Der bliver god plads på skolerne: Elevtallet rasler ned

Der skal tiltrækkes mange nye børnefamilier til området, hvis ikke elevtallet på skolerne i Billund Kommune skal falde i de kommende år. Arkivfoto: John Randeris

Der bliver god plads på skolerne: Elevtallet rasler ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De store børneårgange er på vej ud af skolerne. Prognoserne viser, at skolerne får mellem 50-100 elever færre i de kommende år. Det kommer til at gå ud over skolernes økonomi.

Billund Kommune: Alt tyder på, at de kommende år vil byde på faldende elevtal i skolerne.

Årgang 2002, som netop er færdig i 9. klasse, er cirka 60 børn flere end årgang 2012, som begynder i 0. klasse efter sommerferien. Sammenholder man fødselstallet for de seneste år med antallet af elever i de ældste klasser vil elevtallet også i den næste håndfuld år falde med mellem 50-100 elever pr. år.

Ude på skolerne er man forberedt på den situation.

- Vi opgør elevtal og tilretter økonomien to gange om året, så lederne er meget optaget af at tilpasse budgettet i forhold til medarbejderstaben. Det er en øvelse, vi har været i gang med i nogle år allerede, fordi der har været vigende elevtal, siger Morten Kirk Jensen, skolechef.

Elevtal
Elevtallet har været faldende på folkeskolerne i Billund Kommune i de seneste år. Prognoserne viser, at faldet vil fortsætte i de kommende fem år med mellem 50-100 børn pr. år, hvis der ikke kommer tilflyttere til.

Det faldende elevtal skyldes i høj grad det faldende fødselstal. Fødselstallet faldt indtil 2014 - i 2015 så kommunen den første stigning i mange år.

Når det alligevel forventes, at elevtallet vil falde, når 2015-årgangen begynder i skole, skyldes det, at årgangen, der forlader skolen er større end fødselstallet.

Den største børne- og ungdomsårgang i de seneste 20 år er årgang 2000. Den årgang tegner vi et portræt af i de kommende dage.

Ubekendt faktor i tilflytning

En ting kan selvfølgelig ændre på elevtallet: Tilflytning. Med udgangspunkt i sloganet om at blive 'Familiens bedste valg' arbejder kommunen da også på at tiltrække flere børnefamilier.

- Vi håber, at væksten i forhold til tilflyttere vil fortsætte i årene, og det kan være med til at afbøde frafaldet. Den er svær at regne ind i prognosen, men i modsætning til vores nabokommuner har vi holdt en stabil befolkningstilvækst i de seneste år, siger Morten Kirk.

Dårligere økonomi

Et fortsat faldende elevtal vil få stor betydning for skolernes økonomi, idet Billund Kommune giver skolerne tilskud pr. elev. I andre kommuner giver man tilskud pr. klasse.

- Det er antallet af klasser, der definerer, hvor mange der skal være ansat. Loven definerer, at vi skal organisere os i klasser, uanset om der er 12 eller 27 i en klasse, så flere elever giver skolerne bedre muligheder, forklarer Morten Kirk Jensen.

Politikerne følger området og det faldende elevtal, lyder det fra Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), formand for børneudvalget i Billund Kommune.

- Vi får en opdatering på børnetallene i september, og der vil det være naturligt, at vi også vil kigge på, hvilken betydning det har for vores skolers økonomi, når ressourcerne følger barnet, siger hun.

Der bliver god plads på skolerne: Elevtallet rasler ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce