Man kan godt grine i en sorggruppe

Sognepræst i Hvejsel-Ildved sogn, Gitte Sandager Bjerre, starter en ny sorggruppe 29. august. Foto: Leif Baun

Man kan godt grine i en sorggruppe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sorgen er svær nok at håndtere i sig selv. Men blandet op med egne og andres forventninger, kan det let gå helt i kludder. At deltage i en sorggruppe kan hjælpe.

Hvejsel: "Sorrig og glæde de vandre til hobe,

lykke, ulykke de gange på rad,

medgang og modgang hinanden tilråbe,

solskin og skyer de følges og ad."

Starten på salme 46 fortæller, hvordan landet ligger, men det lyder som om, vi har glemt det:

- Folk spørger nogle gange: Græder I meget i sorggruppen?". Sandheden er, at vi har grint mere, end vi har grædt. Man kan sagtens sørge, selv om man smiler. Sorg er ikke bare en begravelsesmine. Nogle vil gerne vide, hvornår man må blive glad igen. Andre savner nogle at tale med om situationen og tankerne, for ingen tør spørge en person, der har været ude for at miste, hvordan man har det. Spørgeren vil være bange for, at det kan få den sørgende til at græde. Man vil egentlig gerne trøste, men man ved ikke, hvordan man skal gøre det, siger sognepræst i Hvejsel, Gitte Sandager Bjerre.

- For hundrede år siden levede man i pagt med naturligheden. Det er som om, vi har glemt, at livet koster livet. Hvis nogle dør, ser vi det som en fejl. "Det var også, fordi de ikke gik til læge i tide. Vi er fikserede på kontrol. Derfor dyrker vi motion, spiser økomad, drikker mindre - for at sikre, at der ikke "sker noget". Men vi har ikke kontrol over livet. Det har kontrol over os.
Gitte Sandager Bjerre
Ny sorggruppe skal sættes i gang
Sorggruppen begynder 29. august og kører i alt syv gange hver anden onsdag. Gruppen er for mennesker, der har mistet en nærstående person, enten for nylig eller længere tid tilbage.

Der er makimalt otte deltagere i gruppen.

Man mødes i Jelling Sognehus, Gormsgade 19, 7300 Jelling.

Yderligere information og tilmelding sker til sognepræst Gitte Sandager Bjerre på telefon 75 87 33 22 eller via mail gsw@km.dk

En opgave for kirken

Hun har i det seneste par år sat gang i nogle sorggrupper, og nu er hun klar med endnu én, der begynder 29. august. Hun mener, det er en oplagt opgave at tage fat på for kirken. Den er i forvejen et rum, man kan søge til i forskellige situationer. Og den åndelige bygning kan udvides med ekstra rum efter behov.

- Det er jo egentlig sært i denne verden, hvor vi vil være så unikke og individuelle, at når livet kradser, så har vi alligevel brug for fællesskab og følelse af, at man kan mærke, at andre har det på lignende vis. Vi ved, at vi alle skal miste. Og en sorggruppe er ikke kun noget frygteligt trist noget. Ofte er smerten jo så stor, fordi glæden har været stor.

Rummet

Sognepræsten har ideer til samtalen men ingen fast dagsorden. Indholdet afhænger mest af, hvad gruppen vil, og det kan være forskelligt fra gruppe til gruppe. Ofte reflekterer deltagerne over de spørgsmål, man støder på. "Må jeg grine, når mine børn ser det?" Et andet spørgsmål, der kom op, handlede om noget praktisk i forhold til efterkommerne, og så bliver dét emne vendt.

- Det er vigtigt, at man har et rum, hvor man kan tale om sin sorg og sine spørgsmål uden at føle, at der skal tages hensyn til familie og venner, siger Gitte Sandager Bjerre.

Sorg som diagnose

Hun indrømmer, at hun tidligere har været forarget over, at sorg er blevet en diagnose, hvor man ser en sygdom, man skal komme over. Hun er stadig forarget, men hun tilføjer nu:- En diagnose kan også være en ventil, der giver én lov til at være dér. Man er kommet ind på at se sorg som en to-spors model. Man pendler ind og ud af sin sorg. Man bliver aldrig færdig med den. Sorgen bliver anderledes, men den forsvinder aldrig. Og der er jo også nogle, der skal have hjælp. Og det er bedre, at hjælpen kommer på baggrund af sorg fremfor angst. Kineserne siger: "Kun kan ikke hindre angstens fugle i at flyve over dig, men du kan hindre dem i at bygge rede i dit træ."

Man kan godt grine i en sorggruppe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce