuset erstatter som et forsøg den traditionelle gudstjeneste i Thyregod Kirke på selve store bededag.

Så kan man både nå at fejre helligdagen og se frem til en forlænget forårsweekend med gode mulighed for at komme i haven, på campingtur eller andre fritidsaktiviteter.

Aftengudstjeneste og foredrag erstatter den normale gudstjeneste store bededag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce