Sommerrock står for døren: Terrortrussel kræver større indsats til festpladser

Der stilles stadig større krav til arrangører af festivaler og byfester i forhold til beredskabsplaner. Det giver også ekstra arbejde til beredskabet både før og under arrangementer som eksempelvis sommerrock i Fredericia. Arkivfoto

Sommerrock står for døren: Terrortrussel kræver større indsats til festpladser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det stiller krav til både beredskabet og arrangører, når pladser og torve skal omdannes til festpladser. Både før og under er kravene skærpet på grund af terrortruslen.

Fredericia: Evakueringsplaner og betonklodser er på plads, når Fredericia centrum 1. juni omdannes til scener og festplads i forbindelse med årets sommerrock. Der er både planer for at undgå angreb og for evakuering, når tusindvis af gæster hygger sig i byen.

- Der skal lægges en beredskabsplan, som skal godkendes af både politi og os. Vi har ikke noget med den praktiske del af afspærringer eller andet at gøre, det er alene arrangørens ansvar, men vi skal forholde os til planerne, efterhånden som de ruller ind, og det arbejde bliver bare større og tungere, siger beredskabsdirektør for Trekantområdets Brandvæsen Jarl Vagn Hansen.

Sikkerheden ved byfester, festivaler og markeder bliver et stadig større fokus, og beredskabets rolle er, at beredskabsplanerne er i orden.

- Når der er over 750 personer samlet, så skal der ligge en beredskabsplan. Den indeholder blandt andet sikring mod terror og handler om flugtveje og evakuering, siger Jarl Hansen.

I planerne skal også indgå, hvordan brandbiler kan komme frem, hvis ulykken sker.

- Det nytter ikke, at der står betonklodser overalt, så vi ikke kan komme frem, for måske står vi i en situation, hvor vi skal hjælpe med at få folk væk, siger han.

Mine folk er uddannet til at tage sig af tilskadekomne ved trafikulykker, men vi kan måske komme til at skulle hjælpe i en situation, hvor antallet af tilskadekomne er meget højere. Det kræver udstyr og uddannelse på et andet niveau, end vi kender i dag.
Beredskabsdirektør Jarl Vagn Hansen

Uddannelse og udstyr

Det ekstra fokus på sikkerhed og risikoen for terror kræver mange ressourcer af beredskabet både før og under arrangementerne.

- Når beredskabsplanen er klar, så skal vi blandt andet tage stilling til, om der skal være ekstra mandskab på vagt. Den, der har vagten, skal være helt orienteret om beredskabsplanen, hvis der bliver behov for en indsats, siger Jarl Hansen.

Selv om han ikke vil tale terrortruslen op, mener han, at det er vigtigt, at man forholder sig til scenarier, som beredskabet kan få en rolle i.

- Mine folk er uddannet til at tage sig af tilskadekomne ved trafikulykker, men vi kan måske komme til at skulle hjælpe i en situation, hvor antallet af tilskadekomne er meget højere. Det kræver udstyr og uddannelse på et andet niveau, end vi kender i dag, og det er vi allerede i dialog med Region Syddanmark om, siger Jarl Hansen.

I Region Hovedstaden er man langt fremme med planerne i samarbejde med Københavns Brandvæsen, og selv om risikoen for et terrorangreb alt andet lige er større i København end i Fredericia, så er det en risiko, det er nødvendigt at forholde sig til, mener Jarl Hansen.

- Vi bor et sted med store virksomheder, vi udgør et centralt trafikalt knudepunkt, osv. siger Jarl Hansen.

Flere ressourcer ja tak

Mens Jarl Hansen kan konstatere, at politiet har fået tilført flere ressourcer i kølvandet på den forhøjede terrortrussel, er det ikke sket hos beredskaberne.

- Vi kan ikke sige nej til de opgaver, som følger af den ekstra fokus på sikkerhed. De ruller bare ind, og vi skal løse dem, men man kan håbe på, at det lykkes at finde flere penge til beredskaberne i den kommende kommuneaftale, siger Jarl Hansen med henvisning til den årlige økonomiaftale, som regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) forhandler på plads i de kommende uger.

Sommerrock står for døren: Terrortrussel kræver større indsats til festpladser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce